Interview

Peter Hyballa:'Ik loop pas de polonaise als we ons handhaven'

Peter Hyballa:'Ik loop pas de polonaise als we ons handhaven'
N.E.C. weerde zich vorige week kranig en kreeg op bezoek bij landskampioen PSV ook complimenten na afloop, maar toch stond de ploeg voor de vierde keer op rij met lege handen. Zaterdag wacht in het eigen Goffertstadion met Sparta Rotterdam dan ook een belangrijke tegenstander om die reeks te doorbreken. Peter Hyballa blikte op het wekelijkse persmoment vooruit naar het duel.

“Dit zijn wedstrijden waar het er echt om gaat. We staan nu te lang al op de nul en met drie punten kunnen we een mooie stap zetten richting handhaving. Dan is Sparta ook nog eens een directe concurrent, dus dat maakt deze wedstrijd nog iets belangrijker”, stelt Hyballa. “We zijn in balbezit sterker geworden de laatste weken, spelers weten inmiddels steeds beter wat er tactisch gezien in het veld van ze verwacht wordt en we konden zelfs kansen creëren tegen de landskampioen. Alleen nu moeten we nog een oplossing vinden in onze afwerking.  Dan hebben we tenminste ook iets aan de complimenten die we bijvoorbeeld vorige week kregen. Als je niet wint, koop je daar niet zoveel voor. Ik win liever zonder complimenten dan andersom. Het liefst morgen al.”

Tegenstander Sparta begon sterk aan het seizoen, maar is inmiddels afgegleden naar de gevarenzone. De Rotterdammers staan alleen op doelsaldo nog boven de nacompetitieplekken. Hyballa zag hen vorige week in actie tegen Groningen en weet wat hij kan verwachten. “Sparta speelde tegen Groningen behoorlijk defensief en loerde vooral op de counter. Dat systeem hanteren ze eigenlijk bijna altijd wel, alleen wordt er door Pastoor heel veel gewisseld in de bezetting. Iedere week spelen er wel weer een paar anderen. We weten dus wel wat we kunnen verwachten, alleen niet echt wie. Zelf willen we eigenlijk graag de bal hebben, om zo veel te creëren en hopelijk ook te scoren, maar onze kracht zit ‘m ook in de omschakeling vanuit de verdediging. We zouden daarom ook Sparta af en toe wat meer aan de bal kunnen laten. Dat soort zaken kun je vooraf moeilijk plannen, omdat er daarvoor eigenlijk te veel gebeurd  in een wedstrijd, maar als staf geven we de spelers meerdere opties mee.”

Carnaval

Het duel met Sparta wordt afgewerkt op de eerste dag van carnaval. Hyballa heeft het vooral de laatste jaren veelvuldig gevierd toen hij in Keulen woonde, maar zegt er dit jaar wat minder naar uit te kijken. “Het vertrouwen zowel bij mij als bij de spelersgroep is er de laatste weken niet minder om geworden, maar vier nederlagen op rij stemmen ook niet echt vrolijk. Het voelt voor mij even niet als een tijd voor de polonaise. Als we ons handhaven, en ik ben ervan overtuigd dat we dat gaan doen, dan loop ik dan wel de polonaise. Dus ik hoop echt dat we van Sparta winnen, maar ook dan laat ik het feestje na afloop schieten. Al is het maar omdat we zondag gewoon weer een training gepland hebben.”

Nog niet verklappen

N.E.C. moet het zaterdag stellen zonder de geschorste Janio Bikel, die tegen PSV zijn vijfde gele kaart van het seizoen kreeg en daardoor automatisch één duel langs de kant staat. Jay-Roy Grot is nog altijd aan het herstellen van zijn knieblessure, maar Hyballa is zeer tevreden over zijn revalidatietraject. “Hij werkt ongelooflijk hard aan zijn herstel en het ziet er steeds beter uit. Ik denk dat hij eerder terug gaat zijn dan we in eerste instantie in hadden geschat.” Ook Mikael Dyrestam moet het duel met Sparta door een knieblessure aan zich voorbij laten gaan. Wie zijn positie achterin overneemt, wil Hyballa voorafgaand aan de wedstrijd nog niet verklappen. Ali Messaoud trainde deze week niet alle dagen mee, maar zit zaterdag wel bij de wedstrijdselectie. “Met Ali moeten we even kijken of hij al fit genoeg is voor een basisplaats. Hij heeft deze week maar twee dagen met de groep meegetraind, dus misschien hij vanaf de bank moet komen.”

Afwezig

Mikael Dyrestam (knieblessure)

Jay-Roy Grot (knieblessure)

Janio Bikel (schorsing na vijfde gele kaart)
KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36