Interview

Ernest Faber:'Lijn van zege op Heerenveen proberen door te trekken'

Ernest Faber:'Lijn van zege op Heerenveen proberen door te trekken'
Een week na de eclatante zege op sc Heerenveen, gaat N.E.C. op bezoek bij regerend landskampioen PSV. Ernest Faber blikte vooruit op het duel met zijn voormalig werkgever, waarin hij vooral hoopt dat zijn spelers de durf van een week eerder weer laten zien.

"Voor ons is het zaak om het goede spel van de wedstrijd tegen Heerenveen mee te nemen naar Eindhoven", stelt Faber. "Vorige week lieten we eindelijk de durf zien om ook aanvallend door te drukken. Verdedigend was het al in weken in orde, maar nu creëerden we ook kansen en maakten we de doelpunten. Tegen PSV wordt het een mooie test voor de spelers om het ook in een grotere ambiance en tegen een groter team te laten zien. Tegen Ajax in eigen huis lukte dat niet, maar tegen Heerenveen hebben we echt een stap vooruit gezet en die lijn moeten we nu doortrekken."

PSV kent, mede wellicht door het drukke programma, een moeizame week. Vorige week werd er verloren van Heracles en in het bekertoernooi werd in eigen huis Cambuur Leeuwarden maar ternauwernood verslagen. Toch wil Faber niet naar die resultaten kijken en neemt hij alleen het spel van zijn eigen ploeg mee in de voorbereiding. "Onze eigen speelwijze is veel belangrijker dan hoe de tegenstander de laatste weken heeft gepresteerd, anders slaan we voor onszelf wat stappen over. Hoe PSV de laatste weken heeft gespeeld vind ik niet zo interessant, ik wil alleen maar dat de spelers trachten hetzelfde op het veld te laten zien als tegen Heerenveen. De druk ligt hij PSV, dat kampioen moet worden, dus wij kunnen in die zin vrijuit spelen om dat te bereiken."

Mihai Roman

N.E.C. moet het tegen PSV alleen stellen zonder Marcel Appiah en Joshua Smits. Janio Bikel viel tegen Heerenveen uit met een schouderblessure en miste de bekerwedstrijd tegen Noordwijk, maar heeft inmiddels alweer meegetraind en lijkt voldoende hersteld om terug te keren in de selectie. Ook Mihai Roman is op weg om volledig fit te raken, maar dat heeft volgens Faber nog even tijd nodig. "Mihai kwam binnen met een voor Nederlandse begrippen conditionele achterstand. Dat komt vooral omdat er in Roemenië heel anders getraind en gespeeld wordt. Hier zijn trainingen meer intervalgericht en wordt er voetballend meer verwacht van voorhoedespelers. In Roemenië is het vaak als spits de bal afwachten en er achteraan rennen als ie naar voren wordt gepeerd. Dat aanpassen, ook omdat het in een ander land is met een andere taal, vergt tijd en die krijgt hij ook van ons. We gaan zo'n jonge jongen in de eerste weken niet gelijk voor de leeuwen gooien en opbranden."

Christian Santos

Daarnaast beschikt Faber in de spits over Christian Santos, die tegen Heerenveen de ban brak met zijn eerste twee eredivisiedoelpunten. De goals van de Venezolaan gaven volgens Faber het hele team een boost, hoewel er met de sfeer en het zelfvertrouwen al niets mis was. "Het zat al goed, maar je kon merken dat het deze week nog net wat opener was op de trainingen. De zege kwam gewoon op een goed moment. Natuurlijk ging het in de weken ervoor niet slecht en hebben we vooral verdedigend sterke dingen laten zien, maar we hadden niet tegen een zeperd aan moeten lopen met aanvallend slecht spel. We trainen al weken hetzelfde om resultaat te halen, zowel in de uitvoering als in uitslag, en dat is het zeker met zo'n jonge groep fijn om ook succes te hebben in wedstrijden. Het was echt een bevestiging van wat deze groep kan en nu hebben we een niveau om verder naartoe te werken."

Afwezig

Marcel Appiah

Joshua Smits
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36