Interview

Ernest Faber:'Prestatiecurve nu constanter maken'

Ernest Faber:'Prestatiecurve nu constanter maken'
Na de eclatante bekerzege op Sparta in eigen huis, wacht N.E.C. zondag de lastige uitwedstrijd bij AZ. In Alkmaar moet N.E.C. strijden om de mooie plek in het linkerrijtje vast te houden. Trainer Ernest Faber keek op het persuurtje vooruit naar de wedstrijd, waarin hij zijn vaste basiself kan laten starten.

"Iedereen is fit en blessurevrij uit de wedstrijd tegen Sparta gekomen, dus we kunnen zondag beginnen met dezelfde elf als de afgelopen weken", vertelt Faber. "Het belangrijkste voor ons is nu dat we de prestatiecurve constanter weten te maken, ook bij lastige tegenstanders. Tegen PSV lieten we zien dat we in die omstandigheden een hoog niveau kunnen halen, maar bij Twente lukte dat weer niet. Daar moeten we een balans in vinden, zodat we er zondag tegen een sterk AZ ook weer staan. We kunnen in ieder geval voortborduren op het feit dat we lastig te verslaan zijn. We geven weinig kansen weg, terwijl we er zelf altijd wel een aantal weten te creëren."

"Tegen een voetballend team als AZ is het cruciaal dat we wederom goed blijven verdedigen en niet teveel weggeven, maar tegelijkertijd betekent dat ook dat we zelf ruimte en kansen gaan krijgen. Alleen zijn het er dan geen zeven zoals tegen Sparta, maar misschien twee of drie mogelijkheden. Op die momenten moeten we net even wat scherper en effectiever zijn, om die geboden ruimte ook te benutten. Als we dat voor elkaar krijgen, kunnen we ook uit van iedereen winnen."

FC Groningen

De wedstrijd tegen FC Groningen van vorige week kende twee gezichten. Een moeizame eerste helft waarin N.E.C. niet op gang leek te komen en een mooi voetbalgevecht in het tweede bedrijf, waarin N.E.C. ook nog de winst uit het vuur had kunnen slepen. Faber wist met een tactische omzetting de boel op gang te krijgen na rust en steekt over de matige eerste helft de hand ook in eigen boezem. Toch ziet hij het vooral als een leerzame ervaring voor zijn jonge ploeg. "Misschien had ik ze achteraf gezien wel anders het veld in moeten sturen, maar ik wil de selectie ook weer niet teveel aan de hand nemen. Als trainer moet je niet altijd alles willen voorzeggen, daar moeten we echt vanaf in Nederland. Ook in de opleidingen worden spelers veel te veel gepamperd. Soms moeten ze het zelf oplossen en moet je een groep bewust even laten spartelen in moeilijke situaties om er zelf uit te komen. Gelukkig zie ik dat mijn spelers daar steeds meer mee bezig zijn en in de rust zelf ook input gaven. Aan mij de taak om dat goed te begeleiden."

Sparta

Nog even terugblikkend op het bekersucces van donderdagavond kon Faber alleen maar tevreden zijn. De oefenmeester was weliswaar verrast over de geleverde tegenstand, maar was verder blij dat zijn team er zo bovenuit stak. "Ik zie het maar als een compliment voor onze ploeg dat Sparta zo verdedigend speelde. We kwamen er zelf al snel goed doorheen en waren de rest van de wedstrijd heer en meester. Maar ik had vooraf niet verwacht dat Sparta zover in zou zakken. Ik bedoel, het is toch een bekerwedstrijd. Misschien dat je wat meer de lange bal hanteert, maar een beetje energie erin pompen mag wel. Voor ons was dit in ieder geval prima voor het zelfvertrouwen. We hebben lekker kunnen voetballen en nu moeten we zondag weer die durf tonen. Elkaar helpen waar nodig en dan er staan op de goede momenten."

Afwezigen

Vrijdag kwam het bericht naar buiten dat Kristján Emilsson vanwege persoonlijke redenen voorlopig met de beloften meetraint. Faber wilde niet teveel op de kwestie ingaan, maar gaf wel aan op dit moment voor andere spelers te kiezen in zijn selectie. "Kristján komt nu niet in aanmerking om te spelen. De oorzaak daarvan is een persoonlijke kwestie, ik vind dat het aan Kristján zelf is om daar wel of niet op in te gaan. Er speelt onderling in ieder geval geen probleem, maar verder laat ik me daar niet over uit."

Naast Emilsson kan Faber zondag ook niet beschikken over de geblesseerden Hannes Halldórsson, Joshua Smits en Mihai Roman. Marcel Appiah traint wel weer mee, maar zal komende week eerst zijn rentree maken bij Jong N.E.C. alvorens aan te sluiten bij de wedstrijdsselectie. Hannes Halldórsson is terug in Nederland en vertelde in de rust van de bekerwedstrijd tegen Sparta dat hij hard werkt aan zijn herstel en dat alles volgens schema verloopt.

Afwezig

Hannes Halldórsson

Joshua Smits

Marcel Appiah

Mihai Roman

Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36