Maatschappelijk

Het bewegend brein van de Old Stars van N.E.C.

Het bewegend brein van de Old Stars van N.E.C.
Het jaar 2015 is het jaar waarin walking football officieel zijn intrede heeft gemaakt binnen de Nederlandse voetbalwereld. Ook N.E.C. faciliteert, via maatschappelijke organisatie N.E.C. Doelbewust, de mogelijkheid voor de 50-plussers om een balletje te trappen. Het belang van bewegen door ouderen wordt onderzocht door het project 'Bewegend Brein' van het Radboudumc.

Het Old Stars-project is echter meer dan één keer per week een potje voetballen. Naast het feit dat sport en beweging het verouderingsproces op zowel fysiek als mentaal gebied vertraagt, worden de ouderen ook uit hun sociale isolement gehaald. Binnen de N.E.C. Old Stars wordt namelijk niet alleen het sportieve aspect geprikkeld, maar draait het ook om het creëren van een gemeenschap waarin de ouderen zich thuis voelen. Deze combinatie stimuleert een maatschappij met, zowel fysiek als mentaal, gezonde en minder eenzame 50-plussers. N.E.C. Doelbewust ziet dat met het walking football-project zichtbare resultaten worden behaald en hoopt dat dit in de toekomst nog steeds te kunnen realiseren.

Vriendengroep

Bert Gieben (77) maakte vroeger furore in de spits bij N.E.C. en na 16 jaar afwezigheid is de oud N.E.C-spits weer te bewonderen op de velden. Voor hem is voornamelijk het sociale aspect heel erg belangrijk. Na zestien jaar voor haar te hebben gezorgd, overleed zijn vrouw ongeveer twee jaar geleden. De N.E.C.'er in hart en nieren viel in een zwart gat en kreeg te maken met een sociaal isolement. Een oude vriend zag dat Gieben aan het verlies onderdoor ging en kwam met het idee om deel te nemen aan de N.E.C. Old Stars. Gieben: "Het voelde en voelt nog steeds echt als een ontlading. Mijn hele leven stond in het teken van de verzorging van mijn vrouw en na het overlijden viel ik door het verdriet en het gemis in een zwart gat." Met behulp van de Old Stars zit de oud-N.E.C.'er weer een stuk lekkerder in z'n vel, want Gieben is weer in contact gekomen met een heel aantal oude vrienden. "Ik ben mij geestelijk echt een stuk beter gaan voelen. Je kunt je zinnen verzetten en dat had ik nodig. Je bent, hoe je het ook wendt of keert, toch bezig met het verlies van je vrouw. De N.E.C. Old Stars hebben een grote rol gespeeld in het even aan iets anders denken. Ik zie het ook echt als een vriendengroep."

Zichtbare effecten

Voor Jos Smit (63), bij wie de ziekte van Parkinson is geconstateerd, heeft de deelname aan de Old Stars een positieve invloed op zijn motoriek. Ook vertraagt het zijn ziekteproces waar hij mee te maken heeft. "Door mijn ziekte ben ik natuurlijk wel wat beperkter, maar ik merk wel dat mijn mobiliteit een stuk is verbeterd sinds het begin van mijn deelname. Beweging is voor parkinsonpatiënten van cruciaal belang, want het vertraagd het ziekteproces en het ouderdomsproces in het algemeen. Ik boek zichtbare effecten en daardoor zit ik ook een stuk lekkerder in mijn vel." Ondanks het zichtbare effect op fysiek gebied, vindt Smit ook het sociale aspect heel erg belangrijk. "Je wordt op een gegeven moment gewoon ouder en dan kom je in de pensioengerechtigde leeftijd. Voor iedereen geldt dat het leven veranderd. Je werkt niet meer en daardoor heb je opeens heel veel tijd over. De Old Stars vullen dat gat voor een gedeelte op en het voorkomt eenzaamheid of verveling."

Radboudumc's Bewegend Brein-project

Het belang van beweging onder ouderen wordt ook door het Radboudumc opgemerkt. In een recent onderzoek werd bevonden dat een actieve lichamelijke leefstijl mogelijk de achteruitgang van het geheugen kan verminderen. Daarom is het universitair medisch centrum sinds kort gestart met Het Bewegend Brein-project dat zich richt op 50-plussers met lichte geheugenklachten. Met dit project wil het instituut onderzoeken wat de effecten zijn van twee verschillende beweegprogramma’s op het denkvermogen, het geheugen en de lichamelijke fitheid van oudere mensen met beginnende geheugenklachten. Ook Mister-N.E.C., Sije Visser, ziet beweging als een van de belangrijkste dingen in zijn leven. In een filmpje hieronder vertelt de inmiddels 66-jarige oud-speler over het belang van beweging. Meer informatie over het project? Kijk dan hier.

Meedoen met de Oldstars?

Lijkt het je leuk om ook bij N.E.C. te voetballen met de Oldstars? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd en contactgegevens naar e.groenen@nijmegen.nl. Om een indruk te krijgen van wat het OldStars project precies inhoudt, lees hier meer.

youtubeembed

 
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31