Algemeen

Vitesse - N.E.C. in de media

Vitesse - N.E.C. in de media
Een dag na de 1-0 nederlaag tegen Vitesse gisteren is de kater in Nijmegen nog altijd niet verwerkt. Als nummer vijf van de Eredivisieranglijst trok N.E.C. vol vertrouwen richting Arnhem, waarna het na negentig minuten voetbal uiteindelijk gedesillusioneerd weer huiswaarts keerden. Wat schreven de media zoal?

De Gelderlander

Vanzelfsprekend was er veel aandacht in De Gelderlander voor de wedstrijd van gisteren. Journalist Lex Lammers oordeelt bijzonder hard. “Geen passie, geen strijd, geen branie en geen enkele controle.”, schrijft Lammers. Maar ook: “Van extra waarde waren alleen doelman Benjamin Kirsten, rechtsback Todd Kane, de ijzersterke aanvoerder Rens van Eijden en vechtjas Gregor Breinburg op het middenveld.” Toch zag Lammers ook, dat N.E.C. een paar uitgelezen mogelijkheden om te scoren, had laten liggen en dat een “tevredenstellend resultaat in Arnhem binnen handbereik lag.”

Zo ver kwam het gisteren helaas niet en dat stemde ook trainer Ernest Faber en basisklanten Van Eijden en Kane ontevreden. Faber reageerde: “Achterin stonden we ondanks de druk van Vitesse best redelijk. Al te veel kansen gaven we niet weg. Maar naar voren toe brachten we veel te weinig. We kwamen er niet uit en zochten te vaak de diepe bal, zonder dat daar een goed plan achter zat.” Van Eijden, door Lammers bestempeld als de beste N.E.C.’er gisteren, reageerde zoals een echte aanvoerder betaamd: “Kijk, we verloren veel duels, waren slordig in balbezit en we acteerden zeker niet scherp genoeg. Ik kan dan boos worden op jongens van twintig jaar, omdat ze er juist nu niet staan. Maar daarvan worden ze niet beter. Dat ze fouten maken, maakt ook dat ze bij N.E.C. spelen en niet ergens anders. Dit hoort bij de ontwikkeling. […] We moeten ons weer oprichten en concentreren op de volgende wedstrijd. Vitesse was, helaas, gewoon beter.”

Todd Kane, door Lammers aangehaald als één van de vier die wel hun gebruikelijke niveau haalden, was zwaar teleurgesteld naderhand: "Ik had veel meer intensiteit verwacht. Meer opstootjes, meer keiharde duels. Voetbal op het randje, zoals een derby behoort te zijn. Maar het was gelatenheid troef. Dat heeft me dus ook verbaasd, dat het zo rustig was. Al met al was dit geen leuke derby."

Omroep Gelderland

Ook Christian Santos was tegenover Omroep Gelderland kritisch: "Ik denk dat wij verdiend verloren hebben. We hebben weinig kansen gehad en niet genoeg druk gezet. In het begin van dit seizoen maakten we deze fouten ook. De vorige wedstrijden speelden we soeverein, daar was nu niks van te zien." En over zijn mogelijkheid tot scoren in de slotfase: "Ik baalde dat ik die kans miste. Ik had die bal op mijn hoofd willen nemen, maar zo kon ik er niks mee. Het was al in begin duidelijk dat het zo zou gaan lopen. We waren er met z'n allen niet voor honderd procent bij en dan loopt het zo."

Voetbal International

VI-journalist Freek Jansen concludeert in zijn analyse over de Gelderse derby, dat het negentig minuten lang klinisch voetbal was wat Vitesse en N.E.C. hadden laten zien. “Vitesse was een maatje te groot, op alle vlakken. Zonder veel kansen te creëren en zonder sprankelend voetbal te laten zien. Maar goed, bij een derby hoort het op passie en strijd te gaan. Dat was vandaag ook maar bij vlagen aanwezig, het was een heel matige derby.” Jansen vervolgt: “N.E.C. wordt geroemd om zijn eenheid. Als er dan één of twee niet thuisgeven, dan houdt het niet over. N.E.C. kwam amper aan voetballen toe”, besluit Jansen.

FOX Sports

Voor de camera’s van FOX Sports Faber besluit de dag van gisteren uiteindelijk optimistisch: “Wij moeten overleven, maar uiteindelijk zijn we door de goede resultaten wel wat kritischer naar onszelf geworden. We willen erbij blijven staan in de top. Dan mag en moet het dus ook wel wat beter. Dat kunnen we ook wel. Vitesse dat weer boven ons staat? Dat is maar voor een paar weekjes. Dan staan wij weer bovenaan', vertelde hij met een knipoog.



Klik op de afbeelding voor een grotere weergave
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36