Algemeen

N.E.C. - AZ in de media

N.E.C. - AZ in de media
Afgelopen zaterdag landde N.E.C. weer met beide benen op de grond. De Nijmegenaren verloren terecht met 0-3 van AZ. Laatstgenoemden kwamen al in de eerste minuut op voorsprong na een doelpunt van Henriksen. N.E.C. wist zich niet meer te herstellen na deze domper. Lees hieronder wat de media schreven over de eerste thuisnederlaag sinds Ajax (22 augustus 2015).

De Gelderlander

In De Gelderlander was er ruimschoots aandacht voor N.E.C. op de maandagochtend. Clubvolger Lex Lammers zag een onherkenbaar N.E.C.: “NEC is weer terug op aarde. De Nijmeegse ploeg kreeg zaterdagavond voetballes van AZ. De Alkmaarse middenmoter was in alles beter dan de Gelderse subtopper.” Geen reden voor paniek, aldus oefenmeester Ernest Faber: "We beleven een waanzinnig seizoen, maar daarin zakken we ook wel eens door de ondergrens. Dat is nu gebeurd en dan is het zaak met zijn allen de boel weer op te rapen en aan herstel te werken. Dit was een kansloze exercitie. Het was pijnlijk, maar ook verhelderend."

Ook Marcel Appiah, voor een keer weer terug op de rechtsback positie, vond dat N.E.C. geen minuut echt in de wedstrijd zat: “Vanaf de eerste minuut zaten we niet in de wedstrijd", vond Appiah. "We misten alle automatismen. De enige automatismen zaten bij AZ. Zij speelden zoals wij dat altijd doen. Ze waren gretig, ze straften al onze slordigheden af.”

Maar er was deze keer ook aandacht voor randzaken rondom de wedstrijd van zaterdag. Zo werd de nieuwe naam van perstribune onthuld, vernoemd naar journalist en N.E.C.-supporter Jaap van Essen. Harm Graat was daarbij namens De Gelderlander: “Eervol, ja. Maar journalist Jaap van Essen (55), ernstig ziek, ziet er óók de humor van in. "Vroeger konden ze hier in De Goffert mijn bloed wel drinken, vooral in de bestuurskamer van NEC. Nu wordt er een tribune naar me vernoemd." De perstribune in het Nijmeegse stadion heet sinds zaterdagavond officieel de Jaap van Essen Perstribune. Een unicum. […] "Jaap verdient het", vindt NEC-directeur Bart van Ingen. "Hij heeft veel voor onze club betekend, als sportjournalist en als betrokken supporter. Wij zijn nog steeds een echte volksclub. Daarin past dit eerbetoon.”

En dan nog de aftrap die werd gedaan door Mamadou, een jonge vluchteling uit Ivoorkust die op onlangs op nationale televisie verklaarde niet bij Ajax of Feyenoord te willen voetballen, maar in Nijmegen. Gewoon bij N.E.C. De Gelderlander volgde Mamadou die avond: “Als de bal onder het oog van ruim 12.000 toeschouwers door Daan wordt afgetrapt en Mamadou hem krijgt toegespeeld, kijkt hij met een - met een kleine glimlach op zijn gezicht - wat vertwijfeld rond. Het besef dat hij in het NEC-stadion, bij de club waar hij later wil voetballen, de aftrap heeft genomen, komt waarschijnlijk later pas. In de catacomben krijgt hij nog een officiële NEC-wedstrijdbal. Die laat hij de hele avond niet meer los. […] Als kers op de taart wacht voor het spitsje van de D1 van Stevensbeek donderdag nog een proeftraining bij NEC. En wie weet is dat wel de eerste stap die zijn droom ooit écht laat uitkomen.”

VI

Op de website van VI ook aandacht voor de nederlaag van N.E.C.: “Hoewel NEC zaterdag kansloos ten onder ging tegen AZ (0-3), heeft het publiek in De Goffert de Nijmegenaren na afloop getrakteerd op een staande ovatie. 'Compliment voor het publiek, zoals de mensen ons na de wedstrijd nog aanmoedigden. Dat was natuurlijk ook voor onze resultaten van de afgelopen weken', zei Faber voor de camera van FOX Sports na het afgetekende verlies. 'Vandaag waren we kansloos. Voor ons was het ook teleurstellend', meende de trainer na de tweede thuisnederlaag dit seizoen. Een directe oorzaak kon de coach van de nummer vijf in de Eredivisie niet geven voor het resultaat. 'Ik heb te veel dingen gezien die normaal wel goed gaan', concludeerde hij. 'Zoals AZ vandaag speelde, willen wij ook graag voetballen. Het zit er alleen niet altijd in,” concludeerde Ernest Faber nuchter.

De Telegraaf

In dagblad De Telegraaf kwam Alireza Jahanbakhsh aan het woord, begonnen bij N.E.C. en nu spelend voor de club uit de Zaanstad: “In de opzienbarende opmars van AZ had Alireza Jahanbakhsh zijn aandeel met zijn eerste competitiegoal voor de Alkmaarders. „Zoiets is altijd geweldig”, zei de Iraniër, die zijn Europese loopbaan was begonnen bij tegenstander NEC. „Ik kan moeilijk zeggen dat ik hem ’helaas’ hier heb gemaakt. Maar het is wel opvallend dat ik hem scoor tegen het team waar ik ben opgegroeid en waar ik mezelf heb ontwikkeld als prof”, aldus Jahanbakhsh.”

[caption id="attachment_21239" align="alignnone" width="300"] Klik op de afbeelding voor een grotere weergave[/caption]
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31