Algemeen

Facts& Stats: N.E.C. - PSV

Facts& Stats: N.E.C. - PSV
Aankomende zondagmiddag (16.45 uur) wacht voor N.E.C. het duel met landskampioen en huidig koploper in de Eredivisie PSV. In deze rubriek lees je de meest belangrijke feiten en statistieken over het duel met de Eindhovenaren.

N.E.C. en PSV troffen elkaar tot op heden 38 keer eerder in een Eredivisieduel in het Goffertstadion. Daarvan wisten de Nijmegenaren er zes in winst om te zetten en in dertien van de gevallen deelden de twee clubs de punten. De laatste keer dat beide ploegen in Nijmegen tegenover elkaar stonden eindigde in een vrij kansloze 0 - 2 nederlaag voor N.E.C.. Bryan Ruiz en Memphis Depay waren de doelpuntenmakers.

De meest recente thuisoverwinning op PSV dateert alweer van 8 november 2008, toen de ploeg van toenmalig trainer Mario Been met 1 - 0 over de Eindhovenaren zegevierde. De enige treffer van de avond kwam destijds op naam van Peter Wisgerhof.

N.E.C.

In het duel met De Graafschap van afgelopen zondag had N.E.C. maar liefst 62,5% van het balbezit, het hoogste gemiddelde van de afgelopen speelronde.

Bovendien namen de Nijmegenaren het vijandelijke doel afgelopen weekend 31 keer onder vuur en ook dat is veruit het meest van alle Eredivisieploegen tijdens de vorige speelronde. Excelsior en FC Twente, met ieder zestien doelpogingen eerstvolgenden in die lijst, volgden op gepaste afstand. Kanttekening: meer dan vijftig procent van N.E.C.’s doelpogingen (zestien) ging niet daadwerkelijk richting doel en zes ervan werden onderweg geblokt.

Een derde (tien) van alle doelpogingen kwam op naam Anthony Limbombe en dat is een record in het huidige Eredivisieseizoen, zo zocht statistiekensite Opta Sports uit.

Christian Santos pakte in het duel met De Graafschap zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is voor het treffen met PSV van aankomende zondag zodoende geschorst.

PSV

Waar N.E.C. van de negen schoten die daadwerkelijk op doel waren er één tot een treffer wist te promoveren, was PSV in hun meest recente duel met FC Utrecht een stuk efficiënter; van de vier pogingen op het doel van Robbin Ruiter gingen er maar liefst twee tegen de touwen.

Het feit dat de Eindhovenaren tot op heden van alle ploegen in de Eredivisie het vaakst scoorden (57), is dan ook niet verwonderlijk en degene die daar het meest verantwoordelijk voor is, is aanvoerder en topscorer Luuk de Jong. De geboren Zwitser, die op zijn vierde met zijn familie naar Nederland verhuisde, is dit seizoen al goed voor zestien treffers.

Al deze treffers van De Jong kwamen tot stand van binnen het zestienmetergebied, maar heel verwonderlijk is dat ook weer niet, gezien het gegeven dat van alle pogingen die hij tot op heden op het vijandelijke doel ondernam er maar liefst 83% van binnen deze zone kwam.

Wat dat betreft, scoort PSV overigens over het algemeen het beste. Per wedstrijd nemen de Eindhovenaren het doel van de tegenstander gemiddeld namelijk elf keer van binnen het strafschopgebied onder vuur, tegenover gemiddeld zes per duel in het geval van N.E.C..

Arbitrage

Het duel in het Goffertstadion van aankomende zondagmiddag staat onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom. Hij wordt daarbij geassisteerd door Patrick Langkamp en Angelo Boonman. Vierde official is Rob Dieperink.

Blom floot tot op heden 23 keer eerder een officieel duel van N.E.C. en de laatste keer dat hij dat deed, op 3 oktober 2015, wonnen de Nijmegenaren met 4 - 1 van ADO Den Haag.

Laatste vijf onderlinge ontmoetingen











Bestel kaarten voor dit duel







Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36