Peter Hyballa

Hoofdtrainer

Biografie

Profiel

Als zoon van een Duitse vader en Nederlandse moeder groeit Peter Hyballa op in de grensstad Bocholt, waar hij bij het plaatselijke 1. FC Bocholt al op jonge leeftijd kennismaakt met de trainerswereld. Door aanhoudend blessureleed ziet Hyballa zich namelijk al snel genoodzaakt zijn carrière als voetballer voortijdig te staken. Dat weerhoudt hem er niet van om toch binnen de voetbalwereld actief te blijven. Integendeel: Hyballa focust zich volledig op het trainerschap. En met succes.

Pas 34 jaar oud is de energieke Duitser namelijk, wanneer hij het eerste elftal van toenmalig tweede Bundesligaclub Alemannia Aachen onder zijn hoede krijgt. Daarmee is Hyballa meteen de jongste Duitse hoofdtrainer ooit. In Aachen doet hij met zijn ploeg met name in het landelijke bekertoernooi van zich spreken: hij bereikt de kwartfinale, waarin het Bayern München van Louis van Gaal uiteindelijk met 0 – 4 te sterk is, maar ondertussen verslikken Bundesligaclubs 1. FSV Mainz en Eintracht Frankfurt zich in eerdere stadia wel in de equipe van Hyballa.

Ervaring

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Hyballa al een bak aan ervaring. Hij trainde onder andere de A-jeugd van VfL Wolfsburg, Borussia Dortmund en Bayer Leverkussen en was hoofdtrainer van Ramblers Windhoek op het hoogste niveau in Namibië, het land waar hij ook andere trainers opleidde. Hij was tevens een seizoen hoofdtrainer van het Oostenrijkse Sturm Graz, waarmee hij in de jaargang 2012-2013 in de competitie als vierde eindigde en zodoende mocht deelnemen aan de voorronde van de Europa League.

De nu 40 jaar oude Hyballa, die zich in 2014 als eerste en voorlopig enige Duitser aansloot bij het Nederlandse Coaches Betaald Voetbal (CBV), wordt in zijn vaderland gezien als een van de grootste talenten binnen de Duitse trainerswereld en als een bijzonder zelfbewust en extrovert persoon. Hij neemt geen blad voor de mond en verwacht wat dat betreft hetzelfde van zijn spelers en de mensen om hem heen. Sámen wil hij beter worden, wat natuurlijk bijzonder goed aansluit bij de visie van N.E.C.

Innovatief

Hyballa is een innovatieve trainer die het Nederlandse combinatie- en positiespel combineert met het hoge tempo- en countervoetbal uit Engeland. In balbezit verlangt hij van zijn spelers dat ze in hoog tempo de aanval zoeken en bij balverlies wil hij de tegenstander vroeg en agressief onder druk zetten. Hyballa is bovendien geen typische Duitse voetbaltrainer en probeert zoveel mogelijk mét bal aan de slag te zijn, ook als het bijvoorbeeld gaat om het conditionele aspect. “Bij trainingen moet zoveel mogelijk het echte spel gekopieerd worden. Dat gaat niet met gymnastiek, boslopen of overdreven veel krachttraining. Vrijwel alles gebeurt in spelvorm; de bal is namelijk vaak de grootste vijand van veel spelers”, zo laat hij zich hierover uit.

Auteur

Naast zijn trainersloopbaan schrijft Hyballa veel over de sport. Zo resulteerde zijn masterscriptie, in samenwerking met coauteur Hans Dieter te Poel, in het boekMythos niederländischer Nachwuchsfußball, over de manier van opleiden binnen ons land en het geheim achter de vele successen die ons voetbal gekend heeft. Later bracht hij samen met Thomas Voggenreiter ook nog het boek Fußballtraining in Spielformen. Inhalte wettspielnah und motivierend vermitteln uit. Daarnaast schreef hij in het verleden tal van artikelen voor Philippka-Sportverlag, een Duits tijdschrift voor sporttrainers.

Seizoen Club Functie
2002-2003 Ramblers Windhoek Jeugdtrainer
2003-2007 VfL Wolfsburg Jeugdtrainer
2007-2010 Borussia Dortund Jeugdtrainer
2010 Rot-Weiss Essen Trainer
2010-2011 Alemannia Aachen Trainer
2012 Red Bull Salzburg Jeugdtrainer
2012-2013 Sturm Graz Trainer
2014 Bayer Leverkusen Assistent-trainer
2014-2016 Bayer Leverkusen Jeugdtrainer
2016-heden N.E.C. Hoofdtrainer
Sponsor afbeelding
  • Logo van Patrick
  • Logo van In Person
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Personato
  • Logo van De Wit Schijndel
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Fox Sports
  • Logo van Eredivisie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven