Interview

Peter Hyballa:'Super dat er zo veel fans meegaan'

Peter Hyballa:'Super dat er zo veel fans meegaan'
Na een roerige week wacht zaterdag voor N.E.C. de belangrijke uitwedstrijd bij FC Twente. In Enschede gaat de ploeg trachten weg te komen van de zestiende positie. Op het wekelijkse persmoment blikte trainer Peter Hyballa vooruit naar het duel, waarbij hij opnieuw de steun van het publiek looft.

“De steun van de fans blijft geweldig. Na de nederlaag tegen Ajax kregen we nog steeds applaus en nu gaan er op Paaszaterdag honderden fans mee naar Twente, dat is zo super”, vertelt Hyballa. “Wat zij voor ons blijven doen, betekent heel veel. Aan ons om daar antwoord op te geven op het veld. Het zal niet makkelijk worden tegen Twente. Vooral aanvallend is dat een hele sterke ploeg, met Ünal als bijzondere speler. Ze zullen ook wel weer meer balbezit hebben dan wij, maar we krijgen onze kansen. We spelen wat dat betreft beter voetbal dan in 2016, toen eigenlijk veel meer op toeval gebaseerd was, alleen maken we onze kansen niet af. Het spel is er met vlagen wel, alleen de resultaten blijven nu uit. Dat maakt dat we nu echt nog vier finales te spelen hebben. Het zijn allemaal lastige wedstrijden, maar in eigen huis hebben we Twente al verslagen, dus waarom zou dat uit ook niet kunnen?”

Vorig weekend ging N.E.C. in eigen huis nog hard onderuit tegen Ajax. Na een snelle 0-2 achterstand werd het ondanks een prachtreffer van Ferdi Kadioglu uiteindelijk 1-5 voor de Amsterdammers. Volgens Hyballa was Ajax op dat moment gewoon te goed voor N.E.C. “Het was van onze kant niet best tegen Ajax, maar zij waren ook wel echt een maatje te groot voor ons. Kijk wat ze in de Europa League tegen Schalke 04 weer presteerden, daar kunnen wij niet aan. Na de goal van Kadioglu sloeg de balans nog eventjes een beetje onze kant op, maar dat was ook snel weer voorbij. Vooraf maak je een strijdplan en analyseer je alles, maar als het dan na acht minuten al 0-2 staat, blijkt Ajax in de praktijk gewoon te sterk."

Focus

Hyballa ging nog even in op de roerige week die N.E.C. achter de rug heeft. Hij benadrukt dat de focus voor zowel zichzelf als voor de spelersgroep op het duel met Twente ligt en dat hij zich niet door zaken daar omheen laat afleiden. “Het gevoel dat we gewoon door moeten gaan overheerst. Natuurlijk krijgen spelers ook de randzaken mee en ze komen ook met vragen naar mij toe, maar we kunnen ons daar niet door laten afleiden. Ik geef ook m’n interviews over de situatie, maar blijf ook op dezelfde manier training geven. Daar doet onze positie verder ook niets aan af. N.E.C. is een volksclub en daar hoort dit blijkbaar bij. Voor mij is dit echt niet anders dan bijvoorbeeld bij Sturm Graz. We moeten gewoon ons werk blijven doen en het belangrijkste doel, de punten, voor ogen houden.”

N.E.C. moet het tegen FC Twente in ieder geval stellen zonder Mikael Dyrestam, die nog altijd kampt met een knieblessure. Ali Messauod keert vrijdag terug uit Marokko na het overlijden van zijn vader. Of hij alweer bij de wedstrijdselectie zit, wordt op een later moment besloten. Daar tegenover staat de rentree van Robin Buwalda. De verdediger liep in het duel met FC Utrecht een maand geleden een enkelblessure op, maar traint inmiddels weer volledig mee. De rest van de selectie is volledig fit en wedstrijdklaar.

Onzeker

Ali Messaoud (privé)

Afwezig

Mikael Dyrestam (knieblessure)
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36