Luier in de kleedkamer van N.E.C?

Youssef El-Akchaoui is goed met kinderen en breekt snel het ijs

Niels (12) en Roel (15) Peters uit Groesbeek zitten al ver van tevoren met hun vader klaar in de brasserie van het N.E.C.-stadion voor hun interview met linksback Youssef El-Akchaoui. Ineens komt hij aanlopen, keurig op tijd. Op dat moment is Youssef nog 'in burger', hij draagt een smaakvolle roze blouse en vooral: een glimlach. Niels is daar wel blij mee, het neemt de spanning wat weg. "Ik ben een beetje zenuwachtig. Maar dat is zo wel over." De voetballer is goed met kinderen, hij weet het ijs snel te breken. Niels en Roel maken daar onmiddellijk gebruik van: 'of hij het erg vindt om de foto buiten op het veld te maken? Met zijn voetbalshirt aan?' Geen probleem: Youssef kleedt zich snel om en neemt de jongens mee naar de grasmat. Als de foto gemaakt is, kan het interview beginnen. Alleen Niels had zich daarvoor opgegeven, maar ook zijn oudere broer Roel schuift enthousiast aan. Hun vader maakt foto's.

Niels begint bij het begin. Hoe ben je ontdekt als speler? El-Akchaoui vertelt dat hij vanaf zijn zevende voetbalde bij VV Alblasserdam. Toen hij twaalf was, kwam er een telefoontje van John Metgod: of hij bij Feyenoord wilde komen spelen? "Daar zei ik natuurlijk geen nee op", lacht hij. Niels schrijft de antwoorden van zijn idool zo snel als hij kan op en komt dan met zijn volgende vraag. Hoe kwam je bij N.E.C. terecht? Youssef: "Ik speelde voor ADO Den Haag toen Mario Been me belde. Die was toen zelf net begonnen bij N.E.C. en wilde me hebben. Omdat mijn contract bij ADO Den Haag niet verlengd leek te worden en ik Been al veel langer kende, heb ik zonder lang nadenken ja gezegd."


Youssef vond het geen probleem om even zijn voetbalshirt aan te trekken voor de broertjes Niels en Roel Peters. Foto: Piet Heijsen

De jonge interviewer heeft aanleg: hij speelt in op het antwoord van Youssef. Waar kende je Mario Been van en wat vind je van hem als trainer? In de tijd dat de jonge El-Akchaoui bij de jeugd van Feyenoord speelde, liep hij Been regelmatig tegen het lijf, vertelt hij. "Het is een heel nuchtere man met veel verstand van voetballen. Voor mij is hij de ideale trainer, op het ideale moment. Hij heeft mij naar Nijmegen gehaald en me steeds iedere week opgesteld." En hoe gaat dat dan voor een wedstrijd? Wat doen jullie in de kleedkamer? "De ene leest de krant, een ander luistert muziek. En sommigen hebben misschien een luiertje nodig, want die zijn een beetje zenuwachtig." Bij het afscheid - Youssef moet gaan trainen - worden handtekeningen uitgewisseld. Die van Niels stopt Youssef in zijn plakboek, die van Youssef gaat na de herfstvakantie ongetwijfeld mee naar school!

Door: Ingeborg Hakstege

Kent u ook een N.E.C.-supporter die in deze rubriek thuishoort? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar redactie.zondag.nijmegen@whk.wegener.nl. Vergeet daarbij niet naam, adres en telefoonnummer te vermelden.

Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31