Voorbeschouwing

Voorbeschouwing: N.E.C. - Willem II

Voorbeschouwing: N.E.C. - Willem II
Met drie competitienederlagen achter de rug hoopt N.E.C. zondag in eigen huis een negatieve reeks te doorbreken en Willem II is daarbij de tegenstander waartegen het weer moet gebeuren voor onze ploeg. De Tilburgers staan een plek boven N.E.C. op de dertiende plaats met hetzelfde aantal punten maar een doelpunt minder tegen. De wedstrijd begint om 12.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

N.E.C.

Puntverlies op bezoek bij AZ en in eigen huis tegen PSV waren vooraf nog enigszins ingecalculeerd, maar de verliespartij tegen directe concurrent Sparta Rotterdam was een pijnlijke. Met name vanwege het feit dat de ploeg van Peter Hyballa – behoudens een pegel op de lat van André Fomitschow en een gevaarlijke vrije trap van Quincy Owusu-Abeyie – niet veel tegenover de twee doelpunten van de Kasteelheren wist te stellen. Na een toch aardige competitiestart met vijf punten uit de eerste drie wedstrijden heeft N.E.C. dus een mindere fase achter de rug en daarom zal alles en iedereen binnen de club er vandaag extra op gebrand zijn de weg naar boven weer in te slaan.

Een goede stap leek afgelopen woensdag in het bekerduel met ADO Den Haag te worden gezet. Na negentig minuten voetbal prijkte nog altijd de 0 – 0 tussenstand op het scorebord, maar in de verlenging leek Gregor Breinburg zijn ploeg vanaf de strafschopstip een ronde verder te helpen. Niets bleek echter minder waar; invaller Gervane Kastaneer bracht de Hagenaars in het tweede bedrijf van de verlenging op gelijke hoogte, waarna de bezoekers uit de residentie uiteindelijk na penalty’s zouden zegevieren.

Niets minder dan een overwinning is het beste medicijn om de kater van die afgelopen periode en de nederlaag tegen ADO Den Haag weg te spoelen en Willem II lijkt daarvoor moment geen ongeschikte tegenstander. Over het algemeen valt er voor de Tilburgers namelijk niet veel te halen in het Goffertstadion: de laatste vijf thuiswedstrijden resulteerden in drie Nijmeegse overwinningen en twee gelijke spelen. Sterker nog: van de afgelopen tien onderlinge ontmoetingen – zowel thuis als uit – verloor N.E.C. er geen een. Vorig seizoen eindigde het onderlinge treffen in het Goffertstadion een 1 - 0 overwinning doordat Christian Santos in de twintigste minuut een penalty benutte.

Willem II

Willem II verloor voorafgaand aan het nieuwe seizoen de lang zittende en redelijk succesvolle trainer Jurgen Streppel aan sc Heerenveen. Diens opvolger Erwin van de Looi is tot nu toe bezig aan een kleurloze seizoenstart. De dertiende plaats is ongeveer wat je mag verwachten van de tricolores. Vorig weekend werd er in eigen huis met 1 - 1 gelijkgespeeld tegen Excelsior, nadat de Tilburgers al in de zesde minuut op voorsprong kwamen en bijna de hele wedstrijd uitzicht hadden op drie punten. De laatste uitwedstrijd van de ploeg ging verloren; in Alkmaar was AZ, met dezelfde cijfers als in de ontmoeting met ons twee weken eerder, te sterk voor de Brabantse equipe van Van de Looi.

Wat daarentegen echter wel bijzonder opvallend is aan de meest recente duels van Willem II, dat onlangs zijn 120e verjaardag vierde, is de 1 – 2 zege die het wist te behalen in de Amsterdam ArenA op 20 augustus jongstleden. Ajax leek op die zaterdagavond door een vroege openingstreffer van Davy Klaassen op een gemakkelijke overwinning af te stevenen, maar door doelpunten van Erik Falkenburg en Fran Sol vlak voor rust zorgden de Tilburgers voor een sensatie. Zo’n zelfde sensatie bleef afgelopen woensdagavond uit, toen in diezelfde Amsterdam ArenA met maar liefst 5 – 0 werd
N.E.C. weet in eigen huis niet te winnen van Willem II
In een zonnig Goffertstadion namen N.E.C. en Willem II het vanmiddag tegen elkaar op. Beide ploegen stonden na zes wedstrijden op vijf punten en daar zullen ze zowel in Nijmegen als in Tilburg niet heel content mee zijn. Het beloofde dus een mooie voetbalmiddag te worden, waarin beide ploegen gebrand waren op een overwinning.

