Algemeen

N.E.C./FC Oss A1 na strafschoppen onderuit tegen Vitesse A1

Lange tijd leek Vitesse A1 vanmiddag door een vroege treffer van Julian Lelieveld met de Nike Cup 2016 aan de haal te gaan, maar met een gelijkmaker in extremis zorgde Rick Wouters toch nog voor een verlenging. Ragnar Oratmangoen bracht N.E.C./FC Oss A1 daarin op voorsprong, maar door een ongelukkige eigen treffer van Wouters vertelde het scorebord na 120 minuten een stand van 2 - 2. Via strafschoppen waren het uiteindelijk alsnog de Arnhemmers die beslag legden op de beker.

Ondanks dat N.E.C./FC Oss A1 vanmiddag vanaf de aftrap de aanval zocht, waren het de bezoekers uit Arnhem die met amper vier minuten op de klok de leiding namen. Op aangeven van diepe spits Yuning Zhang was het de mee opgekomen rechtsback Julian Lelieveld die, nadat hij in eerste instantie zijn hand leek te gebruiken bij het controleren van de bal, het leer van dichtbij voorbij doelman Maarten Paes tegen de netten schoof: 0 - 1.

Echt van slag bleken de manschappen van René Koster hiervan echter niet, want nog geen vijf minuten later was het Emilio Prieto die met een geweldige poeier van afstand alweer dicht bij de gelijkmaker was. Zijn inzet kon maar ternauwernood worden gekeerd door Vitesse-goalie Stef Brummel. Niet veel later werd diezelfde Brummel door Tim Waterink wel gepasseerd, maar vlak voor het doel voorkwam nu Joeri Potjes een Nijmeegse treffer.

Naarmate de eerste helft vorderde, nam N.E.C./FC Oss A1 het heft steeds nadrukkelijker in handen, maar tot echt grote kansen leidde dat aanvankelijk niet. Alleen Waterink had tot twee keer toe nog de gelijkmaker op zijn slof. Na ongeveer een halfuur spelen, stuurde hij de bal vanuit de draai ietwat te gehaast net naast het Arnhemse doel; vlak voor rust zag hij Vitesse-verdediger Potjes net wat attenter reageren op een voorzet van Thijmen Goppel.

Ook na de onderbreking was het met name N.E.C./FC Oss A1 dat ten aanval trok, maar opnieuw wist de thuisploeg daarbij nauwelijks echt gevaarlijk te worden. Bovendien lag aan de andere kant telkens de gevaarlijke en snelle counter van Vitesse op de loer en dat leek na iets meer dan een uur spelen een tweede Arnhemse treffer op te gaan leveren. Een inzet van Zhang werd door Paes gekeerd, maar belandde voor de voeten van rechtsbuiten Van Bergen, die de bal wel tegen de touwen werkte. Dit deed hij echter vanuit buitenspelpositie, wat N.E.C./FC Oss A1 in de wedstrijd hield.

In het slot van het duel leek N.E.C./FC Oss A1 niet meer bij machte nog wat aan te rechten en zag het de leeftijdsgenoten uit Arnhem bovendien nog drie keer gevaarlijk dicht bij een tweede treffer komen. Eerst was het Özgür Aktas die op doellijn redding bracht bij een inzet van Cali Daniel, in de rebound werkte Van Bergen de bal hard en hoog over. Niet veel later hield Paes zijn ploeg in de wedstrijd door een afstandsschot van Anil Mercan uit de kruising te duiken.

En juist op het moment dat bijna niemand in het Goffertstadion er echt meer in geloofde, in de tweede van de in totaal zes minuten toegevoegde speeltijd, was het linksback Wouters die zijn ploeg vanuit een corner toch nog naar de verlenging knikte: 1 - 1.

Dit leek N.E.C./FC Oss A1 weer het nodige vertrouwen te geven, want in de eerste helft van de verlenging waren het de rood-groen-zwarten die de dienst uitmaakten. Sterker nog: na amper vijf minuten spelen leek invaller Dani Theunissen de thuisploeg zelfs aan een voorsprong te helpen. Zijn inzet echter spatte op de paal naast Brummel uiteen. Even later werd ook Morad El Haddouti vanuit een vrije trap nog gevaarlijk, maar zijn inzet zeilde met te weinig vaart richting de kruising en kon daarom eenvoudig worden gevangen door de Vitesse-goalie.

Vlak voor het verstrijken van het eerste kwartier kregen de manschappen van Koster echter alsnog loon naar werken. Met een splijtende pass stuurde El Haddouti de opstomende Vincent Tel de diepte in. Tel bezorgde de bal vervolgens bij Oratmangoen, die in het strafschopgebied erg rustig bleef en het leer beheerst in het vijandelijke doel schoof: 2 - 1. Lang kon N.E.C./FC Oss A1 hier echter niet van genieten, want binnen twee minuten na de onderbreking werkte Wouters op ongelukkige wijze alweer de 2 - 2 in zijn eigen doel.

Het duel kende na 120 minuten spelen uiteindelijk nog geen winnaar en dus moesten strafschoppen beslissing gaan brengen. Deze werden door Vitesse A1 uiteindelijk beter genomen, waardoor de Nijmegenaren de bekerfinale jammerlijk verloren. Desalniettemin kan de A1 bijzonder trots zijn op dit historische moment en op de rest van het zeer succesvolle seizoen.

Opstelling N.E.C./FC Oss A1: Paes; Spierings, Aktas, Sturing, Wouters; Tel (109’ Koesni), Oztoprak (67’ Kardioglu), Oratmangoen; Goppel (83’ El Haddouti), Waterink (90’ Hiensch), Prieto (59’ Theunissen)

Opstelling Vitesse A1: Brummel; Lelieveld, Klein Holte, Potjes (102’ Lucassen), Schorea; Schuurman, Van Dijk (64’ Scharrenberg), Mercan; Van Bergen (90’ Van Essen), Zhang (75’ Daniel), Ten Teije (72’ Munter)