Column Carlos Aalbers: N.E.C. transferwindow zomer 2012

ColumnLinkU Internet Media,

N.E.C. behaalde afgelopen seizoen een uitstekende 8e positie op de ranglijst en bereikte de play-offs, onder leiding van Alex Pastoor en zijn staf. Hiermee voetbalde N.E.C. zich structureel over een periode van vijf jaar van een gemiddelde  11e naar de 10e positie in de Eredivisie. Dit is hoger dan de financiële positie die N.E.C. op deze ranglijst inneemt. Dit hebben we op eigen kracht bereikt ondanks het feit dat media-inkomsten met meer dan € 1.500.000.- per seizoen, in die periode zijn teruggelopen, de economische crisis de wereld heeft veranderd en dit ook consequenties voor de inkomsten van N.E.C. heeft.

Terwijl de spelers na het seizoen genieten van een welverdiende vakantie, start voor ons weer direct de voorbereiding op het nieuwe seizoen met als prioriteit de samenstelling van een selectie die kan voldoen aan onze sportieve doelstellingen en die past binnen het beschikbaar gestelde budget. Sportief willen we een positie in de middenmoot van de Eredivisie behalen met als ambitie het bereiken van play-offs, succes in de KNVB-Beker behalen en om gemiddeld jaarlijks een speler met winst te transfereren. Hierbij is alles gericht op ontwikkeling, waarbij spelers een vervolgstap in hun carrière kunnen maken en N.E.C. in haar totaliteit verder kan als club. Vanuit deze doelstellingen hebben we een visie en enkele kernwaarden zoals kwaliteit , normaal gedrag en realiteitszin vastgesteld en van hieruit maken we keuzes die voor N.E.C. de kans op succes en continuïteit van de club op lange termijn garanderen.

De spelers die vertrokken waaronder  Kristián Vadócz (éénjarige overeenkomst), Genero Zeefuik (gehuurd) John Goossens en Lasse Schöne, die afgelopen seizoen een bijdrage aan bovenstaand geheel hebben gegeven, vertrokken transfervrij  en hebben hiermee geen financiële bijdrage voor de toekomst opgeleverd. Dit is niet wat we willen maar Joop Munsterman van FC Twente heeft hierover eens gezegd “als bestuurders zitten we achterin de bus en de speler met hun omgeving zitten aan het stuur”. Hiermee slaat hij de spijker op zijn kop.

Bij N.E.C. werken we met één selectie waarmee we de wedstrijden van het eerste elftal en de Beloften spelen. Hierbij streven we naar een selectie van 30 spelers met als eerste criterium kwaliteit. Dit hoeft niet altijd alleen in de voetbalkwaliteiten te zitten, maar de speler kan ook zijn toegevoegde waarde hebben in  ervaring, waardoor hij het team beter laat functioneren of het potentiële talent helpt in zijn ontwikkeling door een verhoogde trainingsintensiteit.  De vertrokken spelers speelden vooral op het middenveld en in de aanval. Hiervoor in de plaats kwamen o.a. Geert Arend Roorda en Evander Sno transfervrij naar N.E.C. en Rick ten Voorde keerde terug na een succesvolle verhuurperiode aan RKC Waalwijk. Later verkochten we Erton Fejzullahu met een aflopend contract aan Djurgården voor een bedrag van € 350.000,- en kochten we Sören Rieks voor € 300.000,- van Esbjerg fB. Ook  voegden we enkele talenten aan de selectie toe. Hiermee gingen we richting de realisatie van ons plan. De wens was nog om de aanval te versterken en de selectie naar het aantal van 30 spelers aan te vullen. Uitgangspunt voor een directe versterking is dat deze speler beduidend beter moet zijn dan de huidige spelers op die positie en daarnaast betaalbaar moet zijn. Voor N.E.C. zijn investeringen in de huidige situatie tot ongeveer € 500.000,- (transfersom) realistisch en verantwoord. In de markt is het nagenoeg onmogelijk om een aanvaller te vinden die binnen deze kaders past. Hiermee geef ik het volledige antwoord op de vraag die ik afgelopen dagen vaak ontving:  “Wat kan en wil N.E.C. investeren?” Dit houdt niet in dat we een pas op de plaats maken, maar onze ambities met gezond verstand blijven nastreven.

