Interview

Jeffrey Leiwakabessy:'Groot gat tussen de basis en de bank'

Jeffrey Leiwakabessy:'Groot gat tussen de basis en de bank'
N.E.C. ging dinsdag in een warm Groesbeek hard onderuit tegen Achilles’29. Waar veel basisspelers vrijaf kregen en dus de jonge garde zich mocht laten zien, ging het in de tweede helft helemaal mis en werd de score opgevoerd tot 5-1. Routinier Jeffrey Leiwakabessy was na afloop dan ook not amused.

“Natuurlijk ben ik boos na afloop van zo’n wedstrijd”, stelt Leiwakabessy buiten de kleedkamer. “Oefenwedstrijden zijn er natuurlijk om dingen te testen, maar ongeacht wat er op het spel staat wil ik altijd winnen. We willen allemaal eredivisiespelers zijn en dan moet je dit soort wedstrijden gewoon winnen, ook als er basisspelers ontbreken. Met talent alleen kom je er niet, dus iedereen zal er hard aan moeten werken de komende weken. De basiself is misschien zo goed als klaar, maar je moet ook mensen hebben die daar kort achter zitten. Je kunt het niet een heel seizoen met z’n elven doen, daar heb je meer spelers voor nodig. En vandaag waren die er in ieder geval niet.”

Leiwakabessy zocht in de jeugdigheid van het team naar een verklaring voor de forse nederlaag, maar wilde dat tegelijkertijd ook niet als een excuus aanvoeren. “We hadden vandaag veel jonge spelers waarbij de ervaring ontbreekt en dan is dit voor hun de eerste wedstrijd die er echt om gaat, dan zie je wel dat er een kwaliteitsverschil zit tussen de jeugd en het eerste elftal. Je probeert aan het einde de groep nog bij elkaar te houden, maar dan zie je dat de kopjes toch gaan hangen en dat iedereen vooral tegen zichzelf gaat voetballen en dan krijg je dit resultaat. Het is wel duidelijk gebleken dat er nog een groot gat zit tussen de basis en de bank en eigenlijk mag dat niet gebeuren. 5 augustus komt snel dichterbij en dan moet je ook wat achter de hand hebben.”

Centrale verdediger

Zelf stond Leiwakabessy geposteerd als centrale verdediger, omdat op links de Spaanse testspeler Xavi Quintillà de voorkeur kreeg. Een nieuwe rol, waar ook de routinier even aan moest wennen. “Als er een linksback op proef is, krijgt die natuurlijk de voorkeur op die positie. Dat weet ik en dat is ook helemaal geen probleem voor mij. Maar het was natuurlijk wel even wennen. Alleen op trainingen en met het tweede team vorig jaar heb ik die positie wel eens ingevuld. Ik heb vooral ook geprobeerd om vanuit die positie veel te coachen en de jonge jongens wat extra te helpen. Maar soms blijkt het ook moeilijk te zijn om die jongens te bereiken. Anders verlies je vandaag niet van Achilles. Oefenwedstrijd of niet, zo’n uitslag mag nooit gebeuren.”

De groep staat nu een aantal weken onder leiding van Peter Hyballa. Die schuwt de arbeid niet en laat z’n spelers hard werken en trainen in deze voorbereiding. Leiwakabessy is blij dat er zo’n trainer voor de groep staat, die ook gewend is om met jonge spelers te werken. “De trainer laat ons inderdaad hard werken de laatste weken, maar dat is ook wel nodig met deze jonge groep. Zoals ik al zei, met alleen talent kom je er niet, daar moet ook enorm veel arbeid in worden gestoken. Het is duidelijk dat de trainer gewend is om jeugd te werken, want hij probeert ze echt enorm scherp te houden. Hij maakt ze duidelijk dat erbij komen één ding is, maar erbij blijven veel meer vergt dan alleen het talent om te voetballen. Die knop zal om moeten en dan zullen we met elkaar stappen moeten gaan maken richting de competitiestart.”
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31