N.E.C. 100 jaar
Op 15 november 2000 bestond N.E.C. 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er een prachtig, ruim 300 bladzijden tellend jubileumboek uitgekomen met daarin alles over het heden en verleden van 100 jaar N.E.C. Hieronder staat een korte impressie van meer dan 100 jaar N.E.C.

Geschiedenis algemeen
N.E.C. (Nijmegen Eendracht Combinatie) is niet de oudste voetbalclub van Nederland. Een stuk of veertig voetbalverenigingen bestaan langer. Maar N.E.C. is toch uniek. Het was voor zover bekend de eerste voetbalvereniging die werd opgericht door ‘gewone’ arbeiders, echte volksjongens. Voetbal was in 1900 al aardig populair, maar het clubvoetbal was nog een echte elitaire bezigheid. Verenigingen als UD (Deventer), Quick (Nijmegen), Sparta, Vitesse en dergelijke waren dan ook allemaal opgericht door de zoons van rijke industrielen, middenstanders en andere notabelen.

Benedenstad
De oprichters van N.E.C. hadden een heel andere achtergrond. Zij, Guus Lodestijn, Anton Kuijper en Wouter van Lent, kwamen zonder uitzondering uit de oude Nijmeegse Benedenstad, destijds niet veel meer dan een krottenwijk, de plaats waar de armste mensen woonden. Voetballen deden de jongens uit de Benedenstad iedere dag. Niet op een veld, maar op straat en het liefst op de Waalkade.

Uniek was het vooral dat een aantal van die jongens op 15 november 1900 het besluit nam om een eigen voetbalclub op te richten. Ze deden het helemaal zelf, zonder hulp van buitenaf. Ze verzonnen de naam Eendracht en besloten dat voortaan iedere week een contributie van welgeteld 2 cent betaald zou worden. Voor dat geld werd eens in de zoveel tijd een nieuwe bal gekocht.

In de eerste jaren speelde Eendracht alleen maar wedstrijdjes tegen vriendenploegen uit andere delen van Nijmegen. Het ploeggie uit de Benedenstad bleek aardig te kunnen ballen. Toen er in 1903 een Nijmeegse Voetbalbond werd gevormd, werd Eendracht gelijk kampioen en promoveerde daardoor naar de Geldersche Voetbalbond. Toen werd het voetbal een serieuze zaak, zeker nadat twee jaar later promotie naar de tweede klasse van de KNVB volgde.

De naam N.E.C. kwam in april 1910 tot stand. Eendracht fuseerde in dat jaar met een club die Nijmegen heette. Nijmegen had slechts twee jaar bestaan en was eigenlijk opgericht door leden van Quick die zich absoluut niet thuisvoelden bij die elitaire vereniging. De Nijmegen Eendracht Combinatie leek een gouden vondst. De club had veel leden, veel goede voetballers en een aantal goede bestuurders.

Geld
Toch duurde het tientallen jaren voor de eerste grote successen kwamen. Sterker nog, pas in 1936 promoveerde N.E.C. eindelijk naar Eerste Klasse, destijds het hoogste niveau. Dat N.E.C. zo moeizaam naar de top kroop had veel oorzaken. Maar de allerbelangrijkste was geld. Of liever gezegd, gebrek aan geld.

N.E.C. was immers een club van volksjongens, gewone arbeiders. Er waren geen rijke leden die eens een schenking konden doen, het ophoesten van de contributie was vaak al een probleem. Zeker in tijdens van crisis zoals de Eerste Wereldoorlog. N.E.C. beschikte ook niet over de warme contacten met de gemeentebestuurders. Sterker, de leidende figuren in Nijmegen keken nogal neer op N.E.C.. Voor hen telde alleen ‘voorname’ clubs als Quick, of clubs met een katholieke achtergrond. N.E.C. hoorde in die twee hokjes niet thuis, werd zelfs als een socialistische en ook communistische club afgeschilderd. En vooral door dat stempel leidde de club jarenlang een zwerversbestaan. Een eigen speelveld was er niet. Steeds moest er gezocht worden naar een stekkie. Daardoor waren er bijvoorbeeld nauwelijks inkomsten door recettes.

