Wedstrijdverslag

N.E.C. verliest nipt van Steaua Boekarest: 0-1

In Groesbeek trad N.E.C. op een zonnig Sportpark Zuid aan tegen het Roemeense Steaua Boekarest. Het was de tweede oefenwedstrijd in een serie van acht, die N.E.C. moet gaan klaarstomen voor de voetbaljaargang 2016 – 2017. N.E.C. was zeker niet minder dan de Roemeense topclub (in 2015 nog landskampioen en bekerwinnaar), maar trok uiteindelijk toch aan het kortste eind door een treffer van spits Alexandru Tudorie, die met enig fortuin Joshua Smits verschalkte in de 79e minuut: 0-1.

Trainer Peter Hyballa miste onder andere Joey Sleegers, Jay-Roy Grot en Anthony Limbombe (alle drie aandachtig toeschouwer in Groesbeek) en koos derhalve voor een voorhoede met Sam Lundholm, Mihai Roman en Mohamed Rayhi. Op het middenveld waren plaatsen ingeruimd voor Janio Bikel, Gregor Breinburg en Julian von Haacke, terwijl Dario Dumic, Robin Buwalda, Wojciech Golla en Mikael Dyrestam achterin de boel dicht moesten houden. Onder de lat was het Joshua Smits die ‘de nul’ moest zien te houden. Dat lukte de eerste helft zonder al te veel problemen. Erg veel gebeurde er niet voor de beide doelen, maar de beste mogelijkheden waren toch voor N.E.C., onder andere via Dario Dumic, die een afvallende bal net voorlangs schoot. Aan de andere kant moest Joshua Smits één keer serieus redding brengen door een venijnig schot van net buiten het zestienmetergebied tot corner te verwerken. De meeste opwinding ontstond nog na overtredingen van de felle Roemenen. Met name Janio Bikel had het wat dat betreft zwaar te verduren in de eerste helft.

Na de rust was het spel iets meer voor Steaua Boekarest (dat in de rust elf wissels doorvoerde) maar lange tijd leidde dat niet tot echt grote kansen. Bij N.E.C. kwam na de thee Bart Buysse in de ploeg en vielen in de tweede helft ook Jeffrey Leiwakabessy, Ferdi Kadioglu, Milton Klooster en proefspeler Christian Gandu in. Steaua Boekarest had het betere van het spel en kwam enkele keren gevaarlijk dichtbij het doel van Joshua Smits, maar een doelpunt leverde dat lange tijd niet op. Pas in de 79e minuut was het uiteindelijk wel raak, toen een voorzet van links door aanvaller Alexandru Tudorie tot doelpunt werd gepromoveerd. De spits werkte binnen in de korte hoek en had het geluk dat de bal nog van richting werd veranderd.

Na de Roemeense treffer drong N.E.C. weer aan, maar een gelijkmaker kwam er niet meer. Invaller Ferdi Kadioglu was nog wel heel dichtbij, maar de jongeling zag zijn vrije trap net naast het doel van Florin Nita verdwijnen. De volgende oefenwedstrijd van N.E.C. is aankomende zaterdag, als Sportpark de Broeklanden in Malden het plaatselijke Juliana ’31 de tegenstander is. De aftrap is om 18.30 uur.