Interview

Ernest Faber: ‘De ambitie moet er bij iedereen vanaf spatten’

Ernest Faber: ‘De ambitie moet er bij iedereen vanaf spatten’
Na een prachtige reeks werd N.E.C. afgelopen zaterdag weer even terug naar de realiteit gebracht met een 0-3 nederlaag tegen AZ. Dit weekend hoopt de ploeg van Ernest Faber zich te herpakken op bezoek bij De Graafschap, momenteel drager van de rode lantaarn in de eredivisie. De coach blikte vrijdag na afloop van de ochtendtraining vooruit op de wedstrijd, waarbij uiteraard ook Rens van Eijden ter sprake kwam.

“Rens heeft hier natuurlijk zeven jaar gezeten, dus iedereen is begaan met zijn lot”, vertelt Faber over zijn voormalig aanvoerder, aangaande de transfer naar Moskou die deze week definitief in het water viel. Over een terugkeer van Van Eijden in de selectie is nog niets bekend, maar wat Faber betreft staat de deur open. “We staan allemaal klaar om Rens op te vangen, mocht dat nodig zijn. Als hij weer wil trainen, is hij wat mij betreft van harte welkom. Een goede speler in de selectie erbij kan nooit kwaad. Maar we moeten eerst maar eens afwachten hoe Rens dit verwerkt en wat de club en hij samen besluiten om te doen. Het is voor hem toch een droom die uiteen is gespat en dat moet eerst verwerkt worden, voordat we verder vooruit kijken.”

Dan moet er ook nog even worden teruggekeken op de zware nederlaag tegen AZ. Al na een halve minuut ging het mis en daarna kwam N.E.C. eigenlijk geen moment goed in de wedstrijd en moest het toezien hoe AZ met de 0-3 de punten mee naar Alkmaar nam. “We stonden sowieso al met beide benen op de grond en we weten ook heel goed waar het zaterdag aan lag, dus de klap was niet zo groot”, stelt Faber. “Wij verliezen als we het veld veel te lang maken, als de ruimtes te groot worden zeg maar. Dan hebben we te veel moeite om vanuit onze eigen organisatie te spelen. Wat natuurlijk niet meehielp, was dat we al zo snel op achterstand kwamen. Daardoor werden we gedwongen om onze eigen stellingen te verlaten. Vervolgens kwamen we de afspraken niet na en dan is AZ voetballend een maatje te groot. We hebben deze week elkaar er allemaal op aangesproken en nu moeten we tegen De Graafschap laten zien dat we ervan hebben geleerd.” Faber probeerde halverwege de eerste helft het tij nog te keren door Marcel Ritzmaier op het middenveld te brengen voor Mohamed Rayhi, maar ook dat mocht niet baten. Volgens Faber is de jonge buitenspeler goed omgegaan met die vroege wissel. “Het was natuurlijk jammer voor Mo, want hij is prima bezig op de trainingen en bij Jong N.E.C., maar dat hoort ook bij het voetbal. Hij is goed genoeg opgeleid en staat sterk genoeg in zijn schoenen om hier professioneel mee om te gaan en gelijk de knop weer om te zetten.”

Todd Kane

Na zijn schorsing uit te hebben gezeten, keert Todd Kane dit weekend weer terug in de wedstrijdselectie. De rechtsback gaat volgens Faber direct weer spelen, nadat hij afgelopen ook node werd gemist. “Dit team lijkt af en toe wat moeite te hebben met veranderingen, als posities anders ingevuld moeten worden. Todd gaat gewoon weer spelen, daar hij is goed genoeg voor.” Toch kijkt Faber ook al vooruit naar volgend seizoen. “Zodra we een paar puntjes extra hebben en definitief veilig zijn, wordt het ook tijd om naar volgend jaar te kijken. Dan krijgen spelers die nu niet spelen, maar komend seizoen wel onder contract staan, wellicht wat meer speeltijd. Voorwaarde is dan natuurlijk dat zo’n speler zich iedere training weer probeert te bewijzen. Zonder inzet is er voor niemand speeltijd weggelegd, of je nu nog een half jaar of bij wijze van spreken zes jaar onder contract staat.”

De Graafschap

Met De Graafschap wacht N.E.C. een volledig andere tegenstander dan het de afgelopen weken trof. Waar het team van Faber na de winterstop vooral voetballend vermogen tegenover zich kreeg, wacht er nu het traditionele strijdvoetbal van De Vijverberg. Faber wil dat zijn team daar minimaal hetzelfde tegenover zet. “De ambitie moet er bij iedereen vanaf spatten, vanaf de eerste minuut. De Graafschap zal vol passie, energie en strijd spelen en dat moeten wij ook laten zien. Alle spelers willen uiteindelijk graag een stapje omhoog maken, dan moeten we dat nu ook waarmaken. Het is een mooi stadion met altijd een mooi sfeertje, daar doen we het voor. Ik verwacht echt van iedereen de scherpte om er vol op te klappen, alles te geven in de omschakeling en tegelijkertijd de eigen organisatie te behouden.”

Afwezig

Hannes Halldórsson

Joshua Smits
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36