Nooit Eerste Classer
Pas in het begin van de jaren twintig ging het iets beter. N.E.C. kocht terreinen aan de Hazenkampseweg en had eindelijk de beschikking over een eigen sportpark. Vooral daardoor nam het ledental snel toe en werd N.E.C. steeds populairder. Toch volgden er nog frustrerende jaren. Om in de eerste klasse te komen was het destijds niet genoeg om kampioen van de tweede klasse te worden. Er moesten dan altijd beslissingswedstrijden gespeeld worden. En hoewel N.E.C. in de jaren 1928, 1929, 1931, en 1934 steeds kampioen werd, promoveerde de club niet. ‘Nooit Eerste Classer’ werd de club dan ook al spottend genoemd. Tot in 1936, toen N.E.C. eindelijk ook de laatste hindernis van de beslissingsduels nam en de Eerste Klasse bereikte.

Gouden Jaren
Meteen na die promotie volgde de periode waarin N.E.C. de grootste sportieve successen beleefde. De vraag blijft daarbij altijd hoe de erelijst van N.E.C. er had uitgezien wanneer de Tweede Wereldoorlog niet was uitgebroken, precies in de fase dat N.E.C. voor het eerst als een echte topclub werd gezien.

Nu behaalde N.E.C. in 1939 de eerste Oostelijke titel en streed vervolgens om de landstitel met de overige vier districtskampioenen. N.E.C. werd derde, achter Ajax (ook toen al) en DWS. In de oorlogsjaren was van een normale voetbalcompetitie uiteraard nauwelijks sprake, maar na de bevrijding pakte N.E.C. de draad weer gewoon op. In 1946 werd N.E.C. weer Oostelijke kampioen, en in 1947 nog eens een keer. Ook in dat laatste jaar werd N.E.C. weer de derde club van Nederland.

Betaald voetbal
Voor N.E.C. kwam de invoering van het betaalde voetbal in 1954 eigenlijk net op het verkeerde moment. De club kenden interne problemen, had een paar mindere jaren achter de rug en financieel ging het daardoor niet al te best. Dat bleek wel, want als betaalde club miste N.E.C. de boot aanvankelijk grandioos. Nederland telde ooit meer dan 80 betaalde clubs en de KNVB reorganiseerde zich in de eerste jaren suf om dat aantal terug te krijgen. Telkens werden de competities anders ingedeeld en N.E.C. zakte steeds verder af. Op het nippertje bleef N.E.C. een terugkeer naar de amateurs bespaard. Pas in het begin van de jaren zestig klom N.E.C. weer langzaam omhoog.

Een belangrijke reden daarvoor was dat de gemeente Nijmegen het belang van een betaalde club begon in te zien. N.E.C. kon vanaf 1963 eindelijk rekenen op financiele steun en dat was gelijk te merken. In 1964 promoveerde N.E.C. naar de eerste divisie, drie jaar later bereikte N.E.C. eindelijk de eredivisie.

Volle stadions
Daarna volgden de jaren waar Nijmegenaren nog steeds met weemoed aan terugdenken. De Goffert liep iedere wedstrijd vol. Seizoensgemiddelden van 14.000 toeschouwers waren normaal, er was zelfs een jaar (1970-1971) waarin N.E.C. 18.000 kijkers per wedstrijd haalde.N.E.C. dreef destijds voornamelijk op de geweldige jeugdopleiding en scouting.

Talentvolle spelers werden opgeleid, speelden in het eerste en werden na een aantal jaren voor veel geld verkocht. Frans Thijssen, en Jan Peters zijn wat dat betreft wel de bekendste spelers. N.E.C. won weliswaar nooit een prijs, maar telde in die tijd wel echt mee. Maar de eerste tekenen van teruggang kwamen al snel. N.E.C. leefde feitelijk boven zijn stand, kreeg de begroting alleen maar rond door telkens goede spelers te verkopen en natuurlijk een fikse subsidie van de gemeente.

Magere jaren
De degradatie van 1974 was een soort waarschuwing. N.E.C. promoveerde een jaar later wel weer en werd toen ook meteen zevende in de competitie, maar eigenlijk ging het al vanaf het begin van de jaren zeventig fout.

En niemand kon het tij keren. N.E.C. raakte in een spiraal naar beneden. Ieder jaar weer vocht het elftal tegen degradatie, steeds minder toeschouwers kwamen kijken. Toen N.E.C. in 1983 echt degradeerde, werd de club helemaal een soort FC Volendam. Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet. N.E.C.was telkens een topclub in de eerste divisie of een staartploeg in de eredivisie. Het rijtje is veelzeggend: degradatie in 1983, promotie in 1985, degradatie in 1986, promotie in 1989, degradatie in 1991, promotie in 1994. N.E.C. kwakkelde al die jaren zo erg, dat de club soms bijna was verdwenen. In 1981 kreeg de club alleen nog steun van de gemeente wanneer de prof- en amateurtak gescheiden zouden worden. In 1987 was de club desondanks faillliet. Alleen omdat alle schuldeisers 80 procent van hun vorderingen kwijtscholden bleef N.E.C. bestaan.

De toenmalige voorzitter Henk van de Water richtte destijds bovendien de sponsorclub OSRN op, waardoor N.E.C. een beetje lucht kreeg. Pas halverwege de jaren negentig vond N.E.C. de weg omhoog weer. Drie jaar lang handhaafde de club zich op het nippertje in de eredivisie, maar in 1998 verraste N.E.C. iedereen met een 8-ste plaats. Inmiddels zijn de toekomstperspectieven goed. De toeschouwersaantallen stijgen nog steeds, gaan richting de 10.000 gemiddeld. De sponsorclub groeit telkens uit haar jasje en met het nieuwe stadion kan N.E.C. weer jaren vooruit.

De bekerfinales
Nooit won N.E.C. een echte prijs, toch haalde de club maar liefst viermaal de bekerfinale. Twee keer was N.E.C. de underdog, maar op 31 mei 1973 was men juist de torenhoge favoriet. In de Kuip, tegen NAC ging het echter helemaal mis. N.E.C., met trainer Wiel Coerver en spelers als Jan Peters, Frans Thijssen, Harrie Schellekens, Jan van Deinsen en Cas Janssens maakte verwachtingen niet waar. Integendeel, door interne problemen was er een ruzie-achtige stemming bij de Nijmegenaren en won NAC met 2-0.

In 1983 was het eigenlijk een wonder dat N.E.C. de bekerfinale haalde. De Nijmegenaren degradeerden dat seizoen, maar bereikten (heel moeizaam) toch de eindstrijd. Tegenstander was Ajax, dat in twee wedstrijden (de dubbele finale was destijds een experiment) duidelijk beter was. Het werd twee maal 3-1 voor de Amsterdammers.

In 1994 was het alweer opmerkelijk dat N.E.C. in de finale stond. Immers, N.E.C. was een eerste divisie-club. Maar wel een met een heel goed elftal, dat een maand later via de nacompetitie ook zou promoveren. N.E.C., met spelers als Lok, Hoekman, Van Wonderen, Van der Weerden en de razendsnelle Bennie Dekker, had in de halve finale al verrassend toegeslagen. Ajax werd in de Amsterdamse Meer met 2-1 geklopt. In de Kuip, tegen Feyenoord, was N.E.C. niets minder dan de Rotterdammers. Maar Feyenoord won toch met 2-1.

