Alles waar iets van N.E.C. op staat komt in de N.E.C.-kamer van Lia

Een klein 'N.E.C.-museum' in Elst Lia Ryndertse zit op stoel 35, van rij 7 in vak G

Lia Ryndertse
Foto: Bob Walker ELST - Lia is sinds tien jaar een echte N.E.C.- supporter. Ze is geen gewone fan. Het leven van de 55-jarige postbode draait helemaal om de Nijmeegse voetbalclub; onder andere een kamer vol met N.E.C.-spullen is het resultaat. "Ik heb veel voor N.E.C. over. Zelfs mijn rooster pas ik er op aan."
Lia's man Klaas en hun twee zonen zorgden ervoor dat 'de vrouw des huizes' een N.E.C.-supporter werd. "Mijn liefde voor N.E.C. is in de lopen van jaren gegroeid. Het is bijna onmogelijk om geen supporter te worden als je in een huis leeft met drie echte diehardfans", lacht Lia. "Wat N.E.C. vandaag de dag voor mij betekent? Daar kan ik heel kort over zijn: 'ontzettend veel'. Ik ben dan ook erg blij dat de zomerstop weer voorbij is. Die heeft wat mij betreft lang genoeg geduurd."

Iedere thuiswedstrijd is de familie in De Goffert te vinden. Van tevoren gaat het echtpaar altijd even de kantine in. Daar voeren ze met andere supporters 'de spanning' op. Zal N.E.C. winnen? "Vroeger gingen we ook vaak naar uitwedstrijden, maar sinds de invoering van de verplichte buscombi laten we deze matches schieten", vertelt de postbode. "De uitwedstrijd tegen RKC-Waalwijk is voor mij het echte hoogtepunt. Jarda Simr schoot N.E.C. in de laatste minuten naar de UEFA Cup. Dat was een geweldig moment."

Naast het bezoeken van de thuiswedstrijden, spaart de inwoonster van Elst werkelijk alles van de Nijmeegse voetbalclub. Kaartjes, glazen, voetbalplaatjes, vaantjes, T-shirts, boeken, noem maar op. Als er maar iets van N.E.C. op staat, dan komt het al in haar N.E.C.-kamer te staan. Twee oude vaantjes van De Goffert zijn Lia's pronkstukken. "Spullen waar ik veel moeite voor heb moeten doen, zijn voor mij het meest dierbaar. Het is soms wel een beetje geluk hebben dat je sommige dingen in handen krijgt", legt de verzamelaar uit. "Zo ben ik op het boek '50 jaar N.E.C.' ook erg trots. Daar zijn er namelijk maar heel weinig van in omloop. En ik heb er één te pakken zien te krijgen."

Om haar verzameling uit te breiden struint de N.E.C.-supporter heel wat voetbalbeurzen af. "Het is een dure hobby. Voor waardevolle spullen moet je namelijk veel geld op tafel leggen, maar dan heb je ook wat", zegt Lia trots. "Iedere keer komen er weer nieuwe dingen in de markt. Dus voorlopig kan ik nog wel even doorgaan met sparen."

De supporter heeft niet alleen een N.E.C.-kamer. De auto van Lia en haar man hangt ook helemaal vol met vaantjes. "Als ik een keer naar Arnhem ga, dan haal ik wel alles uit de auto, hoor. Je weet maar nooit", lacht de fan. "Gelukkig kom ik er niet zo vaak. Terwijl we wel tussen Nijmegen en Arnhem inwonen. Maar Nijmegen is onze stad en dat zal altijd zo blijven."
Wilt u ook geïnterviewd worden voor deze rubriek, of wil je als N.E.C.-supporter een speler interviewen?
Meld je aan via redactie.zondag.nijmegen@whm.wegener.nl. Vermeld welk type interview je wilt en eventueel met welke speler je wilt spreken.

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36