Interview

Peter Hyballa:'We hebben de twaalfde man nodig'

Peter Hyballa:'We hebben de twaalfde man nodig'
Na een ongelukkige midweekse nederlaag tegen FC Groningen wacht zaterdag voor N.E.C. een loodzware taak als titelkandidaat Ajax op bezoek komt in Nijmegen. Peter Hyballa blikte op het wekelijkse persmoment vooruit naar het duel, waarin hij vurig hoopt op massale steun van het publiek.

“We kunnen er alleen maar hard voor blijven werken, zoals we al wekenlang doen. Morgen moeten we gewoon weer spelen en proberen er het beste van te maken. Maar ik hoop echt dat we de steun van het publiek krijgen”, vertelt Hyballa. “Ik snap dat men teleurgesteld is in hoe het momenteel loopt, maar juist nu heeft de spelersgroep de steun nodig. De fans mogen mij afmaken, maar niet de spelers. Het is een hele jonge groep en negatieve geluiden hebben echt een invloed daarop.  Geloof mij maar dat iedereen er iedere dag alles voor doet en dat ze alle steun verdienen, zeker in deze tijden.”

Door de nederlaag tegen Groningen zijn de ploegen onder N.E.C. inmiddels tot op enkele punten genaderd en zal het met het zware programma voor de boeg een spannende strijd worden om directe handhaving in de Eredivisie. De immer optimistische Hyblla ziet nog altijd voldoende geloof bij zijn spelers om dat doel te halen. “Er zat woensdag vooral teleurstelling bij de spelers, maar het geloof in eigen kunnen is er nog steeds. We kunnen en mogen ook niet moedeloos worden in deze periode. Ik zal ook altijd optimistisch blijven na afloop van wedstrijden, omdat ik geloof in die pedagogische stijl. Ik hou van deze jongens. Helemaal in deze tijd kan ik niet van ze weg klappen. We krijgen natuurlijk een aantal tikken te verwerken, maar dat maakt de groep ook weer sterker.”

Ajax

Tegenstander Ajax doet inmiddels nog altijd mee om de landstitel, op drie punten achterstand van koploper Feyenoord. De Amsterdammers zijn ook nog altijd in de race in de Europa League waarin het donderdag moet aantreden tegen Schalke 04, maar Hyballa verwacht niet dat het Europese duel nu al invloed gaat hebben. “Ik kan me niet voorstellen dat ze bij Ajax nu al bezig zijn met het duel met Schalke. Natuurlijk zal er wel iets gewijzigd worden, maar daar loopt in de breedte zoveel kwaliteit dat het weinig uitmaakt wie er speelt. Ajax zal hier meer balbezit hebben, meer kansen creëren en meer standaard situaties krijgen. Wij zullen vooral keihard moeten knokken en scherp zijn in de counter om daar iets tegenover te zetten. Het wordt een lastig duel, maar Ajax liet een paar weken terug ook gewoon punten liggen bij Excelsior, dus er is in eigen huis ook voldoende mogelijk.”

Wijzigingen

Tegen FC Groningen viel Hyballa op door zijn opstelling op meerdere posities te wijzigen. Volgens Hyballa was dat deels noodgedwongen, maar blijft hij ook keuzes maken op basis van tactiek en trainingen. “Tegen Groningen misten we natuurlijk Wojciech Golla en Michael Heinloth dus moest ik sowieso dingen veranderen, maar het zijn verder ook tactische keuzes en vaak ook gebasseerd op de trainingen. Tegen Ajax zal ik bijvoorbeeld weer twee of drie dingen wijzigen. Neem een Ferdi Kadioglu. Ik begrijp de roep dat hij altijd moet spelen, maar dat kan gewoon nog niet. Die jongen is 17, die kan nog niet iedere wedstrijd 90 minuten aan. Daar moet je dan keuzes in maken en dat leidt ertoe dat je af en toe dingen moet wijzigen.” N.E.C. moet het tegen Ajax alleen stellen zonder Mikael Dyrestam en Robin Buwalda. Wojciech Golla is terug van zijn schorsing en Michael Heinloth is inmiddels hersteld van een voetblessure die hem woensdag nog aan de kant hield. Joris Delle kreeg tegen Groningen een tik tegen het hoofd, maar kan tegen Ajax gewoon plaats nemen onder de lat. “Hij kan met zijn oog eventjes niet in een modeshow meelopen, maar hij kan zaterdag wel spelen”, aldus Hyballa.

Afwezig

Mikael Dyrestam (knieblessure)

Robin Buwalda (enkelblessure)

Ali Messaoud (privé)
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36