Interview

Ernest Faber:'Het is een mooie uitdaging voor ons'

Ernest Faber:'Het is een mooie uitdaging voor ons'
Een goed resultaat tegen Roda JC had N.E.C. vorige week wat lucht kunnen geven, maar nu moet het in de achtervolging en de klus is geen eenvoudige: in De Kuip tenminste één punt pakken tegen Feyenoord en dan hopen op puntverlies van de concurrentie, of winnen. Tijdens het wekelijkse persmoment blikte Ernest Faber desondanks met een goed gevoel vooruit op het duel met de Rotterdammers. “Het zal niet gemakkelijk worden, maar we gaan kansen krijgen en daarin zullen we scherp moeten zijn.”

Zijn ploeg had het zich vorige week een stuk makkelijker kunnen maken door van Roda JC te winnen en daar kreeg N.E.C. voldoende kansen voor, wist ook Faber: “Als je zelf die 2 - 0 binnenschiet, dan is het klaar, denk ik. Maar dat gebeurt niet en dan komen zij ietwat gelukkig wel tot scoren. Daarna waren we het even kwijt en wisten we het tij niet meer te keren. Maar goed, ook dat hoort erbij. Voor de winterstop heeft het vaak meegezeten, maar je weet dat het stuivertje in de voetballerij ook wel eens op de andere kant kan vallen en dat hebben we afgelopen weekend meegemaakt. Maar goed, we hebben zondag gewoon nog een kans en die zullen we met beide handen aangrijpen.”

Daarvoor is in Rotterdam een goed resultaat tegen Feyenoord, dat twee weken geleden de KNVB-beker won en zich afgelopen zondag tegen Willem II verzekerde van de derde plaats in de competitie. Dat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst op dit moment nergens meer voor speelt, ziet Faber niet per se als een voordeel. “Zij móeten niet meer en dat kan wellicht net dat beetje vrijheid geven. Ik verwacht dat ze in deze laatste wedstrijd van het seizoen, in een uitverkocht huis, een mooie voetbalmiddag willen geven en volop de aanval zullen gaan. Het is aan ons de taak om dat te neutraliseren en zorgvuldig om te gaan met de ruimtes die wij gaan krijgen. Bovenal zal ik onze jongens meegeven dat ze moeten genieten van de ambiance en dat moet uiteindelijk de energie opleveren en de drijfveer zijn om daar een goed resultaat te boeken”, liet de Brabantse oefenmeester weten.

Strijd en vechtlust in De Kuip

Vlak voor de winterstop namen zijn manschappen nog op sensationele wijze afstand van de Rotterdammers, die tot op dat moment nog serieus meededen om de bovenste plekken in de competitie. Faber zag in dat duel echter allesbehalve gelijkenissen met dat van aankomend weekend. “We zaten destijds allebei in een heel andere fase van de competitie. Het enige wat ik uit die wedstrijd mee zal nemen naar zondag is de ongekende werklust die iedereen die middag heeft getoond. Op karakter en inzet hebben we destijds die 0 - 1 achterstand omgebogen en als we diezelfde strijd en vechtlust zondag in De Kuip nog een keer kunnen opbrengen, dan voorzie ik wel iets moois. Wij moeten allereerst zelf een hele goede dag hebben en zij misschien een wat mindere, maar in voetbal is niets onmogelijk”, legde hij uit.

En mocht het zo ver komen dat N.E.C. vanuit Rotterdam ten minste met een gelijkspel weer huiswaarts keert en FC Groningen in eigen huis van Heracles Almelo verliest, dan mag de ploeg van Faber zich alsnog op gaan maken voor de play-offs om Europees voetbal. “Na de winterstop hebben we al snel ons doel om ons direct te handhaven veilig weten te stellen en hebben de focus verlegd naar het halen van deze play-offs om Europees voetbal. Mocht het niet meer gaan lukken, dan kan je niemand binnen de club iets verwijten. We hebben er alles aan gedaan en zullen dat ook zondag weer gaan doen. We moeten onszelf nog één keer helemaal leeg spelen, nog één keer alles geven; het wordt een mooie uitdaging”, besloot hij.

Afwezig

Marco van Duin (knieblessure)

Todd Kane (knieblessure)
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36