Wedstrijdverslag

N.E.C. met minimaal verschil onderuit in Gelderse Derby

Voorbeschouwing Vitesse - N.E.C.
Met de degelijke 1-0 overwinning op FC Utrecht van vorige week zondag kende N.E.C. een goed begin aan alweer het laatste kwart van de eerste seizoenshelft en tevens een prima generale in aanloop naar de enige echte Gelderse derby van komend weekend. Op bezoek bij naaste concurrent Vitesse, dat zich door het 2-2 gelijkspel in Den Haag van vorige week op de ranglijst één plek onder N.E.C. terugvindt, hoopt de ploeg van Ernest Faber de goede lijn van de voorbije weken vanzelfsprekend een passend vervolg te geven.

N.E.C.

Het was vorige week in het eigen Goffertstadion tegen FC Utrecht wellicht dan wel niet zo flitsend als in eerdere wedstrijden dit seizoen, maar door de zege op de Domstedelingen voetbalde N.E.C. opnieuw wel een record uit de voetbalboeken. Na dertien speelronden speelden de Nijmegenaren al 23 punten bij elkaar; nooit eerder begon N.E.C. zó goed aan een Eredivisiejaargang als dit jaar. Desalniettemin houdt men in Nijmegen nog altijd het hoofd koel, met oefenmeester Faber voorop. Alle peilen zijn nog altijd gericht op handhaving en hoewel vrijwel niemand bij N.E.C. nog aan een eventueel degradatiespook denkt, zal pas na de eerste seizoenshelft bekeken worden of het doel bijgesteld gaat worden.

Aankomende zondag staat daarvoor in het Gelredome een nieuwe test op het programma. Het duel met de Arnhemmers is altijd een wedstrijd op zich, maar toch wist N.E.C. in de rijke historie van de Gelderse derby in de Eredivisie nog maar drie keer in Arnhem over Vitesse te zegevieren. De laatste keer dat de Nijmegenaren daar in slaagden, ligt echter ook weer niet heel ver in het verleden; op 22 januari 2012 kroonde Leroy George zich tot matchwinner door een kwartier voor tijd voor het enige doelpunt van de wedstrijd aan te tekenen. De laatste ontmoeting met Vitesse in Arnhem eindigde in een 1-1 gelijkspel; op 26 januari 2014 redde Michael Higdon met de gelijkmaker halverwege de tweede helft een punt voor de Nijmeegse formatie van Anton Janssen.

Vitesse

Ook Vitesse is goed onderweg in de vaderlandse Eredivisie, al werd in de afgelopen vier wedstrijden alleen op bezoek bij Excelsior (0-3) gewonnen. Bovendien verloor de ploeg van Peter Bosz, die zich voorafgaand aan de competitie als doel had gesteld alle thuiswedstrijden te winnen, zijn laatste twee duels in eigen huis - tegen Ajax en AZ gingen de Arnhemmers met respectievelijk 1-3 en 0-2 onderuit.Vitesse maakte tot op heden elf doelpunten meer dan N.E.C., maar gezien het feit dat Dominic Solanke en Valeri Qazaishvili met ieder slechts vier doelpunten topscorer zijn, lijkt de kracht van de Arnhemmers vooral in het collectief te liggen; bij de ploeg van Bosz waren dit seizoen al elf verschillende spelers trefzeker.
N.E.C. met minimaal verschil onderuit in Gelderse Derby
N.E.C. is er vanmiddag niet in geslaagd om de goede lijn van de laatste weken op bezoek bij Vitesse een passend vervolg te geven. Het duel in Arnhem werd aan het begin van de tweede helft beslist door Valeri Qazaishvili: 1-0.

Met de 1-0 overwinning op FC Utrecht van vorige week zondag kende de ploeg van Ernest Faber een prima hervatting van de Eredivisie en tevens een goede generale voor het treffen met Vitesse van vandaag. De oefenmeester zag opnieuw dan ook geen reden zijn basisopstelling te wijzigen en begon aan de Gelderse derby zodoende met dezelfde elf adjudanten als aan de voorgaande zes wedstrijden.

Beginfase

Het duel met Vitesse kende een andere beginfase dan waar de manschappen van Faber vooraf op hadden gehoopt. De thuisploeg nam het heft van meet af aan in handen en zette N.E.C. snel onder druk, waarbij de Nijmegenaren de grootste moeite hadden zich daar onderuit te voetballen. Desalniettemin bleef het aanvankelijk goed overeind en dat was - net als vorige week tegen FC Utrecht - grotendeels te danken aan een goed acterende Benjamin Kirsten, die een klein kwartier voor rust onder andere een goede kopbal van de volledig vrij staande Maikel van der Werff onschadelijk maakte.

Zelf wist N.E.C. er maar sporadisch uit te komen, maar die keren dat het voor het doel van Vitesse verscheen, leverde het wel het nodige gevaar op. Zo werd Navarone Foor door Todd Kane een perfecte gelegenheid tot scoren geboden en was later diezelfde Kane ook dicht bij een Nijmeegse openingstreffer; Foors inzet miste kracht en die van Kane de juiste richting, waardoor het scorebord bij rust nog hetzelfde vertelde als aan het begin van de wedstrijd: 0-0.

Doelpunt Qazaishvili

Vrij snel na de onderbreking was het echter alsnog raak voor de Arnhemmers: Valeri Qazaishvili soleerde door de Nijmeegse verdediging en liet Kirsten met een boogbal richting verre hoek kansloos. De grootste storm was daarna gaan liggen, wat N.E.C. de kans bood aanvallend ook wat meer te ondernemen.

Dat leverde in eerste instantie weinig tot geen grote kansen op voor de Nijmegenaren - tot een kwartier voor het sluiten van de markt. Na opnieuw goed werk van rechtsback Kane kreeg Christian Santos een opgelegde kans op de gelijkmaker, maar de Venezolaanse topscorer mikte van dichtbij net naast het doel van Eloy Room.

Op zoek naar de 1-1

In de spannende slotfase, waarin de ruimtes steeds groter werden, ging N.E.C. naarstig op zoek naar de 1-1, maar die bleef - ondanks goede mogelijkheden voor Foor en Wojciech Golla - uit.

Het volgende duel voor N.E.C. staat gepland voor volgende week zondag, wanneer in het Goffertstadion PEC Zwolle op bezoek komt.
KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36