In de laatste fase van de transferwindow zoek je het in de creatieve oplossingen die aan het einde van de transferwindow ontstaan, maar hier wilden spelers niet of mochten ze niet van hun huidige club. Daarnaast lukte het niet om nog twee spelers aan te trekken die voldeden aan de kwaliteitsnorm om het gewenste aantal te halen. Ten slotte meldde Anderlecht zich afgelopen donderdag voor Bram Nuytinck.  Nadat de onderhandelingen eerst vastliepen en Bram Nuytinck me belde dat hij als speler uit de jeugdopleiding heel graag deze kans wilde grijpen bij deze topclub, kwam er 's avonds weer beweging waarbij Anderlecht het aanbod verbeterde. Uiteindelijk bereikten we vrijdagochtend een akkoord waarmee we een transfer realiseerden van € 1.750.000,- die door middel van bonussen kan oplopen naar ruim € 2.000.000,- en een doorverkooppercentage. Naast een mooi financieel resultaat is het een transfer waar alle mensen van de N.E.C.-jeugdopleiding, technische-, medische- en begeleidingstaf en organisatie trots op zijn, want dit is het resultaat waar iedereen dagelijks aan heeft gewerkt  en invloed op heeft gehad. Bram, bedankt en veel succes bij Anderlecht! In de laatste uren heb ik geen zaken meer gedaan omdat ik in de afgelopen jaren geleerd heb dat als de voorbereiding hierop niet goed is je verkeerde keuzes maakt die niet bijdragen aan ons succes.

Met het totale resultaat ben ik ondanks enkele uitstekende transfers niet ontevreden, maar zeker ook niet tevreden omdat ik niet de sportieve lat voor de korte termijn heb kunnen aantikken. Dat hier kritiek op is begrijpelijk, maar ook een gegeven, want er blijven altijd mensen en media met hun mening. Onze supporters hebben in ieder geval er recht op, om te weten wat de beweegredenen zijn van de gekozen handelswijze en die leg ik in deze column uitgebreid uit.

De gemaakte keuzes zijn gebaseerd op  een duidelijk en consequente lijn om met N.E.C. op alle fronten succesvol te zijn en de continuïteit van de club te waarborgen.

Na een lange transferperiode ben ik afgelopen weekend in samenwerking met diverse mensen van N.E.C. weer bezig geweest om een zeer talentvolle buitenlandse speler en zijn ouders te overtuigen om naar N.E.C. te komen. In de evaluatie ontving ik complimenten van deze speler en zijn familie over het eenduidige handelen van alle mensen. Dat was goed om te horen en we hebben hiermee alles gedaan om de keuze van de speler op N.E.C. te laten vallen. Die keuze is uiteindelijk aan de speler. Ik wil hiermee aangeven dat het proces waarmee we bezig zijn niet ophoudt op 1 september, maar dat we continu bezig zijn om beter te worden en dit met de volle inzet doen.

Ik heb er alle vertrouwen in dat we met de huidige selectie onze doelstelling kunnen halen, omdat de spelers en het team nog niet aan hun plafond zitten. Tevens zie ik dat alle trainers en spelers elke dag bezig zijn om het maximale uit zichzelf te halen voor N.E.C. Ik reken ook op uw vertrouwen voor de korte en lange termijn.

Met sportieve groet,

Carlos Aalbers
Technisch Directeur N.E.C.

Overig nieuws

Sponsor afbeelding
  • Logo van GX Software
  • Logo van EnergieFlex
  • Logo van LEGEA
  • Logo van Hofmans at Home
  • Logo van Personato
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Mise en Place
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven