Interview

Peter Hyballa: ‘We moeten opnieuw als team de strijd aangaan’

Peter Hyballa: ‘We moeten opnieuw als team de strijd aangaan’
Tijdens het wekelijkse persmoment blikte trainer Peter Hyballa vooruit op het duel tussen AZ en N.E.C. van zondag. Hierbij ging de Duitse oefenmeester in op de openingsfase van de competitie, tegenstander AZ dat donderdagavond nog Europees speelde tegen het Servische Vojvodiina en waar de kracht bij zijn eigen ploeg ligt.

Na de zege op Heerenveen was het een week van complimenten voor Hyballa, zijn technische staf en de spelersgroep. Ook de energieke houding van Hyballa langs de lijn werd veelvuldig besproken. De trainer hoopt daarmee vooral zijn spelers te inspireren. “Sommige trainers blijven in de dug-out zitten, ik coach juist liever actief aan de zijkant. Ik probeer de spelers te helpen met mijn kracht, power en speeches. Zeker de jongens die dan aan ‘mijn’ zijlijn voetballen.” De complimenten doen Hyballa verder niet zoveel. Hij richt zich liever direct op de volgende wedstrijd. “Ik ben maar een trainer. Ik heb al wel vaker mooie en minder mooie dingen meegemaakt in de voetbalwereld, dus het doet mij persoonlijk niet zoveel. De dag erna was ik alweer in Utrecht om AZ te bekijken voor dit weekend. Maar voor het publiek is het natuurlijk een ander verhaal, dat sowieso echt top was. De supporters hebben ons er in het laatste half uur doorheen gesleept.”

Op de training van vrijdag probeerde Hyballa duidelijk wat nieuwe dingen uit. Zo werd er bijvoorbeeld gewerkt in een systeem met drie verdedigers. Dat is volgens Hyballa vooral belangrijk om voorbereid te zijn op alle situaties. “We hebben op de training een 3-4-3 uitgeprobeerd, zoals we ook zijn geëindigd tegen Heerenveen. Dat betekent voor mij niet dat we daadwerkelijk over gaan stappen van tactiek, want ik vind dat we alle situaties moeten trainen. Of het nu 4-3-3 is, of met een verdediger minder of juist meer, dat soort dingen blijven we op trainingen uitproberen.” Gregor Breinburg en Mikael Dyrestam ontbraken tijdens die vrijdagtraining. Volgens Hyballa komt Breinburg ondanks lichte spierklachten in zijn nek zondag wel gewoon in actie, de inzetbaarheid van Dyrestam is twijfelachtig. “Het is fifty/fifty op dit moment met Mikael. We moeten dit weekend even afwachten hoe hij zich herstelt en of hij dan inzetbaar is.”

AZ

Tegenstander AZ plaatste zich donderdag voor de groepsfase van de Europa League ten koste van Vojvodiina. In de competitie staat de Alkmaarse ploeg echter onder N.E.C. op plek tien met vier punten. Toch ziet Hyballa AZ als favoriet en weet hij dat N.E.C. weer dezelfde energie zal moeten leveren om kans te hebben op een goed resultaat. “Er moet altijd strijd inzitten bij ons, altijd met passie spelen. In balbezit kunnen we nog veel leren en daar zijn we hard mee aan het werk op de trainingen, maar het begint echt met onze instelling. Voetballend zullen we de counter in ons spel moeten hebben, met de snelheid waar wij voorin over beschikken. Maar achterin moeten we dan tegelijkertijd wel scherp blijven, want dat is ook een kracht van AZ met spelers als Alireza voorin.”

De uitwedstrijd in Alkmaar is de laatste wedstrijd voordat het weer even de beurt is aan de nationale elftallen. Omdat ook het einde van de transfermarkt nadert, voelt het voor Hyballa als een soort afsluiting van de eerste periode. “Het is een einde van een serie van vier wedstrijden en die willen we ook goed eindigen. AZ is natuurlijk de favoriet, maar vanuit de rol als underdog kunnen wij natuurlijk ook verrassen. Als we tactisch maar slim spelen, gebruik makend van onze power en snelheid voorin en net zoals de laatste wedstrijden dezelfde passie en strijdkracht laten zien.”

Onzeker

Mikael Dyrestam
KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36