Wedstrijdverslag

N.E.C. na strafschoppen uit bekertoernooi

Voorbeschouwing N.E.C. - ADO Den Haag
De kortste weg naar Europa en eeuwige roem is nog altijd via het bekertoernooi. Zwakkere seizoenen kunnen worden verbloemd met heroïsche cupruns en het fijne aan het bekertoernooi is dat vaak de zwakkere broeders in de Eredivisie hoge ogen gooien. Vorig seizoen bleef de Dennenappel bij Feyenoord in Rotterdam, het zou mooi zijn de beker eens in Nijmegen te bewonderen. De eerste stap naar die droom begint woensdag 21 september om 20.00 uur.

Een aantal keer was N.E.C. dicht bij het winnen van de KNVB beker, om vervolgens tot vier keer toe te sneuvelen in de finale. De laatste keer was aan het begin van dit millennium, toen in De Kuip Roda JC te sterk bleek. Sindsdien heeft het Nijmeegse publiek moeten wachten op een volgende kans om af te reizen naar Rotterdam, maar wellicht wordt dit ons jaar. De passie die trainer Hyballa overbrengt op zijn spelersgroep, biedt in ieder geval de potentie van een ware cupfighter.

Om die status te bemachtigen, dient de eerste horde in de vorm van ADO Den Haag te worden genomen. Waar eerste rondes vaak nog een wedstrijd tegen amateurs of Jupiler League-ploegen betekent, moet het team nu dus direct aan de bak tegen een Eredivisionist. Een voordeel is echter dat de wedstrijd in het eigen Goffertstadion wordt afgewerkt tegen een tegenstander die in de competitie de laatste jaren een graag geziene gast is. De laatste vijf wedstrijden in het Goffertstadion leverden twee gelijke spelen en drie overwinningen op. Vorig seizoen werd het in de competitie 4-1 voor N.E.C. door een snelle eigen goal van Meijers, een doelpunt van Limbombe en twee van Santos, waaronder de wonderschone omhaal die nog vaak zou worden herhaald bij Studio Sport.

ADO Den Haag

Waar dit seizoen een ware vechtmachine in Njmegen lijkt te huisvesten, bogen de Hagenezen al jaren op passie en vechtlust. ADO Den Haag heeft de naam om een team vol vechtjassen te zijn en dit seizoen is dat niet anders. Die speelwijze heeft de ploeg van trainer Željko Petrović ook een voortvarende seizoensstart bezorgd. ADO bezet de vijfde plaats op de ranglijst (de wedstrijd tegen FC Twente was op het moment van schrijven nog niet gespeeld, red.) en heeft drie overwinningen en een gelijkspel te pakken. Alleen uit in De Kuip werd verloren van Feyenoord, dat wel stevig het vuur aan de schenen werd gelegd. Afgelopen weekend verloor de ploeg van Petrović met 4 - 1 van FC Twente. Twee van de drie overwinningen werden overigens uit geboekt; twee keer een 1-2 tegen zowel Excelsior als Vitesse. N.E.C. zal dus op zijn hoede moeten zijn voor de Hagenezen.
N.E.C. is er woensdagavond niet in geslaagd de tweede ronde van het bekertoernooi te bereiken. Tegen ADO Den Haag werd in de reguliere speeltijd niet gescoord. In de verlenging kwam N.E.C. op 1-0 via een strafschop van Breinburg. Vijf minuten voor tijd scoorde Kastaneer de gelijkmaker. De strafschoppenreeks eindigde in 3-5 voor de bezoekers nadat André Fomitschow miste en alle Haagse strafschoppen raak werden geschoten.

N.E.C. startte de wedstrijd met een eerste basisplaats voor Ferdi Kadioglu en ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta kregen ook Reagy Ofosu, André Fomitschow en Mikael Dyrestam een plek in de basiself. Janio Bikel, Taiwo Awoniyi, Michael Heinloth en Robin Buwalda zaten daarom op de bank en zij zagen vanaf daar een tamme openingsfase. Beide ploegen begonnen weifelend aan de wedstrijd en zagen geen ruimte om aanvallend door te breken. ADO wist met enkele voorzetten van de voor hun rechterkant nog wel iets van dreiging te zetten, maar Dyrestam stond meerdere malen op de goede plek om de bal te onderscheppen, terwijl N.E.C. door onzuiverheden in de passing ondanks de snelle omschakeling de zestien niet wist te bereiken.

