Algemeen

Verslag N.E.C. Supportersavond op donderdag 4 februari 2015

Verslag N.E.C. Supportersavond op donderdag 4 februari 2015
Gisterenavond stond in de Jupiler Lounge van het Goffertstadion de tweede supportersavond van het seizoen op het programma. Vooral een moment om onze supporters de gelegenheid te bieden vragen te stellen aan onder andere stafleden Ernest Faber en Jefta Bresser en algemeen directeur Bart van Ingen, die samen met gespreksleider Gerry van Campen de avond opende door zelf in eerste instantie opheldering te geven over het huidige beleid en de meest recente transferperiode toe te lichten.

Afketsen transfer Rens van Eijden

Ondanks dat de overstap van Van Eijden naar het Russische Dinamo Moskou in kannen en kruiken leek, ving Van Ingen de supportersavond aan met het nieuws dat zijn transfer alsnog geen doorgang vindt. “Rens was tot twee keer toe medisch goedgekeurd, we hadden een transferovereenkomst met Dinamo, maar in elke volgende fase deden zich weer nieuwe complicaties voor. Uiteindelijk heeft Rens - en die keuze respecteren wij volledig - besloten de boel niet door te laten gaan, omdat hij er simpelweg geen goed gevoel meer bij heeft. Dat is zowel voor hem als voor ons een enorm zware klap en het is zaak dat we hem hier goed opvangen en de draad weer oppakken. Rens is vooralsnog dus in dienst van N.E.C.”

Overige mutaties

Vanuit het publiek volgden daarop dan ook vragen of N.E.C. niet te snel gehandeld heeft met het binnenhalen van achtereenvolgens Dario Dumić en Mikael Dyrestam, die toch als vervangers van Van Eijden werden gezien. “Mikael is nu 24 jaar oud en heeft op het hoogste Zweedse en Noorse niveau samen al ruim honderd officiële wedstrijden gespeeld. We hadden hem al langer op de radar, hij is op alle posities binnen de verdediging inzetbaar en is zodoende dan ook voor de langere termijn gehaald. Datzelfde geldt voor Dario, want hoewel we met hem en Brøndby in eerste instantie enkel een huurovereenkomst zijn overeengekomen, zijn we voornemens ook hem voor langere tijd vast te leggen. We moeten wel doorselecteren en in mijn ogen hebben we twee goede keuzes gemaakt. Het niet doorgaan van de transfer van Rens is een enorme domper,” verklaarde Van Ingen.

Bovendien leefden er vragen over berichten over eventuele vertrekken van Anthony Limbombe en Christian Santos. Voor beide gevallen was uiteindelijk formele interesse, maar werd een bod om Limbombe afgewezen door N.E.C. en zag Santos geen heil in de interesse die er was voor hem. Daarnaast kwamen ook de in de zomer aflopende contracten van diezelfde Santos, Navarone Foor, Marcel Appiah en Brad Jones ter sprake. Van Ingen: “Bij zowel Christian als Navarone hebben we een nieuw voorstel liggen en het is vervolgens aan hen en hun management daar op te reageren. Christian heeft al vrij snel aangegeven bepaalde ideeën te hebben over het vervolg van zijn carrière en heeft nu dan ook niet de ambitie hier bij te tekenen. Met Marcel Appiah is steeds goed contact geweest en we gaan later met hem in gesprek over een eventueel vervolg van onze samenwerking. Datzelfde geldt ten slotte voor Brad, bij wie we reeds hebben aangegeven hem langer te willen binden.”

Financiële situatie

Een eventuele transfer zou de club deze winter een belangrijke zet hebben kunnen geven in de stap richting financiële gezondheid. N.E.C. is bij de KNVB nog altijd ingedeeld in categorie 1, wat inhoudt dat de club qua financiën onder verscherpt toezicht staat. “We komen uit een erg diep gat”, liet Van Ingen weten, “en hebben in de afgelopen periode wat betreft het aantrekken en verkopen van spelers dan ook erg creatief en inventief moeten zijn. We zijn zeker op de goede weg, maar moeten nog wat belangrijke stappen maken. Een transfer was in deze fase dan ook zeer welkom geweest, maar we gaan geen spelers onder hun marktwaarde verkopen, zo zitten we niet in elkaar. Wel wil ik daar nog aan toevoegen dat de transferwindow hier gesloten is, maar in andere landen - denk hierbij aan Rusland, China, de VS - nog niet. Dat betekent dat er nog altijd mogelijkheden zijn, maar over de kansen op een eventuele transfer kan ik nu niets zeggen.”

Het nieuws dat ook Scholten Awater vanaf komend seizoen niet langer hoofdsponsor van N.E.C. zal zijn, kwam dan ook niet erg gelegen. “We betreuren dat natuurlijk ten zeerste, maar we hebben niets dan respect voor Scholten Awater en hun beslissing. Ze zijn hier vier jaar hoofdsponsor geweest en hebben ons bovendien in het degradatiejaar bijzonder gesteund, maar hebben nu het gevoel het stokje door te moeten geven en dus gaan wij op zoek naar een nieuwe partner.”

Balkenshirt

Of de naam van die nieuwe partner aankomend seizoen op het shirt in huidige vorm zal pronken of in een nieuw ontworpen balkenshirt, was de direct daaropvolgende vraag. “We zijn ook daar druk mee bezig. De eerste ontwerpen liggen er, ook bij de KNVB, en we moeten even afwachten wat de toekomst ons wat dat betreft brengt. Wel hebben we er het volste vertrouwen in dat dit goed gaat komen”, antwoordde Van Ingen.

Stadion

Over de huidige stand van zaken rondom de overleggen met de gemeente over de eventuele overname van het Goffertstadion was Van Ingen eveneens duidelijk: “Afgelopen week hebben we weer met het college en de raad samengezeten en de sfeer binnen die gesprekken is prima. De bal ligt op dit moment bij ons en ik heb er alle vertrouwen in dat we er op termijn uit gaan komen met elkaar. Onze grootste wens is, zoals bekend, het stadion terug te kopen van de gemeente, het te renoveren en er, door Sportcomplex De Eendracht erbij te betrekken, een topsportcentrum van te maken, waarin we nauw gaan samenwerken met de sportclub. Die verkeren op dit moment in zwaar weer en wij hebben als BVO het plan om hen onder onze hoede te nemen. Dat houdt in dat de jeugdteams van de sportclub onder de academie komen te vallen en dat wij ze met ons budget zullen gaan steunen. Op deze manier creëren we één club, naam en uitstraling en daar zijn we tevreden over. Dat betekent overigens ook dat De Eendracht op wedstrijddagen geopend zal blijven.”

Normalisatie

Ten slotte kwam ook nog het duel met Feyenoord van 20 december jl. ter sprake, waarbij niet per se de overwinning onderwerp van gesprek was, maar juist de gang van zaken rondom de hoeveelheid meereizende Rotterdamse supporters, die de tribunes van het Goffertstadion met meer dan gebruikelijk bevolkten. In het kader van normalisatie heeft N.E.C. hiermee een belangrijke eerste stap willen zetten en Van Ingen was dan ook tevreden over het uiteindelijke verloop van die dag: “We willen het beste voor onze supporters die ook iedere keer weer meereizen naar uitwedstrijden en daarom vinden we het van belang dat we eerst zelf laten zien hoe het wel moet, daar hopen we in de toekomst vervolgens dan ook voor te worden beloond. Ik ben erg trots op de manier waarop het duel met Feyenoord op supportersgebied is verlopen. Het enige wat ik na afloop betreurde, is dat de media hier nu geen aandacht voor heeft.”

Doelstelling

Vervolgens namen ook trainers Ernest Faber en Jefta Bresser plaats op de bank naast Van Campen en tijdens dat moment werd vooral gesproken over het huidige en eventueel bij te stellen doel dat N.E.C. zich aan het begin van het seizoen had gesteld. “We hebben ondertussen 34 punten bij elkaar gespeeld en dat betekent normaliter dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken dat we nog tegen degradatie gaan spelen. We hebben afgelopen week dan ook een gesprek gehad met de spelersgroep. Daarbij hebben we de bal bij hen neergelegd. Zij gaan nu samen bekijken wat we er dit seizoen nog meer uit kunnen gaan halen en waar we ons in het vervolg van de competitie op zullen gaan focussen. Als ik voor mezelf spreek, dan wil ik sowieso bij de eerste negen eindigen en ik ben ervan overtuigd dat dat binnen onze mogelijkheden ligt. Het is nu aan de spelers om hun verwachtingen en doelstellingen te presenteren, dat zullen we of in deze week of in de loop van de volgende naar buiten brengen”, besloot Faber.

Beelden door Broer van den Boom

Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36