Interview

Ernest Faber: ‘Wij zijn een taaie ploeg om te verslaan’

Ernest Faber: ‘Wij zijn een taaie ploeg om te verslaan’
Door de midweekse zege op FC Twente is N.E.C. inmiddels opgeklommen naar de vierde plaats op de ranglijst. Zaterdag wacht alweer de volgende kans om de positie in de subtop te verstevigen, als AZ op bezoek komt in Nijmegen. Maar ook de Alkmaarders zijn in 2016 in bloedvorm. Trainer Ernest Faber sprak op het persmoment dan ook over een spannende wedstrijd tussen twee vergelijkbare ploegen.

“We waren in Alkmaar vooral in de omschakeling dodelijk, maar er staat nu wel een iets andere ploeg tegenover ons”, vertelt Faber over de ruime 2-4 uitzege eerder dit seizoen. “Een ploeg die met een nieuw centrum speelt, aanvallend wat losser begint te worden en momenteel ook goed in vorm is. Een beetje vergelijkbaar met ons dus. Ook zij hebben aanvallers die een wedstrijd kunnen beslissen, dus het zal echt op een paar momenten aankomen wie als winnaar van het veld gaat stappen.”

Terugkijkend op de 2-0 zege op FC Twente afgelopen woensdag is Faber vooral tevreden over het resultaat en de taaiheid die zijn ploeg weer demonstreerde. “Er waren voldoende momenten in de wedstrijd waarin we beter voetbal hadden kunnen laten zien, maar uiteindelijk moet je gewoon tevreden zijn met een 2-0 zege. We hebben de kansen die we kregen daadwerkelijk afgemaakt, houden voor de derde keer op rij de nul en dat we kansen tegen kregen lag meer aan onszelf dan aan de tegenstander. Daarmee laten zien dat we echt een taaie ploeg zijn om te verslaan. Als tegenstanders het idee krijgen dat er iets te halen valt, kunnen wij genadeloos toeslaan.”

Ranglijst

Door de geweldige start van 2016 bivakkeert N.E.C. op de vierde plaats op de ranglijst en heeft het zelfs Feyenoord in het vizier gekregen. Een ongekende prestatie van de promovendus, die ook Faber uiteraard niet verwachtte vooraf. “Natuurlijk hadden we dit niet verwacht met de start van de competitie. Er wordt dit seizoen iets heel anders van spelers gevraagd dan vorig jaar, maar iedereen heeft dat goed opgepakt en is elkaar gaan versterken en verbeteren waar nodig. Daar zie je het zelfvertrouwen van de spelers in terug, dat momenteel zeer stevig is. Dat maakt het voor een trainer ook wat makkelijker, omdat de spelersgroep zelfkritischer wordt naarmate het beter gaat. Ze pakken het allemaal net even wat beter op dan dat als je in een moeilijk jaar zou zitten.”

Todd Kane

N.E.C. moet het tegen AZ stellen zonder Todd Kane, die na zijn vijfde gele kaart een wedstrijd schorsing uit moet zitten. Logische vervanger op de positie van rechtsback is Marcel Appiah, die de laatste weken als buitenaanvaller fungeerde. “De kans is inderdaad wel groot dat Marcel die positie in gaat nemen ter vervanging van Todd”, vertelt een lachende Faber. “Alleen wie rechtsbuiten gaat spelen, vertel ik nog niet. Ook de spelers zelf weten dat nog niet. We hebben in ieder geval genoeg talent voor die positie. Mohamed Rayhi, Sam Lundholm, Joey Sleegers en ook Navarone Foor kan op die positie uit de voeten. Naar gelang de tegenstander zijn er voldoende mogelijkheden.” De Zweedse aanwinst Mikael Dyrestam zit voor het eerst bij de wedstrijdselectie en zal plaats nemen op de bank.

Afwezig

Todd Kane (geschorst)

Hannes Halldórsson (blessure)

Joshua Smits (blessure)

Ben jij er ook morgen? Geen clubkaart nodig!
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31