Voorbeschouwing

Voorbeschouwing Feyenoord – N.E.C.

Voorbeschouwing Feyenoord – N.E.C.
Aanstaande zondag rolt de bal voor het laatst in de reguliere competitie. Speelronde 34 markeert op praktisch alle Nederlandse velden nog een zenuwslopende spanning. Zo ook in stadion De Kuip, waar N.E.C. het opneemt tegen nummer drie van de ranglijst, Feyenoord. De wedstrijd begint om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen.

N.E.C.

Afgelopen zondag gaf N.E.C. een bijna zeker lijkende play-off-plek volledig uit handen. Waar de ploeg dit seizoen thuis schier onverslaanbaar leek, ging zwakkere broeder in de competitie Roda JC er met de drie punten vandoor. Een domper omdat een overwinning een magisch seizoen met tenminste twee wedstrijden had kunnen verlengen. Nu is er theoretisch nog een kans om de play-offs te halen, als FC Groningen in eigen huis tegen Heracles Almelo punten laat liggen en N.E.C. zelf wint van Feyenoord. Maar ook zonder strijd om Europees voetbal, kan N.E.C. terugkijken op een meer dan puik seizoen.

Maar ook tegen Feyenoord zijn de mannen van Ernest Faber niet bij voorbaat kansloos. Eerder dit seizoen betekende N.E.C. in eigen huis het eerste struikelblok in een afgrijselijke serie van zeven wedstrijden met verlies van Feyenoord. Hoewel de Rotterdammers in de rust met 0-1 voor stonden, tekenden Janio Bikel, Anthony Limbombe en Christian Santos na rust voor de 3-1 overwinning van N.E.C. Een overwinning waar Feyenoord graag wraak op zal willen nemen aanstaande zondag.

Uitwedstrijden in De Kuip zijn vaak geen gemakkelijke exercities voor N.E.C. De afgelopen twee edities resulteerden met 5-1 uitslagen in een flink pak slaag. De keer daarvoor, op 5 november 2011, werd er wel gewonnen. Nick van der Velden scoorde destijds uit buitenspelpositie al vroeg de beslissende 0-1.

Bij N.E.C. bestrijkt Lucas Woudenberg nog altijd de linkerflank. De witte Keniaan is gehuurd van Feyenoord en dus is aankomend treffen een bijzondere. Bovendien zal Woudenberg na dit seizoen normaliter weer deel uitmaken van het keurkorps van de Rotterdammers.

Feyenoord

De ploeg van Giovanni van Bronckhorst sluit zondag een seizoen van uitersten af. Vooraf werd gezegd dat de ploeg tot het einde van de competitie mee zou doen om de schaal, maar een desastreuze serie van nederlagen zorgde ervoor dat deze bewering snel de ijskast voor volgend seizoen in kon. Onder leiding van Dirk Kuyt richtte de ploeg zich op karakter weer op en veroverde de derde plaats in de competitie én won het de KNVB-beker door in de finale van FC Utrecht te winnen. Nu speelt het team nergens meer voor. De derde plaats komt niet meer in gevaar doordat naaste belager AZ op vier punten staat. PSV en Ajax waren al tijden uit zicht.

Van Bronckhorst kan niet beschikken over Michiel Kramer. De spits, dit seizoen goed was voor veertien treffers, mist het treffen met N.E.C. doordat hij op basis van televisiebeelden werd geschorst. Daarnaast is het tevens de vraag of aanvoerder en topscorer Kuyt (achttien goals) meedoet.
N.E.C. sluit geslaagd seizoen af met nederlaag tegen Feyenoord
N.E.C. is er vanmiddag niet in geslaagd de play-offs voor Europees voetbal te bereiken. In De Kuip bleek Feyenoord door een doelpunt van aanvoerder Dirk Kuyt met 1 - 0 te sterk.

Door de 1 - 2 nederlaag tegen Roda JC vorige week zondag vond N.E.C. zich niet langer terug bij de plekken die aan het eind van het seizoen recht geven op play-offs om Europees voetbal. Om dat uiteindelijk toch nog te bewerkstelligen, moest de ploeg van Ernest Faber vandaag in De Kuip winnen van Feyenoord en om dat doel te bereiken, wijzigde de Brabantse oefenmeester zijn strijdplan. Zijn eerste elf namen stuurde hij in een 4-4-2-systeem het veld in, waarbij hij in plaats van Jay-Roy Grot koos voor Marcel Ritzmaier.

In een uitverkochte en zonovergoten Kuip begon zowel N.E.C. als Feyenoord ietwat aftastand aan het slotduel van de competitie. De thuisploeg nam daarbij weliswaar enigszins de bovenhand, maar echt gevaar hing - behoudens een goede kopmogelijkheid voor Jens Toornstra - nooit echt in de lucht. Aan de andere kant liet N.E.C. de bal aan de Rotterdammers, waarbij het loerde op een eventueel gevaarlijke tegenstoot.

Daarvoor leek zich halverwege de eerste helft een eerste grote gelegenheid aan te dienen. Anthony Limbombe had aan de linkerflank weten te profiteren van een slippertje van Rick Karsdrop, waarna hij Ritzmaier in staat stelde het doel van Kenneth Vermeer onder vuur te nemen. De inzet van de Oostenrijker werd door een uitgestoken been van Terence Kongolo echter onschadelijk gemaakt. Amper vijf minuten later kwam N.E.C. zelf met de schrik vrij, toen Janio Bikel een voorzet van Eljero Elia tegen zijn eigen deklat werkte.

De grootste mogelijkheid tot scoren kwam voor rust echter achter de naam van Bilal Başaçıkoğlu. Een snel genomen vrije trap vanuit het middenveld viel achter de Nijmeegse defensie, waarop de Turkse vleugelaanvaller het meest attent reageerde. Maar oog in oog met Brad Jones bleek hij te ongeduldig, waardoor de N.E.C.-goalie redding kon brengen en zodoende een tegentreffer wist te voorkomen.

Datzelfde scenario voltrok zich slechts twee minuten na de onderbreking. Een diepe bal belandde tussen Lucas Woudenberg en Başaçıkoğlu, die het kopduel wist te winnen en opnieuw alleen op Jones af kon, maar ook nu kwam de Australische goalie als winnaar uit de strijd. En ook toen Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuyt weer een paar minuten later alleen voor hem opdook, hield Jones zijn ploeg overeind.

Maar toen diezelfde Kuyt enkele ogenblikken hierna opnieuw alleen richting het doel van Jones kon, moest de betrouwbare sluitpost alsnog capituleren. Een steekpass vanuit het middenveld viel achter de N.E.C.-defensie, waaraan de topscorer van Feyenoord had weten te ontsnappen. De geboren Katwijker omspeelde Jones en bracht de thuisploeg met zijn negentiende treffer van het seizoen op 1 - 0.

Na deze Rotterdamse dadendrang viel het tempo weer behoorlijk terug en duurde het tot ten minste een kwartier voor het sluiten van de markt, voordat er weer een mogelijkheid te noteren viel, maar deze keer wel in het voordeel van N.E.C. en direct ook niet de minste. Slechts enkele meters voor het doel van Vermeer werkte Christian Santos de bal binnen, maar de Venezolaan stuitte alsnog op de Feyenoord-goalie.

Ook in de slotfase van het duel wisten de Nijmegenaren nooit echt meer een vuist te maken en omdat Feyenoord ook niet per se de behoefte voelde tot meer tikte de klok langzaam maar zeker richting de negentig minuten en kwam voor N.E.C. definitief een einde aan een mooi seizoen, waarin het als promovendus hoge ogen gooide.
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36