Ook in het verdere verloop van de eerste helft werd het beide keepers niet moeilijk gemaakt. Het meeste gevaar werd gesticht uit corners, maar schoten op doel waren er niet te noteren. Kévin Mayi kreeg voor N.E.C. nog de beste mogelijkheid, maar door een slim zetje in de rug kwam de Franse spits verkeerd uit bij een lange voorzet en kon hij zonder resultaat slechts terug koppen in plaats van op doel. De start van de tweede helft was een stuk beter. De opgestoomde Dario Dumic kreeg op vijf meter van het doel de bal aangespeeld, maar hij tikte net naast.

Na een uur spelen was het ADO  dat op voorsprong leek te komen. Duplan mocht in het strafschopgebied vrij aannemen en passeerde zelfs doelman Joris Delle met zijn inzet, maar Wojciech Golla anticipeerde perfect en haalde het schot alsnog van de lijn. De afgeslagen bal werd opnieuw ingebracht, maar tot opluchting van de Nijmeegse defensie schrok ook Havenaar van het feit dat hij de bal alsnog voor zijn voeten kreeg en de Japanner kwam daardoor niet eens tot een schot op doel. Kadioglu had zich ondertussen na een verdienstelijke wedstrijd met een lichte blessure moeten laten wisselen voor Bikel.

De wedstrijd leek na de goede kansen voor ADO al af te stevenen op een verlenging, al kreeg Awoniyi nog een opgelegde mogelijkheid om de wedstrijd vlak voor tijd te beslissen. Dyrestam legde de bal panklaar in de zestien, maar  de ingevallen spits kopte recht op doelman Zwinkels en ook uit de verdiende corner kon niet worden gescoord. Daardoor moest er een half uur extra aan te pas komen om de twee ploegen te scheiden, die allebei veel moeite hadden om kansen te creëren, hoewel het spel in balbezit zeker bij N.E.C. vaak prima in orde was en was het vooral de onzuiverheid die de ploeg ervan weerhield om door te drukken.

In de verlenging werden de ruimtes onder druk van de vermoeidheid steeds groter. N.E.C. kon daar met de snelheid voorin steeds meer van profiteren. Zo kon Ofosu alleen worden afgestopt ten koste van een gele kaart voor Schaken en zeilde na een snelle counter een voorzet van diezelfde Ofosu net aan teamgenoten voorbij. En nadat Delle als winnaar uit de bus kwam na een één-op-één duel met Becker, was het Awoniyi die zijn snelheid tentoonspreidde en Beugelsdijk vervolgens verraste met een actie binnendoor in het strafschopgebied. De centrumverdediger stapte verkeerd in, legde de spits neer en scheidsrechter Mulder wees uiteraard naar de stip. Aanvoerder Gregor Breinburg stapte zelfverzekerd achter de bal en tekende koeltjes voor de 1-0.

Met de voorsprong op zak en het betere van het spel, leek N.E.C. hard op weg naar de volgende ronde van het bekertoernooi. Zeker toen Awoniyi zonder Haagse verdediger in zijn buurt op doelman Zwinkels afstoomde en ook nog teamgenoten zich in kansrijke positie bevonden, leek het duel beslist, maar de Nigeriaan schoot tegen de keeper aan en hield slechts een corner over aan de grote kans. De misser kwam N.E.C. duur te staan, want nog geen twee minuten later lag de gelijkmaker er aan de andere kant in. Delle verkeek zich op een lage voorzet van de rechterkant, reageerde te laat en het was Kastaneer die van dichtbij binnen kon tikken nadat hij Dumic verschalkte. Die domper kwam N.E.C. in de laatste minuten niet meer te boven en zo stond er ook na 120 minuten een gelijke stand op het scorebord.

In de strafschoppenserie ging N.E.C. uiteindelijk zelfs nog ten onder. Nadat Dumic en Golla zeer degelijk raak hadden geschoten, zag Fomitschow zijn inzet gestopt worden door Zwinkels. ADO kwam daarna alweer op vier rake strafschoppen en hoewel Julian von Haacke nog scoorde met een slimme schuiver, werd die score teniet gedaan doordat ook de vijfde Haagse penalty raak ging. Daarmee zit het bekeravontuur voor N.E.C. er dit seizoen al na één duel weer op. Tijd om daar lang over te treuren is er niet, want zondag wacht alweer de belangrijke thuiswedstrijd tegen Willem II. Aftrap van deze concurrentiestrijd is dan om 12.30 uur.