In het jaar van het 100-jarig bestaan van de club (2000) bereikt N.E.C. opnieuw de bekerfinale. In de competitie ging het niet al te best, en werd ternauwernood deelname aan de nacompetitie afgewend. De finale tegen Roda JC was voor de 20.000 meegereisde supporters uit Nijmegen min of meer een teleurstelling. N.E.C. verloor kansloos met 2-0. De halve finale (winst na strafschoppen in Alkmaar tegen AZ) was voor vele fans een hoogtepunt.

Nijmegen Europa Cup
In 1983, net in de donkerste periode van de clubgeschiedenis, vond ook een hoogtepunt plaats. N.E.C. speelde Europees, tegen Barcelona nog wel. En dat terwijl N.E.C. op dat moment een middenmoter in de eerste divisie was.

N.E.C. had in het voorjaar de bekerfinale tegen Ajax verloren en degradeerde bovendien naar de eerste divisie. Maar omdat de Amsterdammers ook landskampioen waren geworden, beleefde N.E.C. het unieke feit dat men als eerste divisie-club werd ingeschreven voor het Europacup II-toernooi. Die prestatie is nog in Nederland nooit herhaald.

In de eerste ronde van het Europese toernooi versloeg N.E.C. het Noorse Brann Bergen. Een club van niets, maar voor N.E.C. destijds nog een hele kluif. In Nijmegen werd het 1-1, twee weken later scoorde Michel Mommertz in Bergen de winnende treffer.

Toen enkele dagen later geloot werd voor de tweede ronde, stond heel Nijmegen op zijn kop. Barcelona, de club waar destijds Diego Maradonna en Bernd Schuster speelden kwam naar Nijmegen! Beide sterspelers bleken er op 19 oktober door blessures overigens niet bij te zijn. Dat mocht de pret van 25.000 toeschouwers niet drukken. Al helemaal niet omdat N.E.C. door treffers van Anton Janssen en Michel Mommertz zomaar een 2-0 voorsprong nam. Het had een sensatie kunnen worden, maar Barcelona kwam terug en won uiteindelijk zelfs met 3-2. In Barcelona werd het vervolgens een gezapig potje, dat eindigde in 2-0 voor de thuisploeg.

20 jaar later weer Europa in!
29 mei 2003 gaat te boek als een historische dag. Voor het eerst in het bestaan van de club kwalificeerde N.E.C. zich op eigen kracht voor Europees voetbal. Door de late treffer van Jarda Simr (foto) eindigde N.E.C. op de 5e plaats in de vaderlandse Eredivisie. Dit hoogtepunt leidde tot ongekende taferelen; uitzinninge supporters op het veld in Waalwijk, een vreugdeexplosie van ruim 5.000 supporters in De Goffert die de wedstrijd op een groot videoscherm volgden en een fantastische huldiging in het centrum van Nijmegen. Daar waren meer dan 15.000 mensen aanwezig.

Hieronder een kort overzicht van N.E.C.’s belangrijkste mijlpalen door de jaren heen. Promoties, degradaties, bekerfinales en het behalen van Europees voetbal.

Voor invoering betaald voetbal:

1939  N.E.C. wordt kampioen 1e klasse, 3e in kampioenscompetitie
1946 N.E.C. wordt kampioen 1e klasse, 5e in kampioenscompetitie
1947 N.E.C. wordt kampioen 1e klasse, 3e in kampioenscompetitie

Na invoering betaald voetbal:

