Interview

Peter Hyballa: “Als er één valt, volgen er veel meer”

Peter Hyballa: “Als er één valt, volgen er veel meer”
N.E.C. sluit zaterdag een belangrijke reeks wedstrijden af met een duel in Kerkrade tegen Roda JC. Peter Hyballa blikte op het wekelijkse persmoment vooruit naar de confrontatie, waarin hij hoopt dat zijn ploeg eindelijk weer tot scoren komt in de Eredivisie.

“Ik vind niet dat we vorige week slecht gespeeld hebben. Natuurlijk wil iedereen hier graag de drie punten binnen halen in zo’n wedstrijd, maar we hebben genoeg kansen gecreëerd, hadden een penalty moeten hebben en hebben uiteindelijk alles ervoor gegeven”, stelt Hyballa over het gelijkspel tegen Willem II. Toch bleef een doelpunt uit en daar is de trainer dan ook volop mee bezig geweest de afgelopen week. “We hebben veel getraind op afwerken en hebben de spelers veel beelden laten zien, niet alleen van onszelf maar ook van andere ploegen en uit bijvoorbeeld de Champions League, maar een direct wondermiddel heb ik uiteraard ook niet in huis. We zijn natuurlijk ongeduldig, iedereen binnen de selectie is dat, maar tegelijkertijd merken we ook dat het proces goed is, zoals dat tegen Willem II al te zien was. Ik ben ervan overtuigd dat als we één keer scoren, we er snel veel meer gaan scoren.”

Tegenstander Roda JC komt net als N.E.C. moeizaam tot scoren en bleef in september eveneens droog staan in duels in de Eredivisie. Toch waakt Hyballa voor onderschatting. “Roda JC blijft een gevaarlijke tegenstander, ondanks dat het bij hen ook moeizaam gaat. Zij hebben net zo goed keihard de drie punten nodig en zullen waarschijnlijk niet schromen ons onder druk te zetten. Ze spelen al regelmatig veel pressie en in eigen huis verwacht ik geen afwachtende houding. Maar ook wij willen naar voren spelen. We willen de goals en de drie punten en daarvoor zullen we de lijn van het goede voetbal en balbezit door moeten trekken. Daarmee creëren we namelijk meer kansen en kunnen we uiteindelijk de factor toeval eruit halen. Niet alleen maar de lange bal hanteren en hopen daaruit te scoren, maar zelf de goals afdwingen.”

Hyballa kan tegen Roda JC wederom beschikken over zijn gehele selectie. Ook na twee maanden zijn de personele problemen nog altijd minimaal, tot genoegen van de oefenmeester zelf. “Ferdi Kadioglu heeft wat kleine problemen gehad, Mohamed Rayhi was er even uit, maar dat was het ook wel. Dat blijft heel prettig, om met de hele groep te kunnen werken. Dat zorgt voor een enorme concurrentiestrijd binnen de selectie en daar wordt iedereen beter van.” Hyballa wil de opstelling nog niet prijsgeven, maar laat wel doorschemeren weinig aanleiding te zien veel te wisselen. “Na Sparta moest er duidelijk iets veranderd worden, maar zoals ik al zei hebben we vorige week prima gespeeld. Nu dat eerste doelpunt nog en dan zit het helemaal goed.”

Afwezig

Gehele selectie is fit
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36