Interview

Ernest Faber:'De spelers zijn steeds meer met elkaar bezig'

Ernest Faber:'De spelers zijn steeds meer met elkaar bezig'
Na de interlandperiode hervat N.E.C. zondag de competitie met een uitwedstrijd bij FC Twente. Trainer Ernest Faber blikte tijdens het persmoment vooruit op de wedstrijd, waarin hij het moet stellen zonder de aan de schouder geblesseerde Hannes Halldórsson.

"Het is natuurlijk erg vervelend, maar uiteindelijk ook inherent aan het voetbal", vertelt Faber over de blessure van Halldórsson. De doelman raakte tijdens de interlandperiode geblesseerd aan zijn schouder en is naar verwachting enkele maanden uitgeschakeld. Omdat ook Joshua Smits nog tot aan de winterstop aan de kant staat, heeft Faber alleen nog de keuze tussen Benjamin Kirsten en Marco van Duin. De Duitser krijgt tegen Twente de voorkeur. "In overleg met keeperstrainer Wilfried Brookhuis hebben we gekozen voor Benjamin. Het gaat om details, want de kwaliteiten van de twee goalies zitten dicht op elkaar." Op de vraag of er is overwogen nu nog een extra doelman aan te trekken is Faber duidelijk: "Nee, dat is nooit een optie geweest. We gaan het nu met Benjamin doen met Marco als eventuele vervanger."

Buiten de gedwongen keeperswissel, is Faber niet van plan veel wijzingen aan te brengen in zijn basiself. Zeker niet na de eclatante zege op ADO Den Haag in eigen huis. "Het loopt lekker en vooral de wijze van spelen verbetert gestaag. Ook op trainingen is dat duidelijk te merken. Spelers beginnen steeds meer mee te denken en zijn veel met elkaar bezig. Als ik het spel tijdens een training tussentijds even stilleg, hoef ik bijna geen aanwijzingen te geven, want de spelers doen dat zelf al onderling. Ze corrigeren en helpen elkaar waar nodig, zonder dat ik het voor hoef te zeggen. Dat is natuurlijk geen garantie op succes, maar wel een belangrijke stap in het ontwikkelingsproces. Zondag wordt ook niet makkelijk. FC Twente is nog altijd een grote club, maar het is een mooie uitdaging om de goede lijn van de laatste weken door te trekken."

Blessures

Naast de doelmannen Halldórsson en Smits mist Faber ook aanvallers Mihai Roman en Jay-Roy Grot en verdediger Marcel Appiah voor de confrontatie met Twente. Roman en Grot zijn volgens Faber allebei licht overbelast. "Omdat Mihai nog altijd moet wennen aan de nieuwe trainingsvormen, is hij een klein beetje overbelast geraakt. We nemen hem daarom een weekje in bescherming, om hem niet op de lange termijn te schaden. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Jay-Roy, maar hij kan maandag alweer meetrainen." Appiah zit inmiddels in de laatste fase van zijn revalidatie, maar is er volgens Faber nog zeker twee weken niet bij. "Hij is extern aan het revalideren in Duitsland. Weliswaar zit hij goed op schema, maar ik verwacht hem over een week of twee pas weer bij de selectie."

Afwezig

Hannes Halldórsson

Joshua Smits

Marcel Appiah

Mihai Roman

Jay-Roy Grot
KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36