Algemeen

Facts& Stats: N.E.C. - Roda JC

Facts& Stats: N.E.C. - Roda JC
Aankomende zondagmiddag (14.30 uur) staat voor N.E.C. het laatste thuisduel van de reguliere competitie op het programma. In het eigen Goffertstadion ontvangt de ploeg van Ernest Faber Roda JC. In de rubriek Facts & Stats lees je de meest belangrijke feiten en statistieken over het duel met de Limburgers.

N.E.C. en Roda JC troffen elkaar tot op heden 32 keer eerder in een Eredivisieduel in het Goffertstadion. Daarvan wisten de Nijmegenaren er twaalf in winst om te zetten en in negen van de gevallen deelden de twee de punten. De meest recente ontmoeting tussen de twee in Nijmegen eindigde in een 3 - 0 zege voor N.E.C., maar was er destijds wel een tussen twee Jupiler League-clubs. Op 27 februari 2015 zorgden Navarone Foor (twee keer) en Christian Santos uiteindelijk voor de overwinning op Roda, dat tot op dat moment een directe concurrent was in de strijd om het kampioenschap.

De laatste keer dat beide ploegen op het hoogste niveau in De Goffert tegenover elkaar stonden, op 14 december 2013, leverde een bijzonder doelpuntrijk duel op. Al na twaalf minuten keek N.E.C. destijds tegen 0 - 2 achterstand aan, maar door doelpunten van Marnick Vermijl, Søren Rieks (twee keer) en Kevin Conboy kantelde het duel volledig in Nijmeegs voordeel. Frank Demouge bepaalde de eindstand vlak voor tijd uiteindelijk op 4 - 3.

Deze 4 - 3 kan op z’n zachtst gezegd als uitzondering worden gezien, want eerdere duels tussen de twee leverden vaak veel minder doelpunten op: 0 - 0 is de meest voorkomede uitslag (vijf keer). Zo eindigde eveneens het eerdere treffen in Kerkrade dit seizoen; ook op 12 september 2015 kwam zowel Roda JC als N.E.C. niet tot scoren.

N.E.C.

De zege op SC Cambuur (2 - 1) van vorige week zondag betekende voor N.E.C. alweer de derde thuisoverwinning op rij. In totaal verzamelde de ploeg van Ernest Faber in de zestien duels in eigen huis al 35 punten en wat betreft die statistiek doen alleen Ajax en PSV (beiden 39) het beter.

Op 1 mei 2011 boekte N.E.C. zijn grootste thuisoverwinning ooit op Roda JC: 5 - 0. Björn Vleminckx nam die middag afscheid van het Goffertstadion en scoorde in het duel met de Limburgers maar liefst vier keer. Daarmee kwam zijn totaal op 23, waarmee hij uiteindelijk topscorer van de Eredivisie zou worden.

Roda JC

Roda JC heeft een mindere periode achter de rug; de Limburgers verloren zes van hun laatste zeven Eredivisiewedstrijden.

De Kerkradenaren hebben dit seizoen gemiddeld 46% balbezit, na Excelsior en De Graafschap het minst van alle ploegen in de Eredivisie. Ook komt Roda JC dit seizoen samen met de Rotterdammers het minst vaak tot scoren (30 keer).

Gekeken naar uitwedstrijden doet Roda JC het dit seizoen wel beter dan N.E.C. In zestien wedstrijden wonnen de Limburgers vier keer en even vaak speelden ze gelijk. Opvallend is dat Roda JC dit seizoen buitenshuis meer punten verzamelden dan in het eigen Parkstad Limburg Stadion.

Arbitrage

Het duel van aankomende zondag in het Goffertstadion staat onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis. Hij wordt daarbij geassisteerd door Berry Simons en Nicky Siebert. Vierde official is Martin Pèrez. Kamphuis floot tot op heden zeven keer eerder een officieel duel van N.E.C. en de laatste keer dat hij dat deed, op 17 januari 2016, wonnen de Nijmegenaren met 1 - 0 van Willem II. Saillant detail: tijdens de voorgenoemde editie tussen N.E.C. en Roda JC, die in 4 - 3 eindigde, was Kamphuis eveneens leidsman.

Laatste vijf onderlinge ontmoetingen















































































Datum Ontmoeting Eindstand Doelpunten N.E.C.
12-09-2015 Roda JC - N.E.C. 0 - 0
27-02-2015 N.E.C. - Roda JC* 3 - 0 Foor (2), Santos
12-12-2014 Roda JC - N.E.C.* 0 - 1 Limbombe
08-03-2014 Roda JC - N.E.C. 3 - 1 Higdon
14-12-2013 N.E.C. - Roda JC 4 - 3 Vermijl, Rieks (2), Conboy


 

* Jupiler League
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36