Interview

Peter Hyballa:'De derbysfeer begint echt te leven'

Peter Hyballa:'De derbysfeer begint echt te leven'
Na een interlandweekend hervat N.E.C. zondag de competitie met de kraker bij Vitesse. In de Gelderse Derby kan N.E.C. proberen een gat te slaan met de onderste regionen, maar telt vooral de onderlinge strijd. Peter Hyballa merkt dat de laatste dagen ook, zo vertelde hij op het wekelijkse persmoment.

“Je merkt aan alles dat de derbysfeer weer steeds meer begint te leven de laatste dagen. Als ik bijvoorbeeld ga hardlopen in het Goffertpark, word ik al snel aangesproken over de wedstrijd van zondag”, vertelt Hyballa. “Ondanks dat ik zelf niet uit Nijmegen kom, leef ik daardoor wel extra mee met de supporters, zeker nu we de laatste tijd zo weinig punten hebben gepakt. Vanaf de eerste dag dat ik hier was werd duidelijk gemaakt dat deze derby’s de belangrijkste wedstrijden van het jaar zijn. Van de eerste werdstrijd is me ook vooral de sfeer bijgebleven, die was echt geweldig die dag. Dat zou voor mij echt vaker mogen gebeuren. Ik verwacht dat onze supporters in Arnhem ook goed te horen zullen zijn, dus dat steuntje in de rug hebben we in ieder geval.”

Waar N.E.C. na een slechte reeks in het rechterrijtje is belandt, staat Vitesse nog altijd in de middenmoot aan de linkerkant. Hyballa verwacht dan ook dat het initiatief in de wedstrijd bij de Arnhemmers zal liggen. “Wij zullen wel de defensieve ploeg zijn daar. Vitesse is vooral aanvallend echt heel sterk en is een ploeg die vaak in een 4-3-3  graag het balbezit heeft. Voorin lopen een paar snelle dribbelaars en met hoge backs zetten ze veel druk naar voren. Voor ons wordt het daarom cruciaal om met hard werken de tweede bal te winnen, om van daaruit met snelle ballen in de diepte te kunnen counteren. We hebben een ploeg die dat ook 90 minuten lang vol kan houden, dus daar zullen we de hele wedstrijd scherp in moeten zijn. Maar het hoeft voor ons niet alleen maar op strijd. We hebben dit seizoen al vaker punten gepakt tegen ploegen uit de middenmoot met aantrekkelijk voetbal. Thuis tegen Vitesse werd het bijvoorbeeld 1-1 en met vlagen vond ik dat we in die wedstrijd echt goede voetbalmomenten hebben laten zien. Maar het is duidelijk dat wij ook af en toe in de wedstrijden moeten groeien, dus ik hoop dat we met de steun van ons publiek dat meereist vanaf de eerste seconde erin kunnen gaan.”

N.E.C. kan tegen Vitesse niet beschikken over Mikael Dyrestam en Robin Buwalda. Dyrestam herstelt nog altijd van zijn knieklachten, terwijl Buwalda een enkelblessure opliep in het duel met FC Utrecht en ook enkele weken zal moeten toekijken. “Ze liggen er allebei nog wel even uit. Onze hoop is dat ze tegen FC Twente weer beschikbaar zijn, maar dat zou al erg snel zijn. André Fomitschow heeft vandaag individueel getraind. We zullen met hem na de training van zaterdag bekijken of hij fit genoeg is.” De rest van de selectie is volledig fit en beschikbaar.

Onzeker

André Fomitschow

Afwezig

Mikael Dyrestam

Robin Buwalda
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31