Interview

Ernest Faber:'Wij presteren door hard te werken'

Ernest Faber:'Wij presteren door hard te werken'
Na de wervelende zege op AZ een week geleden, treedt N.E.C. zaterdagavond weer in eigen huis aan tegen het laaggeklasseerde De Graafschap. Trainer Ernest Faber keek op het persmoment vooruit naar de Gelderse confrontatie, waarin hij van zijn spelers verwacht met dezelfde energie te spelen als in Alkmaar.

"We hebben geprobeerd dezelfde voorbereiding te pakken met dezelfde stappen, zodat we net zo scherp zijn als vorige week", stelt Faber. "Wij kunnen alleen presteren door hard te werken, dat is onze kwaliteit. In de wedstrijden die we hebben gewonnen, hebben we namelijk ook enorm veel energie moeten leggen. Wij kunnen het niet op halve kracht, daar hebben we ook helemaal de status niet voor. Gelukkig zit gemakzucht niet in deze groep. Alle spelers weten zelf ook dat wij alleen wat kunnen laten zien als we er vol ingaan. Iedereen is daardoor echt gretig, ook omdat de onderlinge verschillen steeds kleiner worden. Wisselspelers zitten dicht tegen het eerste aan, dus de basisspelers weten dat ze vol gas moeten geven om hun plek te behouden. Ik zal daarom ook niet schromen om te wisselen als iemand halfslap de duels aangaat, want dat kunnen wij niet gebruiken."

De Graafschap

Laagvlieger De Graafschap kent in tegenstelling tot N.E.C. een moeizame rentree in de eredivisie. De Doetinchemmers wonnen nog altijd geen wedstrijd, hoewel ze het PSV een week geleden lastig maakten in een krankzinnige wedstrijd (3-6). Faber kijkt voor morgen niet zozeer naar de tegenstander, maar meet zich vooral aan het spel van eigen team. "Ik ben wel benieuwd naar hoe we omgaan met een andere filosofie dan die van AZ. Wellicht dat De Graafschap gaat inzakken of snel de lange bal hanteert en opportunistisch gaat spelen, maar de ruimtes zullen sowieso kleiner zijn. Daar zullen we net als tegen Sparta op eigen kracht doorheen moeten spelen. En wat ik dus al heb gezegd, we moeten echt 100% geven. Je zag dat PSV na rust op halve kracht ging spelen en het wel geloofde en dan kan een opportunistisch spelend De Graafschap met veel felheid ineens gevaarlijk worden. Maar wij moeten het zelf ook van die werklust hebben, dus ik verwacht daarmee geen problemen binnen deze groep."

Blessures

N.E.C. moet het tegen De Graafschap uiteraard nog steeds stellen zonder de doelmannen Hannes Halldórsson en Joshua Smits, die allebei revalideren van armblessures. Ook Mihai Roman moet het duel aan zich voorbij laten gaan. "Mihai krijgt van mij de tijd om fit te worden en is op dit moment individueel bezig met de medische staf. Het is van wedstrijd tot wedstrijd kijken hoe fit hij is." Marcel Appiah is na een 90 minuten langoptreden bij Jong N.E.C. inmiddels wel weer volledig bij de groep aangesloten en Faber gaat in aanloop naar de wedstrijd van zaterdagavond kijken of de Duitse rechtsback weer op de bank plaats kan nemen.

Onzeker

Marcel Appiah

Afwezig

Hannes Halldórsson

Joshua Smits

Mihai Roman

Jay-Roy Grot
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36