Interview

Rens van Eijden:"Laten zien waar we toe in staat zijn"

Rens van Eijden:"Laten zien waar we toe in staat zijn"
Voor de vierde keer al dit seizoen hield van Rens van Eijden de nul achterin. De aanvoerder was na afloop van de 2-0 zege op Heerenveen vooral blij met de vertoonde vechtlust en het goede teamgevoel, waardoor de defensie andermaal kon schitteren.

"Verdedigen doen we als een team" stelt Van Eijden in de catacomben. "Als je kijkt naar Heracles-uit waarin dat niet het geval was, dan kunnen verdedigers niet in de wedstrijd komen. Vandaag stond de organisatie veel beter en dan kunnen ook de verdedigers uitblinken en hun niveau halen. Het is misschien niet het meest mooie voetbal, maar we moeten naar onze kwaliteiten kijken en voor het resultaat gaan. Vergeleken met andere wedstrijden zat er vooral meer strijd in. We pakten de tweede ballen en we voetbalden ons vaak goed onder de druk uit. Van daaruit wordt je vaker gevaarlijk en dat ziet er dan in ieder geval wel goed uit."

Zelf was Van Eijden belangrijk bij de 2-0, door met de hulp van teamgenoten de beslissende corner eruit te slepen in een uitzichtloze situatie in de hoek van het veld. Van Eijden loofde daar de strijdlust, maar was vooral ook blij dat anderen een belangrijke rol vervulden. "Een aantal jongens is natuurlijk teleurgesteld over hun positie binnen het team, maar het was bijvoorbeeld wel de net ingevallen Mohamed Rayhi die ook belangrijk was bij de 2-0. Daarnaast zie je ook de druk op iemand als Christian Santos, die vandaag juist doorslaggevend was. Als een spits vijf wedstrijden op rij niet scoort, mag er natuurlijk kritiek zijn. Dat hebben we binnen het team ook. Maar vandaag scoort hij wel twee keer en daar moeten we gewoon vertrouwen in hebben. Hetzelfde geldt voor Anthony Limbombe. Natuurlijk had hij voorin andere keuzes moeten maken vandaag, maar we moeten er wel achter blijven staan. Zolang ze de kleuren van N.E.C. dragen, is het belangrijk om te beseffen dat iedereen van waarde is. Als we dat met z'n allen houden, leveren spelers ook hun beste prestaties."

N.E.C. speelde tegen Heerenveen de beste wedstrijd van het seizoen. Van Eijden hoopt dit niveau de komende weken vaker te bereiken, maar beseft ook nog steeds waar N.E.C. vandaan komt. "De trainer noemde deze wedstrijd een nieuwe grens wat in ons zit, iets waar we iedere week naar op zoek moeten. Het zou geweldig zijn als we dit kunnen uitbreiden, maar we moeten wel realistisch blijven. We komen uit de Jupiler League en we zijn er nog lang niet. We mogen heel tevreden zijn met waar we nu staan, maar we mogen ook niet terugvallen in oude gewoontes. Bij Heracles zijn we daarmee hard op onze bek gegaan, omdat een aantal jongens teveel op de routine van vorig seizoen wilde spelen, maar dat kan niet op dit niveau. We speelden daar als individualisten en niet als team. Sindsdien hebben we uit een ander vaatje getapt en is te zien waar we toe in staat zijn."

N.E.C. kan die lijn dinsdag al doortrekken als de ploeg in het bekertoernooi op bezoek gaat bij de amateurs van Noordwijk. Van Eijden waakt voor onderschatting, maar weet tegelijkertijd dat winst de enige optie is. "Het enige goede gevoel dat we aan de wedstrijd over kunnen houden is door te winnen. Het negatieve gevoel mocht je de wedstrijd verliezen, daar zit niemand op te wachten. Met respect voor de tegenstander, maar we zijn het wel aan onze stand verplicht om daar te winnen. Nu kunnen we dit weekend mooi onze rust pakken en dan dinsdag met een fris gevoel naar Noordwijk afreizen."
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36