Algemeen

Voorbeschouwing N.E.C. - ADO Den Haag

Voorbeschouwing N.E.C. - ADO Den Haag
Na een kleine maand zonder officiële wedstrijden, herstart N.E.C. aanstaande zondag de competitie met een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Om 12.30 uur trapt N.E.C. als nummer achttien van de competitie af tegen de nummer zestien. ADO Den Haag heeft twee punten meer en bij een goed resultaat kunnen we over de Hagenaars heen klimmen. De heer Makkelie is scheidsrechter van dienst.

N.E.C.
N.E.C. krabbelde vlak voor de winterstop langzaam overeind in de competitie. Met overwinningen op AZ en Roda JC werden er punten gepakt en tussendoor werd knap de volgende ronde van de beker bereikt door uit van FC Groningen te winnen. Datzelfde Groningen zette de mannen van Anton Janssen echter weer op hun plaats door keeper Kalle Johnsson vijf keer te passeren (5-2).
Daardoor is N.E.C. nog steeds terug te vinden op de laatste plaats in de competitie. De achterstand op de ploegen daarboven is echter klein. Cambuur Leeuwarden heeft slechts één punt meer en ADO Den Haag twee punten. De afstand tot de veilige vijftiende plek is slechts drie punten.

In de winterstop vertrok de ploeg naar de Spaanse zon om zich optimaal voor te bereiden op een opmars. In Sotogrande werden twee oefenduels afgewerkt. Tegen Mainz werd uiteindelijk met 3-2 verloren na lang voor te hebben gestaan. In de slotfase kregen de jonkies van N.EC. nog twee goals tegen. Tegen Werder Bremen wist de ploeg wel een overwinning uit het vuur te slepen. Tegen de A-ploeg van de voormalig Duitse grootmacht won het team knap met 1-0, door een doelpunt van Søren Rieks. Ondertussen roert N.E.C. zich op de transfermarkt. Er is afscheid genomen van Michel Breuer, die op huurbasis vertrekt naar Sparta Rotterdam en van Youri Loen, die werd verhuurd aan FC Dordrecht. Vrijdag werd bekend dat Geoffrey Castillion en Danzell Gravenberch op huurbasis het seizoen afmaken bij N.E.C. Beide jonge spelers komen over van Ajax. Castillion kan mogelijk zijn debuut maken in de wedstrijd tegen ADO Den Haag.

De heenwedstrijd tegen ADO Den Haag eindigde in een 1-1 gelijkspel. ADO Den Haag kwam even na de rust op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Gehrt. Een kwartier voor tijd scoorde Christoph Hemlein de gelijkmaker. N.E.C. ging op jacht naar de overwinning, maar er bleek verder niets meer in het vat te zitten.
Met het oog op de stand en de heenwedstrijd in Den Haag, moet N.E.C. de punten binnenhalen zondag. Een overwinning betekent afscheid van de rode lantaarn en een directe concurrent op achterstand. Met de wedstrijd in het Gelredome volgende week voor de boeg, is een overwinning voor het moreel ook zeer belangrijk.

N.E.C. kan zondag niet beschikken over Palsson, Stutter, Gentenaar, Diarra en Jahanbakhsh, zij zijn allen geblesseerd.

ADO Den Haag
ADO Den Haag staat twee plaatsen boven N.E.C. op de ranglijst. De Hagenaars hebben in de eerste competitiehelft zeventien punten behaald.  De laatste vijf wedstrijden voor de winterstop brachten ADO Den Haag vier punten; er werd thuis gelijkgespeeld tegen Heerenveen (1-1) en uit gewonnen van FC Groningen (1-2). Ze verloren de thuiswedstrijden tegen Ajax (0-4) en RKC (1-2) en de uitwedstrijd tegen PSV (2-0). Keeper Coutinho kreeg in de laatste wedstrijd een rode kaart en speelt dus niet mee tegen N.E.C.

ADO trok in de winterstop eveneens naar Spanje voor hun trainingskamp. In het Zuid-Spaanse Estepona werden twee wedstrijden afgewerkt: de eerste wedstrijd tegen het Duitse Preussen Munster werd met 1-0 verloren. De wedstrijd tegen KV Oostende eindigde in een 2-1 overwinning. ADO heeft zich deze transferperiode nog niet versterkt.

In de heenwedstrijd waren met name Matthias Gehrt en Roland Alberg een plaag voor N.E.C. Alberg was gevaarlijk met meerdere afstandschoten en passjes en Gehrt was uiteindelijk verantwoordelijk voor de openingsgoal. Gehrt kan zondag echter niet meedoen tegen N.E.C. De Deen is geblesseerd. Dat geldt ook voor Kevin Jansen. Danny Bakker is onzeker. Zoals eerder gezegd is Coutinho geschorst, evenals Michiel Kramer na zijn charge op oud-N.E.C.'er Jasper Cillessen.

Door: Koen Uijt de Haag

Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31