Interview

Ernest Faber:'We zullen beter moeten zijn in balbezit'

Ernest Faber:'We zullen beter moeten zijn in balbezit'
Met zeven punten en drie clean sheets is N.E.C. prima begonnen aan het seizoen. Vrijdag probeert de formatie van Ernest Faber een vervolg te geven aan die start, als sc Heerenveen op bezoek komt in Nijmegen. De coach blikte op het persmoment vooruit naar de wedstrijd, waarin hij hoopt meer kansen te zien voor N.E.C.

"We willen natuurlijk hetzelfde verdedigen als de laatste wedstrijden, maar om wedstrijden te winnen, zullen we moeten scoren", stelt Faber. "Dat betekent vooral dat we onszelf meer kansen moeten geven door beter te zijn in balbezit. We zijn de laatste weken vaak te gehaast en slordig, waardoor we snel de bal kwijtraken en weinig diepgang in ons spel creëren. Door langer het spel te kunnen maken, krijg je vanzelf meer kansen en daaruit voortvloeiend ook doelpunten. Maar het is niet zo dat ik mij daar nu al zorgen over maak. Het zit bij een aantal jongens in de genen om doelpunten te maken en dat gaat er echt wel een keer uitkomen."

Aanvallend spelen

Dat N.E.C. momenteel vooral steunt op de defensieve zekerheid, strookt nog niet helemaal met de filosofie van Faber. De coach wil eigenlijk meer aanvallend spel zien en werkt daar met zijn ploeg naartoe. "We willen aanvallen en het liefst vanaf de eerste minuut druk zetten, dat is het eindproduct waar we naartoe werken, maar voorlopig is het inderdaad wel zo dat het defensief beter staat. Per wedstrijd moeten we dan kijken wat er mogelijk is om ons zoveel mogelijk ons eigen spel te spelen. Eigenlijk zijn alle posities dubbel bezet, dus er zijn altijd accenten te verleggen. Niemand is plaatsgebonden in dit elftal, dus met kleine verschuivingen kun je al veel bereiken. Gregor geeft bijvoorbeeld meer defensieve controle op het middenveld, maar die positie kan ook anders ingevuld worden. Natuurlijk houden we vast aan een soort basisprincipe, maar we kijken per wedstrijd wie welke positie het beste in kan vullen."

Nieuwe spits Mihai Roman mocht tegen Roda JC al dertig minuten spelen en maakt een goede indruk op Faber. Toch houdt hij voorlopig nog vast aan Christian Santos als centrale spits, ook omdat Roman nog niet volledig opgetraind is. "Mihai is gretig en leergierig, maar ik denk nog niet klaar voor 90 minuten. Christian doet het positioneel ook prima op die positie, maar we willen natuurlijk wel wat meer doelpunten."

N.E.C. moet het vrijdag alleen nog stellen zonder Marcel Appiah en Joshua Smits. De goalie is nog herstellende van een operatie aan de pols, terwijl de verwachting is dat Appiah binnen twee à drie weken weer volledig wedstrijdklaar is. De back is al terug op het trainingsveld, maar heeft nog langer de tijd nodig om volledig fit te geraken.

Sc Heerenveen

Met sc Heerenveen treft N.E.C. een sterke tegenstander, hoewel de Friezen momenteel één plekje onder N.E.C. staan op de ranglijst. Volgens Faber is dit een mooie test, al wil hij gewoon voor de zege gaan. "Heerenveen wil graag meedoen om de play-offs, wij willen handhaven. Maar we spelen in eigen huis dus we gaan sowieso voor de zege. Dan maakt het eigenlijk niet eens uit wat andere ploegen willen of kunnen. We zullen scherp moeten zijn in de omschakeling, want dan liggen er kansen voor ons tegen Heerenveen. Ondertussen moeten we wel proberen zelf de linies klein te houden, want zij hebben spelers die daar graag tussendoor voetballen. Als we dat kunnen, krijgen we ook tegen een sterke ploeg als Heerenveen onze kansen."

Afwezig

Marcel Appiah

Joshua Smits
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36