Vanaf de eerste minuut was het wel duidelijk dat N.E.C. vanmiddag het spel moest maken. Door de tactische omzetting van coach Peter Hyballa leek zijn ploeg eindelijk weer eens met een plan te voetballen; iets wat de laatste wedstrijden duidelijk nog ontbrak. De Nijmegenaren tikten er rustig op los en ook de verre crosspasses van achteruit kwamen feilloos aan bij de voorhoedespelers.

In de zeventiende minuut was daar ineens een grote mogelijkheid van N.E.C. Dario Dumić mocht zomaar oplopen van achteruit en besloot vanaf een meter of 25 hard uit te halen op het doel van Lamprou. Zijn kiezelharde schot belandde op de binnenkant van de paal en rolde hard voorlangs het doel. Het gaf wel aan dat de grootste kansen uit de tweede lijn moesten komen, daar de Tilburgse verdediging prima stond opgesteld om Taiwo Awoniyi van scoren af te houden.

Na een half uur kwam Willem II iets beter in de wedstrijd, wat tot gevolg had dat de Nijmegenaren wat onnodige overtredingen gingen maken. Met name André Fomitschow zorgde met een onnodige sliding voor een vrije trap en de eerste gele kaart van de wedstrijd. Echt grote kansen leverde het betere spel van Willem II echter niet op, waardoor N.E.C. zich er redelijk eenvoudig onderuit kon voetballen.

Scheidsrechter Gözübüyük onthield N.E.C. nog wel een strafschop in de eerste helft. Ruim 10.000 toeschouwers zagen dat verdediger Pele van Anholt de bal tegen zijn hand kreeg, maar de arbiter oordeelde anders. Op camerabeelden was overduidelijk te zien dat de hand van Van Anholt wel degelijk naar de bal ging. Een videoscheidsrechter zou in deze situatie dus niet misstaan hebben.

In het tweede bedrijf kwamen de bezoekers uit Tilburg bijna op een 0-1 voorsprong. Erik Falkenburg, die op een blauwe maandag nog in het shirt van N.E.C. speelde, schoot de bal echter tegen ploeggenoot Sol op, waarna de bal rakelings langs het doel rolde. Na een uur voetballen kon de wedstrijd alle kanten op. N.E.C. begon steeds opportunistischer te voetballen, waardoor er ook meer ruimte kwam voor de snelle counters van Willem II. Kansen waren er echter alleen voor de thuisploeg.

Fomitschow gaf de bal enkele keren hard voor, maar telkens was daar niemand om de bal in het doel te werken. Toch leek N.E.C. die dikverdiende openingsgoal te maken toen Reagy Ofosu de Liverpool-huurling Awoniyi wegstuurde. Hij faalde echter oog in oog met doelman Lamprou. N.E.C. bleef tot het laatste moment aanvallen, ook met invallers Ferdi Kadioglu en Sam Lundholm. In de slotminuten bracht Hyballa ook nog Jay-Roy Grot met als hoop die winnende goal te forceren, maar die laatste wissel haalde eigenlijk alleen maar de snelheid uit de wedstrijd. Grot brak nog wel een laatste keer door, maar hij wist de bal niet bij een medespeler te krijgen.

Met het laatste fluitsignaal van Gözübüyük kwam er een einde aan een wedstrijd waarin N.E.C. een overwinning zeker had verdiend. Beide ploegen schieten hier niet zoveel mee op. De productiviteit begint voor Hyballa wel een zorgenkindje te worden, na de tweede 0-0 in vijf dagen tijd. Het wacht inmiddels al bijna vierhonderd minuten op een goal. De ploeg heeft nu zes dagen de tijd om zich voor te bereiden op wederom een zeer belangrijke wedstrijd in Kerkrade, tegen Roda JC.

In Person Man of the Match: Dario Dumić
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31