Algemeen

Facts& Stats: Feyenoord - N.E.C.

Facts& Stats: Feyenoord - N.E.C.
Aankomende zondag (14.30 uur) staat voor N.E.C. het laatste competitieduel van het seizoen op het programma. In De Kuip zal de equipe van Ernest Faber het op gaan nemen tegen Feyenoord. In de rubriek Facts & Stats lees je de meest belangrijke feiten en statistieken over het duel met de Rotterdammers.

N.E.C. en Feyenoord troffen elkaar tot op heden al 38 keer eerder in een Eredivisieduel in Rotterdam. Daarvan wisten de Nijmegenaren er vier in winst om te zetten en in acht van de gevallen deelden de twee de punten. De laatste keer dat beide ploegen in De Kuip tegenover elkaar stonden, eindigde in een fikse nederlaag voor N.E.C. Ondanks dat het door een prachtige treffer van Søren Rieks wel nog brutaal de leiding had weten te nemen, zouden de Rotterdammers door treffers van Lex Immers, Graziano Pellè en Jean-Paul Boëtius (beiden twee) uiteindelijk alsnog met 5 - 1 gaan zegevieren.

Voor de laatste Nijmeegse zege in Rotterdam hoeven we echter ook niet ver terug: op zaterdag 5 november 2011 was N.E.C. met een minimaal verschil te sterk voor Feyenoord. Door een vroeg doelpunt van Nick van der Velden, die daarbij wel in buitenspelpositie verkeerde, ging de toenmalig ploeg van Alex Pastoor met een 0 - 1 overwinning aan de haal.

N.E.C.

Door de nederlaag tegen Roda JC van afgelopen zondag heeft N.E.C. zich in een lastige positie gemanoeuvreerd als het gaat om de play-offs voor Europees voetbal. Waar N.E.C. het eerst nog in eigen hand had, heeft het nu eerst een positief resultaat nodig tegen Feyenoord én is het afhankelijk van overige duels.

Wat vooral opvallend was aan het treffen met Roda JC was dat N.E.C. via een doelpunt van Navarone Foor wel de leiding had weten te nemen, maar uiteindelijk toch zijn meerdere moest erkennen in de Limburgers. Het gebeurde dit seizoen niet eerder, dat de Nijmegenaren vanuit een voorsprong alsnog een nederlaag moesten incasseren.

Op 2 augustus 2009 maakte Rens van Eijden op bezoek bij Feyenoord zijn officiële debuut voor N.E.C. en wanneer hij zondag in actie komt, dan speelt hij in De Kuip - wanneer N.E.C. zich niet weet te plaatsen voor de play-offs - ook zijn laatste wedstrijd voor de club.

Feyenoord

De vorige editie tussen N.E.C. en Feyenoord dit seizoen eindigde na een 0 - 1 ruststand in een 3 - 1 overwinning voor N.E.C. en dat bleek voor de Rotterdammers het begin van een historische reeks van zeven nederlagen op rij.

Momenteel is Feyenoord daarentegen weer bezig aan een betere serie. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst is alweer elf competitiewedstrijden op rij ongeslagen en won er daarvan acht. Waaronder afgelopen zondag tegen Willem II (0 - 1), waarmee de derde plek in de competitie werd veiliggesteld.

Tussendoor was Feyenoord binnen het bekertoernooi wel altijd constant en nadat het in eerdere ronden al vijf Eredivisieclubs uit had weten te schakelen, was het anderhalve week geleden ook te sterk voor FC Utrecht: 2 - 1. Het was de eerste keer in de historie van de KNVB-beker dat een winnaar enkel clubs uit de Eredivisie uitschakelde op weg naar de bekerwinst.

Rick Karsdorp is dit seizoen de verdediger met de meeste assists achter zijn naam; de rechtsback leverde al negen keer een voorzet waaruit Feyenoord uiteindelijk doeltreffend werd.

Voor Joey Sleegers en Lucas Woudenberg is het treffen met de Rotterdammers een weerzien met oude bekenden. Beiden zijn namelijk opgeleid door Feyenoord en maakten afgelopen zomer de overstap naar Nijmegen, waar Sleegers een contract voor drie jaar tekende en Woudenberg voor één seizoen wordt gehuurd.

Andere spelers die in het verleden voor beide clubs actief waren, zijn onder andere Gábor Babos, Jhon van Beukering, Saïd Boutahar, Pieter Collen, Lorenzo Davids, Dani Fernández, John Goossens, Hans Posthumus, Peter Ressel, Hans Venneker, Kevin Wattamaleo en Kees van Wonderen.

Arbitrage

Het duel van aankomende zondag staat onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen. Hij wordt daarbij geassisteerd door Peter Janson en Erik Kleinjan. Vierde official is Joey Kooij. Janssen floot tot op heden 22 keer eerder een officieel duel van N.E.C. en de laatste keer dat hij dat deed, op 10 april 2016, verloren de Nijmegenaren met 3 - 1 van FC Utrecht.

Laatste vijf onderlinge ontmoetingen















































































Datum Ontmoeting Eindstand Doelpunten N.E.C.
20-12-2015 N.E.C. - Feyenoord 3 - 1 Bikel, Limbombe, Santos
08-02-2014 Feyenoord - N.E.C. 5 - 1 Rieks
15-09-2013 N.E.C. - Feyenoord 3 - 3 Stefánik (2), Pálsson
03-03-2013 N.E.C. - Feyenoord 0 - 3
29-09-2012 Feyenoord - N.E.C. 5 - 1 Rieks


 
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36