Brief aan Hubert Bruls, de nieuwe burgemeester van Nijmegen

Algemeen,

MIJNHEER DE BURGEMEESTER, BESTE HUBERT,

Om te beginnen: welkom terug in Nijmegen! De stad die u zo goed kent. De stad waar u studeerde en voetbalde en waar u – achtereenvolgens als raadslid en wethouder – uw eerste schreden zette als lokaal bestuurder. Wij hopen dat u en uw gezin zich er weer snel thuis zullen voelen.

Wij kloppen op deze wijze bij u aan om onze ongerustheid met u te delen. Zorgen die wij hebben over de toekomst van N.E.C., de betaald voetbalorganisatie die in stad en wijde regio een bron is van trots, inspiratie en identificatie.

De club staat naar onze stellige overtuiging voor een cruciale fase in haar bestaan. Noem het: een riskant kruispunt. Het is enerzijds aanhaken bij de razendsnelle ontwikkelingen in het betaald voetbal die het mogelijk maakt dat N.E.C. een toonaangevende rol blijft spelen op het hoogste voetbalniveau van dit land. Of anderzijds een doemscenario dat even geleidelijk als onvermijdelijk kan leiden tot marginalisering, een terugval naar het niveau van de Jupiler League, een schrikbeeld voor de vele tienduizenden voor wie deze club van immense betekenis is.

N.E.C. is inmiddels alweer vele jaren een katalysator van talrijke ontwikkelingen die Nijmegen een sportief en gezond imago bezorgen. Mensen, instellingen, organisaties, bedrijven: in stad en regio is N.E.C. het ontmoetingsplatform bij uitstek. Zo is de grootste bussinessclub van de stad, de OSRN, aan N.E.C. gelieerd. Gedragen door een rijke historie, is N.E.C. vandaag een moderne organisatie die – met meer dan voetbal alleen – ook haar maatschappelijke rol begrijpt. Wij willen dat N.E.C. ook in de toekomst tot die vitale inspanning in staat is.

Het is duidelijk dat in dat streven ieder een eigen verantwoordelijkheid heeft. De club, de supporters, de sponsors, de samenleving. Maar in het hedendaagse samenspel van maatschappelijke partners is het ook van immens belang dat de gemeente Nijmegen een constructieve en inspirerende rol speelt. Het gaat om het gezamenlijk creëren van perspectief. Een visie op de toekomst. De wil om met elkaar nieuwe dynamiek op gang te brengen. Samen in trots en vertrouwen een toekomst te schrijven die recht doet aan de unieke betekenis van een succesvolle eredivisieclub als N.E.C.

Het spijt ons te moeten constateren dat de houding van de gemeente ons in dit verband de afgelopen tijd is tegengevallen. Dat het door velen gedroomde Topsport en Innovatiepark er niet kwam was onmiskenbaar een bittere pil. Dat vervolgens ook de gewenste (en door de gemeente te steunen) uitbreiding van het Goffertstadion werd afgeblazen, is uitermate teleurstellend. In de wereld van het betaald voetbal is stilstand achteruitgang, wat N.E.C. op den duur kan opbreken.

Het is zonneklaar dat zonder modernisering en uitbreiding van de accommodaties de toekomst van N.E.C. een ongewisse is. Wij schrijven u deze brief niet om te jammeren over gemeentelijk beleid, het is geen klaagzang. Juist omgekeerd: het is een oproep om gezamenlijk met de gemeente Nijmegen aan de slag te gaan om N.E.C. nieuw elan te verlenen.

Burgemeester Bruls, Wij beseffen dat u de politieke standpunten van de Nijmeegse politiek dient te volgen. Tegelijkertijd doen wij een rechtstreeks beroep op u als bestuurlijk inspirator en regisseur. Maak samen met ons en andere maatschappelijke partners het verschil. Geef samen met ons N.E.C. de toekomst die haar toekomt. Pak het dossier op. Breng het tot leven. Zorg dat N.E.C. plannen kan ontwikkelen die de club vooruit helpen.

Er ligt welbeschouwd een prachtige basis. Sinds het seizoen 1994-1995 speelt N.E.C. onafgebroken op het hoogste voetbalniveau van dit land. Elke week komt Nijmegen via N.E.C. in miljoenen huiskamers. In het voetbaljaar 2008-2009 trok de club zelfs Europa in. Het is een visitekaartje voor stad en regio. Een stabiele voetbalorganisatie met een inmiddels kerngezonde financiële huishouding. In de hectische en complexe voetbalbranche is dat een prestatie van formaat. Dat niveau en die status willen wij houden!

Als we nu berusten in de bestaande situatie, verspelen we die glans. Daarom trekken wij nu al bij u aan de bel. Als het in Venlo kan, een nieuw stadion voor VVV, dan moet dat toch zeker ook kunnen in de klassieke voetbalstad Nijmegen.

Mijnheer de burgemeester, Wij wensen u een voorspoedig burgemeesterschap in de stad van ons hart. Een bestuurlijke periode waarvan iedereen mag profiteren. Ook N.E.C.

Hartelijk welkom en een uitgestoken hand van:

Elrie Bakker-Derks (voorzitter huis van de binnenstad),
Jack Bongers (directeur/eigenaar Jac.BongersDranken),
Ron Bormans (voorzitter CvB Hogeschool Arnhem Nijmegen),
Piet-Hein Buiting (voorzitter RvB Canisius Wilhelmina Ziekenhuis),
Jochem van Gelder (televisie presentator),
Pierre Guelen (founder en CEO Planon),
Leen Looijen (voormalig trainer en technisch directeur N.E.C.),
Ronald Migo (algemeen directeur Kamer van Koophandel Gelderland),
Cor Molenaar (buitengewoon Hoogleraar Erasmus Universiteit),
Jacco Otten (eigenaar Jacco Otten mooie bloemen),
Hans Peters (voorzitter stichting doorstart muZIEum),
Jan Peters (N.E.C.-er van de eeuw), Fons de Poel (televisie presentator),
Stef Rietbergen
Hans Ruijs (voorzitter stichting vierdaagse feesten Nijmegen),
Peter Scholten (directeur eigenaar Toyota Scholten),
Gijs Wesseldijk (directeur Wesseldijk verkeerschool).

Deze brief is op zaterdag 19 mei ook gepubliceerd in De Gelderlander.

Overig nieuws

Sponsor afbeelding
  • Logo van GX Software
  • Logo van EnergieFlex
  • Logo van LEGEA
  • Logo van Hofmans at Home
  • Logo van Personato
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Mise en Place
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven