Wedstrijdverslag

PSV maatje te groot voor N.E.C.

Voorbeschouwing N.E.C. – PSV
In het eigen Goffertstadion ontvangt N.E.C. op Valentijnsdag PSV, de huidige koploper van de Eredivisie. Na het gelijkspel tegen De Graafschap van afgelopen week staat N.E.C. zelf op de vijfde plek. De wedstrijd tegen de Eindhovenaren start om 16.45 uur. Lees hier de voorbeschouwing op het duel met PSV.

Na de dreun tegen AZ was het voor N.E.C. zaak om weer overeind te krabbelen tegen De Graafschap. Dat lukte slechts ten dele; na een vroege achterstand speelde N.E.C. geruime tijd met een man meer, om vervolgens slechts een keer tot scoren te komen. Ritzmaier bezorgde N.E.C. met een intikkertje nog een punt, maar ondanks verwoede pogingen van met name Limbombe, wilde de wedstrijd niet meer in het voordeel van N.E.C kantelen.

In PSV treft N.E.C. een tegenstander van een ander kaliber; de Eindhovenaren wisselen stuivertje met Ajax om de koppositie en spelen binnenkort tegen Atletico Madrid om een volgende ronde in de Champions League. Daarnaast hebben ze met het aantrekken van Marco van Ginkel in de winterstop een voormalig toptalent binnen de gelederen om de geblesseerde Guardado te vervangen.

Toch is N.E.C. niet bij voorbaat kansloos. Het uitduel in Eindhoven was namelijk lange tijd een gelijk opgaand treffen. N.E.C. speelde dapper met aanvallende intenties en kwam zelfs terug van een achterstand. Uiteindelijk pakte PSV toch de drie punten, waar een puntendeling meer op zijn plaats was geweest. De laatste thuisoverwinning dateert echter alweer van ruim zeven jaar geleden. Op 8 november 2008 scoorde Peter Wisgerhof in de 12e minuut de enige treffer van de wedstrijd.

Bij de huidige selectie van N.E.C. lopen veel mensen rond met een verleden bij PSV. Zo was trainer Ernest Faber vorig seizoen nog assistent bij de Eindhovenaren en speelde hij in het verleden als verdediger voor de club. Ritzmaier is op dit moment verhuurd door PSV aan N.E.C. en Mohamed Rahyi kwam voorafgaand aan het seizoen over van de club uit de Lampenstad. Rens van Eijden heeft ook een verleden bij PSV.

PSV

Na een aantal maanden achter Ajax aan te hebben gejaagd, heeft PSV de koppositie nu een paar weken in handen. De ploeg wisselt hele goede wedstrijden af met mindere beurten, mede getuige de uitschakeling in de beker, maar over het algemeen houdt het team van trainer Cocu de punten binnenboord.

Op de laatste dag van de wintertransferperiode werd bekend dat Marco van Ginkel tot het einde van het seizoen wordt gehuurd van Chelsea. Daarnaast lijkt Jetro Willems op de weg terug; de talentvolle linksback heeft er lang naast gestaan met blessureleed.

Het is bij PSV lastig om aan te geven op welke speler er extra moet worden gelet; het is namelijk een collectief sterk team. De ploeg herbergt de topscorer van de Eredivisie, Luuk de Jong heeft er zestien in liggen, maar de ploeg is met 57 doelpunten sowieso de meest scorende ploeg van de competitie.

Ook bij PSV zijn er personen met een verleden bij N.E.C. Onder leiding van PSV’s huidige assistent-trainer Ruud Brood werden we vorig jaar kampioen van de Jupiler League en de andere assistent, Chris van der Weerden begon zijn carrière in Nijmegen. Verder zijn Cees van der Linden (fysiotherapeut) en Wim Rip (video-analist) natuurlijk ook bekende namen in De Goffert. Tot slot was derde doelman Luuk Koopmans in de jeugd speler van N.E.C.
PSV maatje te groot voor N.E.C.
N.E.C. kon vandaag geen vuist maken tegen een solide PSV. In een ijzig Goffertstadion bracht Luuk de Jong de Eindhovenaren na ruim een kwartier op voorsprong na een splijtende pass van Jetro Willems. In de 67ste minuut verdubbelde Jürgen Locadia de voorsprong en een kwartier voor tijd was het Marco van Ginkel die de 0 - 3 eindstand op het scorebord bracht. Door de nederlaag staat N.E.C. op een achtste positie in de Eredivisie, met 35 punten uit 23 wedstrijden, evenveel als nummer zeven FC Utrecht.

Ernest Faber koos voor de wedstrijd tegen zijn oude werkgever voor een 5-3-2 opstelling. Tegenover de schorsing van Christian Santos en de blessure van Gregor Breinburg, stond de terugkeer van Rens van Eijden in het centrum van de defensie. Van Eijden vormde na diens veelbesproken mislukte transfer naar Dinamo Moskou het hart van de defensie met zowel Dario Dumić als Wojciech Golla. Op de backposities stonden Todd Kane en Lucas Woudenberg geposteerd. Het middenveld werd bezet door Janio Bikel, Navarone Foor en PSV-huurling Marcel Ritzmaier. Voorin mocht ditmaal Joey Sleegers het naast Anthony Limbombe proberen.

Het duel, dat startte met een minuut stilte voor de vorige week overleden Jaap van Essen, begon evenwichtig. De extra defensieve zekerheid zorgde ervoor dat N.E.C. weinig te duchten had van de gevreesde creatieve voorhoede van de Eindhovenaren. In tegendeel: Joey Sleegers kreeg al na ruim tien minuten een grote kans op een Nijmeegse voorsprong. De gelegenheidsspits miste echter oog in oog met doelman Jeroen Zoet. Een geduldig PSV gokte op de tegenaanval. Die tegenaanval werd eerst nog ten koste van een gele kaart gestuit door Kane, maar na zestien minuten was er geen houden meer aan voor de Nijmeegse defensie. Balverlies van Ritzmaier bracht de bal bij Willems. De Eindhovense linksback gaf met een afgemeten pass De Jong een uitgelezen kans op een treffer. De topscorer van de Eredivisie had daar geen moeite mee en kopte de Eindhovenaren op een 0-1 voorsprong. Voor rust zetten de Nijmegenaren daar via twee kansen voor Sleegers wat aanvallende dadendrang tegenover. Voor Sleegers was echter PSV-doelman Zoet een te grote sta-in-de-weg.

Vleugelspelers Luciano Narsingh en Jürgen Locadia kwamen gretig uit de kleedkamer. N.E.C.-doelman Brad Jones had echter steeds een antwoord op hun doelpogingen. Aan de andere kant probeerde Woudenberg het met een schot uit de tweede lijn. Naarmate de wedstrijd vorderde, begon het harder te sneeuwen, werd het veld zwaarder en werd de Goffert kouder. De versterkte Nijmeegse defensie werd zwaar op de proef gesteld door de creatieve PSV-aanval. De Nijmegenaren moesten pas in de 67ste minuut buigen voor het Eindhovense aanvalsspel. De Jong kopte de bal na een hoekschop bekeken naar Locadia. Die wist wel raad met de niet te missen kans en bracht de Eindhovenaren op 0-2.

Daarmee was het verzet gebroken. Ook invallers Sam Lundholm (voor Ritzmaier), Mihai Roman (voor Sleegers) en Cihat Celik (voor Bikel) konden er niet voor zorgen dat er een Nijmeegse aansluitingstreffer te noteren viel. In plaats daarvan kwam PSV via een schitterende aanval over veel schijven op 0-3. De voorzet van Locadia kwam uiteindelijk bij de doorgelopen Van Ginkel. De Chelsea-huurling bracht PSV daarmee in veilige haven. Ook een eretreffer zat er voor de Nijmegenaren niet meer in. Lundholm had na een knappe individuele actie nog een kans op de 1-3, maar zijn schot ging voorlangs. Daarmee moesten trainer Faber en de teruggekeerde Van Eijden hun meerdere erkennen in hun voormalige werkgever, die na de overwinning op koers lijkt voor een prolongatie van de Eredivisietitel.
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31