1964  N.E.C. promoveert voor de eerste keer naar de Eerste divisie
1967 N.E.C. promoveert voor de eerste keer naar de Eredivisie
1973 N.E.C. verliest finale KNVB Beker tegen NAC
1974 N.E.C. degradeert naar de Eerste Divisie
1975 N.E.C. wordt kampioen Eerste Divisie, promotie Eredivisie
1983  N.E.C. degradeert naar de Eerste Divisie
1983 N.E.C. verliest finale KNVB Beker tegen Ajax
1983  N.E.C. behaalt Europees Voetbal
1983 N.E.C. wint eerste ronde UEFA Cup na overwinning op Brann Bergen
1983 N.E.C. uitgeschakeld tweede ronde UEFA Cup na nederlaag tegen FC Barcelona
1985 N.E.C. promoveert naar Eredivisie, dankzij eerste plaats Nacompetitie
1986 N.E.C. degradeert naar de Eerste Divisie
1989 N.E.C. promoveert naar Eredivisie, dankzij eerste plaats Nacompetitie
1990 N.E.C. degradeert naar de Eerste Divisie
1994 N.E.C. promoveert naar Eredivisie, dankzij eerste plaats Nacompetitie
1994 N.E.C. verliest finale KNVB Beker tegen Feyenoord
2000 N.E.C. verliest finale KNVB Beker tegen Roda JC
2002 N.E.C. wordt benoemd tot Club van het Jaar 2001
2003 N.E.C. behaalt UEFA Cup voetbal (5e plaats in Eredivisie)
2003 N.E.C. uitgeschakeld in UEFA Cup na verlies tegen Wisla Krakow
2004 N.E.C. uitgeschakeld in Intertoto Cup na verlies tegen Cork City
2008 N.E.C. eindigt als 8e en wint vervolgens de Play-offs en behaalt UEFA Cup voetbal
2008 N.E.C. bereikt poulefase van de UEFA Cup door Dinamo Boekarest uit te schakelen (1-0, 0-0)
2008
N.E.C. bereikt 16e finales UEFA Cup na 3e plaats in Poule D (met Tottenham Hotspur, Udinese, Dinamo Zagreb en Spartak Moskou)
2009 N.E.C. uitgeschakeld in UEFA Cup na verlies tegen Hamburger SV (0-3, 1-0)
2014 N.E.C. degradeert naar de Jupiler League
2015 N.E.C. wordt kampioen Jupiler League, promotie Eredivisie

Hier volgt binnenkort een overzicht van alle spelers die ooit in een officiële wedstrijd (competitie, beker of Europees) in actie zijn gekomen voor het eerste elftal van N.E.C.

In meer dan honderd jaar clubgeschiedenis hebben vele trainers aan het roer gestaan bij N.E.C. Hieronder een chronologisch overzicht van alle trainers die sinds de invoering van het betaald voetbal (1954) trainer zijn geweest van de eerste selectie. Van Coen Delsen die N.E.C. als eerste trainde tot Ernest Faber, de huidige trainer van N.E.C.

Naam

Geboortedatum Nationaliteit Periode
Ernest Faber
27-08-1971
Nederlandse 2015-
Ruud Brood 19-02-1962 Nederlandse 2014-2015
Anton Janssen 10-08-1963 Nederlandse 2013-2014
Ron de Groot 29-03-1960 Nederlandse 2013 (interim)
Alex Pastoor 16-10-1966 Nederlandse 2011-2013
Wiljan Vloet 10-09-1962 Nederlandse 2009-2011
Wim Rip 10-03-1961 Nederlandse 2009 (interim)
Dwight Lodeweges
26-10-1957 Canadese 2009
Mario Been
11-12-1963 Nederlandse 2006-2009
Cees Lok 18-08-1966 Nederlandse 2005
Ron de Groot 29-03-1960 Nederlandse 2004-2005 (interim)
Johan Neeskens 15-09-1951 Nederlandse 2000-2004
Ron de Groot 29-03-1960 Nederlandse 2000 (interim)
Jimmy Calderwood 28-02-1955 Schotse 1997-1999
Wim Koevermans 28-06-1960 Nederlandse 1995-1996
Cees van Kooten
20-08-1948 Nederlandse 1994-1995
Jan Pruijn 12-10-1958 Nederlandse 1991-1994
Leen Looyen 09-07-1947 Nederlandse 1987-1991
Sandor Popovics 22-06-1936 Hongaarse 1985-1987
Pim van der Meent
20-11-1937 Nederlandse 1981-1985
Leen Looyen 09-07-1947 Nederlandse 1978-1981
Hans Croon 25-05-1936 Nederlandse 1976-1978
Piet de Visser 23-09-1934 Nederlandse 1974-1976
Megh de Jongh
onbekend Nederlandse 1973-1974
Leen Looyen 09-07-1947 Nederlandse 1974 (interim)
Wiel Coerver 03-12-1924 Nederlandse 1970-1973
Jan Remmers 30-08-1922 Nederlandse 1961-1970
Joop de Busser onbekend Nederlandse 1960-1961
Wim Groenendijk
14-08-1910 Nederlandse 1958-1960
Fons Lodestijn onbekend Nederlandse 1958
Karel ter Horst
05-10-1918 Nederlandse 1957-1958
Ferdi Silz onbekend Duitse 1956-1957
Coen Delsen 05-10-1900 Nederlandse 1954-1956

