Wedstrijdverslag

N.E.C. kan geen vuist maken tegen sterk Feyenoord

N.E.C. is in de uitwedstrijd tegen Feyenoord tegen een nederlaag aangelopen. In een volle Kuip was de koploper behoudens het eerste kwartier heer en meester. Na een halfuur spelen brak Steven Berghuis de ban met een knap schot en kort voor rust verdubbelde Eljero Elia de marge. In de tweede helft drong N.E.C. nog wel aan, maar het leidde niet meer tot grote kansen. Kort voor tijd was het Nicolai Jørgensen die een Rotterdams slotakkoord voor zijn rekening nam met de 3-0 en de 4-0. Door de nederlaag zakt N.E.C. één plekje op de ranglijst. De Nijmegenaren moeten FC Groningen voor laten gaan. De Groningers staan weliswaar op een gelijk aantal punten, maar hebben een beter doelsaldo.

N.E.C. begon sterk aan de wedstrijd. Het middenveld, dat in De Kuip bestond uit Janio Bikel, Ferdi Kadioglu en Gregor Breinburg, ging brutaal de strijd aan met de Rotterdammers. Dat resulteerde al in de vierde minuut in een grote kans voor de Nijmegenaren. Na goed voorbereidend werk van Jordan Larsson, legde spits Jay-Roy Grot de bal panklaar voor Mohammed Rayhi. Die stuitte echter op oud-N.E.C.-doelman Brad Jones. Een minuut later kon Kadioglu aanleggen voor een vrije trap in kansrijke positie na een overtreding op Grot. Zijn poging was echter ongevaarlijk.

Na een kwartier trok Feyenoord het initiatief naar zich toe. N.E.C. kon zich nauwelijks meer onder de druk uit voetballen. Dat resulteerde in een spervuur aan Rotterdamse hoekschoppen, maar na zo’n 20 minuten ook in de eerste kansjes. Zo lette Joris Delle goed op bij een schot van Eljero Elia. De Franse doelman kon de poging van afstand net over de lat tikken. Niet veel later was het wederom de bedrijvige Elia die Dirk Kuyt de bal op een presenteerblaadje gaf. Kuyt had echter teveel tijd nodig, waarmee de kans voorbij ging. Na een halfuur was het dan toch raak. Na knap voorbereidend werk van Elia liep Steven Berghuis handig weg van zijn tegenstander André Fomitschow. Zijn volley liet doelman Delle kansloos: 1 - 0. Feyenoord bleef daarna druk zetten. Waar een spectaculaire omhaal van Nicolai Jørgensen nog smoorde in de Nijmeegse defensie, was het op slag van rust dan toch raak. Kuyt zette met een handige pass Elia in kansrijke positie. De linksbuiten twijfelde niet, bekroonde zijn uitstekende eerste helft met een doelpunt en tekende voor de tweede Rotterdamse treffer.

Doelpuntenmaker Elia kwam na rust vanwege een hamstringblessure niet meer op het veld. Zijn plek werd ingenomen door Bilal Başaçıkoğlu. De Rotterdamse druk nam wat af en N.E.C. kreeg wat kleine kansjes. Zo hadden Larsson en Grot na rust kleine kansjes op een Nijmeegse aansluitingstreffer, maar was aan de andere kant Berghuis in een counter dichtbij een derde Feyenoord-doelpunt. Waar na een uur Dario Dumić mee opstoomde en de bal hoog over het doel van Jones mikte, kwam tien minuten later N.E.C. juist weer goed weg na een kopbal van Kuyt, die een mooie voorzet van Başaçıkoğlu tegen de onderkant van de lat kopte. Intussen bracht Hyballa met Ali Messaoud (voor Kadioglu) en Kévin Mayi (voor Larsson) vers Nijmeegs bloed. Tien minuten voor tijd kwam daar ook nog een extra spits bij: Taiwo Awoniyi kwam voor linksachter Fomitschow. Het leidde niet meer tot grote Nijmeegse kansen. In tegendeel: Jørgensen kreeg met twee doelpunten kort na elkaar de Rotterdamse handen op elkaar. De 3-0 viel kort voor tijd na knap voorbereidend werk van Başaçıkoğlu, en ook bij de 4-0 in blessuretijd promoveerde de Deen voorbereidend werk van Başaçıkoğlu tot een treffer.

Aanstaande zaterdag om 18:30 hoopt N.E.C. de rug te rechten in de eigen Goffert. Dan komt rode lantaarndrager Go Ahead Eagles op bezoek.