Interview

Peter Hyballa:'Op zoek naar manieren om te scoren'

Peter Hyballa:'Op zoek naar manieren om te scoren'
N.E.C. wacht komende zondag in de Amsterdam Arena een zware opgave. Met Ajax treft de ploeg van trainer Peter Hyballa namelijk een tegenstander van formaat, waar in Amsterdam in competitieverband nog nooit van werd gewonnen. Gelijke spelen waren er wel, met de 2-2 van vorig seizoen (doelpunten van Christian Santos en Navarone Foor) als meest recente voorbeeld. Ook in 2014 werd het 2-2. Toen was het Alireza Jahanbakhsh die N.E.C. met twee doelpunten nog even in leven hield in de strijd tegen degradatie uit de Eredivisie.

Op het wekelijkse persmoment, na afloop van de training op vrijdagochtend, blikte trainer Peter Hyballa alvast vooruit op de wedstrijd van zondagmiddag: “Clubs als Feyenoord, PSV en Ajax zijn natuurlijk niet van ons niveau, maar we moeten daar wel gewoon proberen te voetballen. Ons probleem is dat we weinig scoren, dus we zijn steeds op zoek naar manieren waarop we aan die doelpunten kunnen gaan komen.”

Daarbij kijken Hyballa en zijn team ook naar het rendement dat spelers tot dusverre hebben en dat is bijvoorbeeld bij spelers als Ferdi Kadioglu en Quincy Owusu-Abeyie hoog. “Maar het is wel Ajax waar je op bezoek gaat en dan zal het er in eerste instantie toch vooral om gaan hoe we die bal te pakken krijgen”, reageert Hyballa. “Dat gaat met puur aanvallend ingestelde spelers dan juist weer moeilijker. Verdedigen is namelijk niet de lievelingshobby van spelers als Ferdi en Quincy. Daar zullen we dus een oplossing voor moeten bedenken. Ferdi heeft het goed gedaan de afgelopen wedstrijden, maar je moet kijken of hij het van begin af aan zou volhouden. Hij is een ‘10’, maar kan ook als een valse ‘9’ spelen en hij kan scoren. Maar de vraag is dan ook: heeft hij gescoord omdat hij inviel en andere spelers al een beetje moe waren, of had hij dat anders ook wel gedaan? Maar goed, hij maakt echt goede stappen vooruit. Ik praat heel veel met hem, ook over het feit dat het na die goede weken voor hem een beetje anders is geworden. Verwachtingen worden hoger. Als hij in de volgende wedstrijd geen panna uitdeelt, dan is het bij wijze van spreken al minder. Daar moeten we voor waken.”

“PSV, Ajax en Feyenoord zijn speciale wedstrijden”, gaat Hyballa verder. “Als je daar in een uitwedstrijd een resultaat boekt, dan heb je bonuspunten. Tegen Feyenoord waren we er thuis heel dichtbij, maar ging het op het laatste moment nog mis. Tegen Ajax gaan we gewoon ons best doen. We hebben in ieder geval een fitte selectie, dus we gaan met vertrouwen die kant op zondag.”

Afwezig

Maarten Paes (bekkenblessure)
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36