 

Seizoen Eindpositie Competitie Winst Gelijk Verlies Punten Dpt. voor Dpt. tegen
2015-2016   Eredivisie          
2014-2015 1 Eerste divisie          
2013-2014 17 Eredivisie 5 15 14 30 54 82
2012-2013 15 Eredivisie 10 7 17 37 44 66
2011-2012 8 Eredivisie 13 6 15 45 42 45
2010-2011 11 Eredivisie 10 12 11 43 57 56
2009-2010 13 Eredivisie  8  9  17  33  35  59
2008-2009 11 Eredivisie 9 15
10
42
41
40
2007-2008 8 Eredivisie 14 7
13
 49 49
50
2006-2007 10 Eredivisie 12 8
14
44
36
44
2005-2006 10 Eredivisie 13 8
13
47
43
 43
2004-2005 13 Eredivisie 9 10
15
37
41
47
2003-2004 14 Eredivisie 10 4
20
34
44
62
2002-2003 5 Eredivisie 14 9
11
51
41
40
2001-2002 9 Eredivisie 13 6
15
45
38
59
2000-2001 12 Eredivisie 9 13
12
40
42
53
1999-2000 15 Eredivisie 7 6
21
27
35
62
1998-1999 11 Eredivisie 10 9
15
39
42
56
1997-1998 8 Eredivisie 14 2
18
44
40
57
1996-1997 17 Eredivisie 7 11
16
32
35
61
1995-1996 17 Eredivisie *
6 7
21
25
33
73
1994-1995 15 Eredivisie 9 7
18
25
48
60
1993-1994 2 Eerste Divisie 19 7
8
45
69
44
1992-1993 4 Eerste Divisie 17 10
7
44
62
39
1991-1992 8 Eerste Divisie 16 9
13
 41 66
54
1990-1991 18 Eredivisie 6 11
17
23
27
62
1989-1990 16 Eredivisie 5  16 13
26
32
55
1988-1989 4 Eerste Divisie 21 6
9
48
72
40
1987-1988 5 Eerste Divisie 17 8
11
42
68
51
1986-1987 6 Eerste Divisie 14 12
10
40
65
56
1985-1986 17 Eredivisie 9 5
20
23
33
59
1984-1985 7 Eerste Divisie 15 8
11
38
54
39
1983-1984 9 Eerste Divisie 14 5
13
33
47
44
1982-1983 18 Eredivisie 4 14
16
22
34
61
1981-1982 13 Eredivisie 11 8
15
30
41
62
1980-1981 16 Eredivisie 6 13
15
25
38
61
1979-1980 15 Eredivisie 11 5
18
27
33
50
1978-1979 15 Eredivisie 7 14
13
28
35
49
1977-1978 15 Eredivisie 10 8
16
28
39
59
1976-1977 16 Eredivisie 6 12
16
24
41
54
1975-1976 7 Eredivisie 11 15
8
37
43
38
1974-1975 1
Eerste divisie
15
18
3
48
50
23
1973-1974 17 Eredivisie 6 9
19
21
33
51
1972-1973 9 Eredivisie 10 11
13
31
40
46
1971-1972 7 Eredivisie 15
8
11
38
43
43
1970-1971 8 Eredivisie 13 9
12
35
46
35
1969-1970 11 Eredivisie 8 15
11
31
31
39
1968-1969 12 Eredivisie 9 9
16
27
29
38
1967-1968 10 Eredivisie 9 13
12
31
41
51
1966-1967 2 Eerste Divisie  20 10
8
50
63
36
1965-1966 6 Eerste Divisie  13 7
8
33
54
39
1964-1965 8 Eerste Divisie  10 8
12
28
55
59

