Interview

Peter Hyballa: ‘Liever zieke dan geblesseerde spelers'

Peter Hyballa: ‘Liever zieke dan geblesseerde spelers'
Een winterstop van enkele weken, hervat N.E.C. zondag eindelijk weer de competitie. In Tilburg treedt de ploeg aan tegen Willem II, dat op doelsaldo één plekje boven N.E.C. staat. Peter Hyballa blikte na een training in de sneeuw tijdens het wekelijkse persmoment vooruit naar het duel, waarvan hij verwacht dat het een knokwedstrijd gaat worden.

“Ik hou er rekening mee dat het veld er zondag slecht bij ligt. Dan wordt het helemaal geen tiki-taka voetbal, maar een echte knokwedstrijd”, vertelt Hyballa over de mogelijk slechte weersomstandigheden. “Dan kan het verschil gemaakt worden met standaardsituaties en daar zit wel de kracht van Willem II. Gelukkig worden we er zelf ook steeds sterker in, dus het kan wel eens dicht bij elkaar zitten zondag. We trainen natuurlijk op alle situaties, maar we hebben wel wat extra aandacht besteedt aan de omstandigheden en wat voor wedstrijd die met zich meebrengen.”

Dat het wel eens een rommelige wedstrijd kan worden, vindt Hyballa niet eens per sé vervelend. Hij ziet dat z’n selectie voetballend gegroeid is in de laatste maanden, maar roemt tegelijkertijd de fysieke kracht die in knokwedstrijden het verschil kan maken. “Spelers begrijpen elkaar en de details in de opbouw inmiddels wat beter. Ook in de passing en de momenten waarop we druk op de bal moeten zetten, gaat het steeds beter. Maar ik wil het rommelige uit de eerste seizoenshelft er ook niet helemaal uithalen, want dat is ook een kracht van ons. Tegenstanders weten ook niet zo goed wat ze met dat soort voetbal aan moeten en dan zie je vaak dat wedstrijden uiteindelijk beslist worden op fitness en daar blinken wij in uit. Laat in een wedstrijd kunnen wij echt het verschil maken met hoe we er fysiek voorstaan.”

Trainingskamp

Liefst tien spelers werden tijdens het trainingskamp in Marbella geveld door de griep. Niet iedereen heeft daardoor een volledig programma kunnen draaien in Spanje, maar Hyballa acht zijn selectie desalniettemin klaar voor de tweede seizoenshelft. “We zijn er klaar voor, maar de tegenstander ook neem ik aan. We hebben op zich geen slechte winterstop gehad, maar het is jammer dat we in Marbella niet 100% hebben kunnen trainen  en spelen. Maar goed, ik heb liever dat spelers ziek zijn in plaats van geblesseerd. Nu is tenminste vrijwel iedereen weer fit voor de wedstrijd. Alleen Jeffrey Leiwakabessy ligt er een paar weken uit en Ali Messaoud heeft wat lichte knieklachten. Hij ondergaat daarom een MRI om te kijken of er iets aan de hand is. We zullen dit weekend moeten kijken of hij kan aansluiten bij de wedstrijdselectie.”

Aanwinsten

N.E.C. beschikt inmiddels over drie nieuwe aanwinsten. Jordan Larsson tekende een contract voor 3,5 jaar, terwijl Ali Messaoud en Lorenzo Burnet voorlopig op huurbasis in Nijmegen spelen. Geen van drieën zal zaterdag in de basis beginnen, maar Hyballa is blij dat hij er drie spelers bij heeft. “Natuurlijk ben ik tevreden met de nieuwe spelers. Jordan is een echte 'instinctspits' met een geweldige linkervoet. Hij ziet heel goed de ruimtes en probeert die ook met veel diepgang te benutten en omdat hij voor 3,5 jaar vastligt, is het echt een talent dat we hier verder kunnen ontwikkelen. We hebben Lorenzo gehaald om de concurrentie aan te gaan met André Fomitschow. Hij heeft wat meer ervaring, zeker in de eredivisie en is vaak een rustpunt aan de bal. Wellicht dat we met hem erbij wat vaker en langer balbezit kunnen houden, want daar schortte het wel eens aan in de eerste seizoenshelft. Ali is een echte ‘tien’. Die ontbrak eigenlijk nog in de selectie. Natuurlijk is Ferdi Kadioglu doorgebroken, maar met Ali hebben we nu ook iemand met meer eredivisie-ervaring voor die positie. Als hij nu geen knieklachten zou hebben, zou Ali al zo kunnen spelen. Lorenzo heeft door de winterstop nog een kleine trainingsachterstand en Jordan brengen we in eerste instantie vanaf de bank. Het zou zomaar kunnen dat hij al snel in de basis verschijnt, maar zondag begint hij als wisselspeler.”

Twijfelachtig

Ali Messaoud (knieklachten)

Afwezig

Jeffrey Leiwakabessy (hamstringblessure)
KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36