Interview

Ernest Faber:'We moeten nog iets meedogenlozer worden'

Ernest Faber:'We moeten nog iets meedogenlozer worden'
Na de nipte nederlaag in Eindhoven wacht N.E.C. nog één wedstrijd voor de komende interlandbreak. In Nijmegen komt het kwakkelende ADO Den Haag op bezoek. Ernest Faber blikte vooruit op de wedstrijd, waarin hij hoopt nog meer scherpte terug te zien.

"Het is belangrijk om in deze fase van het seizoen te kijken naar wie scherp is", stelt Faber. "Tegen ADO kan dat van doorslaggevend belang zijn zelfs. Het ziet er goed uit, wat we de laatste weken hebben laten zien, maar in de laatste fase moeten we meedogenlozer en rustiger worden. Het is soms nog wat gehaast in de opbouw naar de kans toe. Op trainingen vliegen de ballen er aan alle kanten in, dat moet nu ook in de wedstrijden gaan gebeuren. De vorm van de dag zal morgen bepalen of dat lukt. Gebeurt dat niet, zullen we in ieder geval de scherpte moeten hebben om het verdedigend op orde te houden. De kansen komen namelijk altijd wel."

Tegenstander ADO begon sterk aan het seizoen, maar is de laatste weken wat weggezakt. Faber houdt rekening met een ervaren ploeg vol loopvermogen, maar kijkt vooral naar de prestaties van zijn eigen team. "We moeten elkaar in het veld bij de les houden en ons eigen niveau van de laatste weken proberen te halen, dan kunnen wij gewoon voor de zege gaan. Daarbinnen wil ik vooral het enthousiasme in de positiewisselingen weer terug zien. Spelers weten inmiddels dat ze veel vrijheid hebben aan de bal en dat ze zich verdedigend gedisciplineerd aan het hun taken moeten houden, maar aanvallend hebben ze ook in hun positie op het veld veel vrijheid om kansen te creëren. Dat moeten we allemaal weer tegelijkertijd kunnen opbrengen en dan kunnen we mooie dingen laten zien."

Blessures

N.E.C. moet het tegen ADO Den Haag nog altijd stellen zonder Marcel Appiah en Joshua Smits. De back is hard op weg om weer fit te worden, Smits heeft net zijn eerste minuten op het trainingsveld weer gemaakt. De goalie ligt volgens Faber voor op schema en de coach hoopt na de winterstop weer de beschikking te hebben over Smits. Mihai Roman is ondertussen ook weer een stapje dichter bij volledige inzetbaarheid, maar het vergt nog wel even tijd volgens Faber. "Met Mihai moeten we nu gaan opbouwen bij Jong N.E.C. Het duurt gewoon even voordat hij op hetzelfde trainingsniveau zit als de rest van de selectie. Ik denk dat hij nu klaar is voor ongeveer een halve wedstrijd en we mikken erop om hem binnen twee of drie weken volledig fit te hebben."

Afwezig

Marcel Appiah (blessure)

Joshua Smits (blessure)
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36