* = vanaf 1995-1996 invoering 3-punten systeem.

 

Een heus retro N.E.C.-elftal dat oude tijden laat herleven. Diverse oud-spelers van Oud-N.E.C. halen nog vaak de kicksen uit het vet en komen graag naar uw voetbalvereniging.

Voor een kleine bijdrage die naar onze Voetbal Academie gaat, komen de helden van weleer naar u toe!

Meer informatie ontvangt u van teammanager Tim Sherlock.

E-mail [email protected]
Telefoon 06 - 53 17 00 06

 

Programma

Datum Tijd Thuis Uit Plaats 

oudnec

oude gardetoernooi

oude garde

Alles kwam goed!
In 2008 kwalificeerde N.E.C. zich voor de derde keer in de historie voor Europees voetbal. Daarmee trad toenmalig trainer Mario Been in voetsporen van Johan Neeskens. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft waarin N.E.C. onderin de eredivisie bungelde volgde een wederopstaning. Vanaf januari 2008 boekte N.E.C. met fantastisch voetbal en veel goals overwinning na overwinning wat resulteerde in een geweldige 8e plaats in de Eredivisie. Daarmee werd deelname aan de play-offs om UEFA Cup veiliggesteld. Ook in de play-offs was N.E.C. superieur en werden achtereenvolgens Roda JC, FC Groningen en NAC Breda verslagen. Zes overwinningen op rij met de 6-0 thuiszege op NAC Breda als hoogtepunt. De return in Breda was een formaliteit, maar ook die wedstrijd werd gewonnen. Wat volgde was een geweldige huldiging voor vele duizenden fans op de Goffertwei.

 De prijs voor het winnen van die play-offs was plaatsing voor het UEFA Cup toernooi. Hierin werd N.E.C. in eerste instantie gekoppeld aan Dinamo Boekarest. Na een moeizame 1-0 overwinning thuis, bleef de bloedstollende uitwedstrijd 0-0. Hierdoor bereikte N.E.C. de groepsfase en ontmoette daarin Dinamo Zagreb (uit), Tottenham Hotspur (thuis), Spartak Moskou (uit) en Udinese (thuis). Na een prachtige wedstrijd met een miraculeus scoreverloop overleefde N.E.C. de groepsfase en kon wederom een
mooi hoofdstuk aan de rijke clubhistorie toevoegen. De volgende tegenstander in de UEFA Cup bleek een maatje te groot; eerst werd thuis met 0-3 verloren van het Duitse Hamburger SV. Uit leek er dus geen eer meer aan te behalen, maar door de ongelooflijk grote groep meegereisde N.E.C. supporters oogstte
N.E.C. toch alom respect en bewondering.

Alles kwam goed
Het boek 'Alles kwam goed' over het succesvolle jaar 2008


Guus Lodestijn, Anton Kuijper en Wouter van Lent


De oude Goffert


Magere jaren na 1974


Aankondiging FC Barcelona - N.E.C. (1983)


Bekerfinale 1994


Jarda Simr schiet N.E.C. Europa in (2003)nec wint bij nac europees
N.E.C. wint bij NAC Breda en gaat Europa in (2008)

jeremain lens
Jeremain Lens was uitblinker in de 2e seizoenshelft (2008)

Hamburg
N.E.C. in Hamburg

HSV

HSV

HSV


Google+