Algemeen

Facts& Stats: De Graafschap - N.E.C.

Facts& Stats: De Graafschap - N.E.C.
Aankomende zondagmiddag (14.30 uur) staat voor N.E.C. het uitduel met streekgenoot De Graafschap op de rol, waarbij de Nijmegenaren hopen de teleurstellende, maar verdiende nederlaag tegen AZ (0 - 3) van afgelopen zaterdagavond te doen vergeten. In deze rubriek lees je de meest belangrijke feiten en statistieken over de aanstaande wedstrijd met de Doetinchemmers.

N.E.C. en De Graafschap troffen elkaar tot op heden zeventien keer eerder in een Eredivisieduel op De Vijverberg. Daarvan wisten de Nijmegenaren er vier in winst om te zetten en in evenzo veel gevallen deelden de twee de punten. De laatste keer dat beide ploegen in Doetinchem tegenover elkaar stonden, dateert van 28 september 2014, toen beide ploegen nog op het tweede plan actief waren. Destijds won N.E.C. via doelpunten van achtereenvolgens Anthony Limbombe en Kristjan Emilsson met 0 - 2 van De Graafschap. Tijdens het laatste Eredivisieduel dat de Gelderse buren op De Vijverberg aflegden, op 10 september 2011, ging de thuisploeg, via een doelpunt van Soufian El Hassnaoui, met een 1 - 0 overwinning aan de haal.

N.E.C.

Na het duel van afgelopen zaterdag, waarin hij al voor rust geblesseerd uitviel, staat Gregor Breinburg - samen met Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba - bovenaan als het gaat om het aantal geslaagde tackles dit seizoen (77).

Ook bleek uit de statistieken na afloop van het duel met de Alkmaarders van afgelopen weekend, dat Christian Santos maar liefst negen kopduels had weten te winnen. Het hoogste aantal van de vorige speelronde en slechts één minder dan alle spelers van De Graafschap in hun duel met PSV bij elkaar. De Venezolaan wint over het hele seizoen genomen overigens al de meeste van zijn kopduels. Wat verder wel opviel, is dat de topscorer van N.E.C. in het duel met AZ geen enkele keer werd teruggefloten vanwege een overtreding; Santos is namelijk ook degene die dit seizoen de meeste overtredingen achter zijn naam heeft staan. 

De Graafschap

Van alle ploegen in de Eredivisie heeft De Graafschap per wedstrijd gemiddeld het minst vaak de bal in zijn bezit (44.8%). Bovendien scoren de Doetinchemmers het laagst als het gaat om de nauwkeurigheid van hun passing; 71,5% van hun passes komen aan.

Per duel worden de spelers van De Graafschap gemiddeld vijftien keer teruggefloten vanwege een overtreding en dat is na Willem II het meest van allemaal. Daartegenover wordt tegen de ploeg van Jan Vreman het minste aantal overtredingen gemaakt, gemiddeld zo’n zeven per wedstrijd.

Wat bovendien opvalt, is dat De Graafschap de ploeg is die het vijandelijke doel per wedstrijd gemiddeld het vaakst van afstand onder vuur neemt, maar dat ruim 75% van zijn doelpunten tot stand komt van binnen het zestienmetergebied.

Daarvandaan biedt het zijn tegenstander aan de andere kant tevens het vaakst van alle ploegen in de Eredivisie mogelijkheden tot scoren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat De Graafschap-goalie Hidde Jurjus na zijn collega Kostas Lamprou van Willem II van alle doelmannen in de competitie per wedstrijd de meeste reddingen verricht. 

Arbitrage

Het duel op De Vijverberg van aankomende zondagmiddag staat onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout. Hij wordt daarbij geassisteerd door Roger Geutjes en Jermaine Lapar. Vierde official is Ingmar Oostrom. Lindhout floot tot op heden slechts drie keer eerder een officieel duel van N.E.C., maar in alle gevallen trokken de Nijmegenaren dan wel aan het langste eind. De laatste keer dat Lindhout de leiding had over een duel van N.E.C. was tijdens het thuisduel met sc Heerenveen, dat via twee treffers van Christian Santos met 2 - 0 werd gewonnen.

Laatste vijf onderlinge ontmoetingen









Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36