Wedstrijdverslag

N.E.C. wint met 3 -1 van Almere City FC

N.E.C. startte de wedstrijd met Joshua Smits op doel en de drie centrale verdedigers Dario Dumić, Wojciech Golla en Robin Buwalda, waarbij Janio Bikel bij vlagen de rechtsbackpositie invulde. Julian von Haacke en Gregor Breinburg kregen op de 'tien' ondersteuning van Anthony Limbombe, terwijl proefspeler Quincy Owusu-Abeyie, Mihai Roman en Sam Lundholm de aanval vormden. In dat nieuwe systeem begon N.E.C. onwennig, want binnen vijf minuten kreeg Almere City twee goede kansen. Na een slordigheid van Von Haacke kreeg oud-N.E.C.'er Jasper Waalkens een goede schietkans en twee minuten later speelden de Almeerders een vier tegen één-situatie knullig uit, waardoor Smits niet in actie hoefde te komen.

N.E.C. kwam na die start wat beter in de wedstrijd. Een schot van Limbombe werd gestopt door de keeper, terwijl Golla uit een corner naast kopte. Almere City dacht daarna zelf gevaarlijk te worden, maar Owusu-Abeyie onderschepte de bal, stak vanaf rechtsachter het veld diagonaal over en besloot zonder druk van de defensie met een strak schot in de korte hoek, dat de doelman te machtig was.

Ondanks de voorsprong voor N.E.C. was het eerst weer Almere City dat de meeste dreiging uitoefende. De Nijmegenaren bleven achterin zoeken naar de juiste positionering en na een aanval over rechts moest Golla een schot van dichtbij van de lijn halen. Ook Smits liet zich niet onbetuigd, die een vrije trap in de korte hoek vakkundig uit de doelmond werkte. De 2-0 van Roman na zo'n 22 minuten kwam dan ook uit de lucht vallen. De Roemeen zette sterk door, veroverde de bal op de rand van het strafschopgebied, legde even terug op Von Haacke om daarna na een steekballetje zelf de goal aan te laten tekenen.

Door het tweede doelpunt kreeg N.E.C. meer controle over de wedstrijd en begon het voetballend wat meer te lopen. Verdedigend werden de posities beter ingevuld, terwijl het middenveld minder in de problemen kwam. Tot grote kansen leidde het echter niet meer in de eerste helft, de ploeg wist ook uit standaardsituaties niet echt gevaarlijk te worden, maar aan de andere kant hoefde Smits ook nog maar één keer in te grijpen.

Waar de eerste helft bijna bol stond van de kansen en aanvallende druk, was dat na rust mede door de vele wissels een ander verhaal. Marco van Duin, Jeffrey Leiwakabessy, Milton Klooster, Mohamed Rayhi en Mikael Dyrestam maakten al snel hun opwachting, terwijl later ook Jay-Roy Grot, testspeler Christian Gandu, Ferdi Kadioglu, Frank Sturing, en Nick Hoogveld hun opwachting nog zouden maken. Een kwartiertje na rust maakte Almere City ondertussen de aansluitingstreffer. De vrijstaande Lanser kon simpel binnentikken na een hoge voorzet van de linkerkant. Aan de andere kant dook Klooster na een mooie dieptepass alleen voor de doelman op, maar de goalie reageerde goed op de harde schuiver in de verre hoek en ook de afgeslagen bal kon niet worden binnen gewerkt.

Omdat N.E.C. richting het slot van de wedstrijd veel balverlies leed en te vaak de lange bal leek te hanteren kreeg het ook tegen een vrijwel compleet gewisseld team van Jack de Gier maar weinig vat op de wedstrijd en leek het tien minuten voor tijd zelfs de gelijkmaker te moeten incasseren. Grot liet zich op de achterlijn passeren, waarna de lage voorzet op wonderlijke wijze tegen de lat aan werd gewerkt. Het bleek voor Almere City de genadeklap, want nog geen minuut later was het Rayhi die na een afgeslagen voorzet van Grot met een geplaatste bal in de bovenhoek de wedstrijd in het slot gooide.

De 3 - 1 winst was qua spelbeeld enigszins tegen de verhouding in, hoewel er op het rendement in ieder geval niets aan te merken was. Met nog ruim drie weken voor de boeg zal het team van Hyballa alle zeilen bijzetten om klaar te zijn voor de thuiswedstrijd tegen Zwolle. De eerstvolgende krachtmeting in dat traject staat zondag op het programma, als N.E.C. in Duitsland aantreedt tegen de Duitse Bundesligaploeg Hannover 96.