Interview

Ernest Faber:'De accu is weer helemaal opgeladen'

Na een week met interlandvoetbal mag N.E.C. zondag weer aan de bak in de eredivisie als FC Utrecht op bezoek komt in Nijmegen. Ernest Faber blikte op het persmoment vooruit naar de wedstrijd. De trainer had graag in het goede ritme gebleven, maar erkent ook dat al z'n spelers zich nu volledig hebben kunnen opladen voor de laatste wedstrijden in 2015.

"Natuurlijk is het prettig om in een ritme te blijven als je daar eenmaal in zit, maar het is ook goed om af en toe dit soort trainingsweken te hebben", stelt Faber.  "Daarnaast hebben alle teams zo'n onderbreking, dus dat is voor iedereen hetzelfde. En vooral de buitenlandse jongens hebben nu ook de kans gehad om zich weer even bij het thuisfront te voegen. Iedereen heeft daardoor op zijn eigen manier de accu weer helemaal kunnen opladen, zodat we kunnen knallen tot aan de winterstop."

Faber gebruikte de vrije periode om op doordeweekse dagen te trainen, zodat de selectie het weekend daadwerkelijk vrijaf had. "Het waren best een rustige twee weken zo met het vrije weekend er middenin. Kon ik m'n eigen kinderen zien sporten, dat is ook wel eens fijn. Doordeweeks hebben we gewoon prima getraind. Normaal gesproken zouden we misschien een oefenwedstrijd organiseren, maar we hadden nu dusdanig veel fitte spelers in de selectie dat we onderling vaker tegen elkaar hebben kunnen spelen. Dat gaf de ruimte om eens te variëren met systemen, met manieren van druk zetten, etc. Je kon daarnaast merken dat iedereen echt vol aan de bak moet voor een plekje in de selectie. Niet alleen spelers die er tegenaan hinken, maar ook spelers die er al bij zitten. Met half trainen komt niemand meer weg, want dan staan er voldoende jongens klaar om het op te vangen."

FC Utrecht

Tegenstander FC Utrecht is dit seizoen één van de weinige ploegen in de eredivisie die regelmatig met een soort 5-3-2 formatie aantreedt. Faber wil zich daar niet teveel van aantrekken en richt zich zoals vaker alleen op zijn eigen ploeg. "We zullen er tegen Utrecht weer op eigen manier doorheen gaan spelen. We hebben inmiddels een aantal vaste patronen en daar wijk ik niet teveel vanaf. Ik zal niet ineens een verdediger meer of minder opstellen omdat de tegenstander een wat ander systeem speelt. Tegen Groningen hebben we dit al tegenover ons gehad en lieten we in de tweede helft zien daar ook goed mee om te kunnen gaan. Zolang we onze sterke punten maar benutten en er vanaf het begin direct opknallen, moeten we van eigen kracht uitgaan. En mocht het dan nodig zijn, hebben we altijd nog voldoende opties om binnen ons eigen systeem kleine aanpassingen te doen."

N.E.C. moet het tegen Utrecht nog altijd stellen zonder de doelmannen Hannes Halldórsson en Joshua Smits, die allebei revalideren van een armblessure. De Roemeense spits Mihai Roman heeft inmiddels weer twee keer meegetraind, maar is volgens Faber nog niet voldoende hersteld om zondag alweer bij de wedstrijdselectie aan te sluiten. Voor de rest kan Faber tegen Utrecht beschikken over een volledig fitte en schorsingvrije selectie.

Afwezig

Hannes Halldórsson

Joshua Smits

Mihai Roman
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36