N.E.C. pakt eerste thuiszege na spektakelstuk

N.E.C. heeft zaterdagavond in het eigen Goffertstadion eindelijk de eerste thuiswinst van het seizoen geboekt. Ruim twaalfduizend supporters zagen hun club in een open wedstrijd bol van spanning en strijd met 3-2 winnen van Heracles Almelo.

Foto

N.E.C. begon met nogal wat afwezigen. Trainer Alex Pastoor kon geen beroep doen op Kevin Conboy (geschorst), Navarone Foor, Pavel Cmovs, Danny van den Meiracker, Youri Loen (allen gebleseerd) en Evander Sno. Hij begon met dezelfde elf spelers waarmee hij de wedstrijd tegen FC Groningen vorige week wist te winnen. Er was de Nijmegenaren heel veel aan gelegen om eindelijk de eerste thuisoverwinning van het seizoen te boeken.

De ploeg startte de wedstrijd ook uitstekend en zocht veelvuldig de aanval op. Dit leidde meteen tot kansen: Melvin Platje mocht al in de tweede minuut vanaf de rand van het zestienmetergebied aanleggen voor een schot, maar zijn inzet werd gepareerd door Heracles doelman Remko Pasveer. Vrijwel direct daarna kreeg Rens van Eijden een grote kans om de score te openen, maar hij kopte ruim over. Deze twee kansen tekenden het eerste kwart van de wedstrijd, waarin N.E.C. strijdlustig en aanvallend speelde, maar nog niet tot scoren kwam.

De gasten waren overigens duidelijk niet naar het Goffertstadion gekomen om zich door een offensief N.E.C. willoos naar de slachtbank te laten leiden. In het eerste bedrijf was ook Heracles een aantal keer gevaarlijk dicht bij een doelpunt, maar de N.E.C.-defensie, waarin enkele basiskrachten ontbraken, hield goed stand tegen de plaagstoten van met name Samuel Armenteros en Willie Overtoom. Scheidsrechter Sanders keurde daarbij in de elfde minuut nog een doelpunt van Heracles af wegens gevaarlijk spel. In de 24e minuut was het dan eindelijk raak: Melvin Platje volleerde een vrije trap van Ryan Koolwijk vakkundig richting de goal van Heracles, maar de bal werd door de Heracles defensie tot hoekschop verwerkt. Leroy George bediende Rick ten Voorde vervolgens op maat: 1-0 N.E.C.!

De gasten lieten zich door de goal niet van de wijs brengen: de tactiek met drie verdedigers en vier middenvelders zorgde ervoor dat N.E.C. in het tweede gedeelte van de eerste helft moeite had een overwicht op het middenveld te creëren en openingen te zoeken in de aanval. In de 39e minuut demonstreerde Gábor Babos het publiek dan andermaal zijn kwaliteiten, door een hard
schot van Armenteros met zijn vuisten uit het doel te ranselen. Krap vier minuten later herhaalde hij hetzelfde kunststuk.

De tweede helft begon zo spectaculair als de eerste helft: achttien seconden had N.E.C. nodig om de Heracles doelman nogmaals tot een redding te dwingen: een volley van Platje verdween over het doel van Pasveer. Maar de gasten lieten zich niet onbetuigd: in de 47e minuut antwoordde Armenteros namens de gasten voor de gelijkmaker. De gasten combineerden makkelijker door de gelijkmaker en in de 56e minuut mocht Armenteros weer uithalen: 1-2.

Coach Pastoor las de wedstrijd uitstekend, aarzelde niet en bracht Nick van der Velden in het veld voor Rens van Eijden. Dit bleek een uitstekende zet: met drie verdedigers en een extra middenvelder werd Heracles niet alleen met eigen middelen bestreden, maar kantelde de toch al open en levendige wedstrijd meer en meer in Nijmeegs voordeel. Met name Sören  Rieks en Leroy George profiteerden van de inbreng van een extra middenvelder en kregen voorin veel meer ruimte. N.E.C. wist Heracles steeds meer vast te zetten in het eigen strafschopgebied. De tactische omzetting van Pastoor resulteerde vrijwel direct in kansen én in doelpunten. In de 70e minuut verzilverde George een met veel gevoel genomen vrije trap: hij krulde de bal op magistrale wijze achter doelman Pasveer. 2-2. N.E.C. rook haar kans. Nog geen zeven minuten later mocht N.E.C., na geklungel door Heracles, dwars door het middenveld opstomen: Ten Voorde liet Pasveer wederom kansloos: 3-2.

Wat volgde was een bloedstollend laatste kwartier met kansen over en weer. Maar de Nijmegenaren waren niet meer van plan de voorsprong uit handen te geven. Babos onderstreepte die missie nog maar eens, door in extremis met een geweldige reflex een kopbal van invaller Everton uit het doel te boksen.

Het was in meerdere opzichten een mooie avond voor N.E.C. en voor haar supporters: een spannende, open wedstrijd, met veel strijd, en een puike overwinning in eigen huis. Bovendien nestelt de club zich dankzij de 3-2 overwinning steviger in het linkerrijtje van de ranglijst.

EvdL

Man of the Match: Rick ten Voorde

Foto's door Broer van den Boom

Twitter facebook
Deel via:  
10/11/2012
20:45 UUR
Eredivisie
-
N.E.C.
Heracles A.
Uitslag 3 - 2
Toeschouwers 12.000
Locatie Goffertstadion
Plaats Nijmegen
Scheidsrechter onbekend
Assistent onbekend
Vierde official onbekend
Samenvatting bekijk hier
 Icoon Start wedstrijd
24Icoon Ten Voorde scoort 1 - 0
48Icoon Amenteros scoort 1 - 1
56Icoon Amenteros scoort 1 - 2
64Icoon Van der Velden voor Van Eijden
65Icoon Castillion voor Gouriye
70Icoon Gele kaart voor Te Wierik
71Icoon George scoort 2 - 2
75Icoon Davidson voor Bruns
76Icoon Ten Voorde scoort 3 - 2
84Icoon Everton voor Overtoom
88Icoon Roorda voor Koolwijk
90Icoon Tutuarima voor George
  Remko Pasveer  
  Mike te Wierik  
  Ben Rienstra  
  Christian Dorda  
  Thomas Bruns < 75
  Dario Vujicevic  
  Willie Overtoom < 84
  Lerin Duarte  
  Ninos Gouriye < 65
  Samuel Amenteros  
  Luis Pedro  

Wisselspelers

  Jason Davidson > 75
  Everton > 84
  Geoffrey Castillion > 65
Google+