Interview

Jack de Gier:'Het kan wel eens een heel mooi bekerseizoen worden'

Jack de Gier:'Het kan wel eens een heel mooi bekerseizoen worden'
Gisteren bereikte N.E.C. na een 4-0 overwinning op Sparta Rotterdam de 1/8ste finales van het KNVB bekertoernooi. Jack de Gier blikt terug op het succesvolle bekertoernooi van het seizoen 1999-2000, waarin hij zich tot topscorer schoot, en vooruit op het aankomende duel met de Rotterdammers.

Als tweevoudig topscorer van de KNVB-beker weet jij als geen ander hoe te presteren in dit soort wedstrijden.

"Haha, ja, aan dat seizoen word ik nog vaak herinnerd en daar ben ik dan ook altijd nog erg trots op. In de competitie hadden we het dat jaar bijzonder lastig; we wisten - voornamelijk door een overwinning op Vitesse aan het eind van het seizoen - maar ternauwernood te ontsnappen aan de nacompetitie. Dat we het in de beker wel goed deden en de finale haalden, gaf het seizoen dan ook nog enigszins kleur."

Hoe valt het te verklaren dat jullie in de beker destijds wel succes hadden en het in de competitie maar niet wilde vlotten?

"Dat weet ik niet zo goed. We hadden dat seizoen de doelstelling om ons te handhaven, maar we liepen eigenlijk het hele seizoen achter de feiten aan, waardoor elke wedstrijd een immense druk met zich meebracht. Dat was in het bekertoernooi wel anders. Omdat wedstrijden in de beker voor ons veel minder van belang waren, konden we veel vrijer voetballen. Het draaide om de competitie; de beker was telkens een fijn tussendoortje. Al hebben we natuurlijk ook ergens wel geluk gehad, dat we zover wisten te komen."

Hoe bedoel je?

"Nou, geluk is gewoon een belangrijke factor in het bekertoernooi. Het moet gewoon allemaal een beetje meezitten - vooral met de loting - en dat deed het destijds. Tot aan de halve finale hadden we eigenlijk alleen met Heerenveen-uit een lastige wedstrijd gehad; we speelden dat jaar verder voornamelijk tegen eerstedivisieclubs, zoals Excelsior en Dordrecht '90."

Wat dat betreft zit het ook dit seizoen wel mee, met de wedstrijden tegen Noordwijk, Sparta Rotterdamen nu HHC Hardenberg.

"Dat wil ik zo niet stellen. Het riskante aan dit soort wedstrijden is namelijk ook dat N.E.C. - zeker gezien de recente resultaten in de competitie - als favoriet wordt gezien. Dat is logisch, want je speelt tegen clubs die op een lager niveau uitkomen, maar het zal ook een bepaalde druk met zich meebrengen. Daarnaast moet je tegenstanders als Noordwijk en in meerdere mate Sparta natuurlijk nooit onderschatten."

Want eredivisieclubs gaan wel vaker de fout in tegen - met alle respect - de kleintjes.

"Zeker, dat hebben we in het toernooi tot nu toe al vaker gezien. De kans lijkt me erg groot dat geen enkele supporter van bijvoorbeeld FC Oss had verwacht dat hun club tegen HBS onderuit zou gaan; om over het echec van ADO Den Haag bij SC Genemuiden nog maar te zwijgen. Laten we daar onze wijze les uittrekken en HHC Hardenberg niet onderschatten."



Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36