Wedstrijdverslag

N.E.C. na 1-0 winst op Sparta kampioen van de Jupiler League

N.E.C. na 1-0 winst op Sparta kampioen van de Jupiler League
N.E.C. heeft zichzelf vanavond, door in eigen huis met 1-0 te winnen van Sparta Rotterdam, gekroond tot kampioen van de Jupiler League. Het enige doelpunt in het duel kwam op naam van Christian Santos.

Al diegenen met een rood-groen-zwart hart hadden het zwaar te verduren, op die elfde mei van het vorige jaar: nadat de heenwedstrijd in de play-offs tegen degradatie met Sparta op Het Kasteel eerder al tot een 1-0 nederlaag had geleid, bleek N.E.C. op die gitzwarte zondag ook in eigen huis niet opgewassen tegen de Rotterdammers (1-3). Zodoende was een pijnlijke degradatie naar de Jupiler League onoverkomelijk geworden en kwam aan twintig jaar opeenvolgend Eredivisie-voetbal een eind. N.E.C. zakte een plek terug in de vaderlandse voetbalpiramide.

Maar tijden veranderen - soms gelukkig heel snel. Want met de moeizame 1-0 overwinning op datzelfde Sparta stelde N.E.C. vanavond, in een bomvolle Goffert, de welverdiende titel in de Jupiler League veilig, De wens van algemeen directeur Bart van Ingen en alle andere N.E.C.'ers - om binnen één jaar terug te keren naar het hoogste niveau - werd op deze manier in vervulling gebracht.

De ploeg van Ruud Brood, die halverwege deze week zijn internationals Christian Santos en Alireza Jahanbkahsh weer zag aansluiten, begon erg aanvallend aan het duel met de nummer negen van de ranglijst. Binnen tien minuten leek Navarone Foor voor de openingstreffer te gaan zorgen: de behendige middenvelder dribbelde op subtiele wijze langs enkele Sparta-verdedigers en baande zich zo een weg naar het doel van Roy Kortsmit. Steef Nieuwendaal wist een vroege treffer echter te voorkomen.

Niet veel later waren de bezoekers eveneens dichtbij een doelpunt. Na een goede steekpass vanuit het middenveld dook Paul Gladon plotseling op voor het doel van Joshua Smits. De Sparta-spits leek zelf ook beduusd van deze grote kans en schoot de bal recht op het lichaam van Smits. Kort daarna had buitenspeler Huseyin Dogan de 0-1 op zijn schoen, maar hij schoot onbesuisd en hard over.

N.E.C. nam vanaf dat moment het heft meer in handen en hield de controle over het duel, zonder daarbij echt gevaarlijk te worden. Vrijwel iedereen in het uitverkochte Goffertstadion schrok dan ook even op van de opgelegde kans, die Christian Santos na een goed halfuur spelen geboden kreeg. De kersverse Venezolaanse international mikte de bal van dichtbij echter net naast.

Koud terug uit de kleedkamer zorgde Santos toch voor de, op basis van het lichte overwicht in het eerste bedrijf, verdiende voorsprong. Alireza Jahanbakhsh, door Sjoerd Ars gelanceerd, leverde een haarfijne voorzet, die door Santos alleen maar licht getoucheerd hoefde te worden: 1-0.

De druk leek hiermee van de ketel, maar toch oogde N.E.C. nog altijd wat nerveus. Het kwam zelf geen moment echt in de problemen, maar de momenten waarop het gevaarlijk kon worden waren schaars. Halverwege de tweede helft was Navarone Foor echter toch dichtbij een nieuwe Nijmeegse treffer. Door een lepe voorzet van Christian Santos zag Foor zich volkomen vrij voor het doel van Sparta-goalie Roy Kortsmit. Zijn kopbal bleek niet hard genoeg.

De wedstrijd sijpelde vervolgens langzaam richting zijn eind, waarbij Alireza Jahanbakhsh nog een grote kans op de 2-0 kreeg: op aangeven van Sjoerd Ars schoot de Iraniër van dichtbij hard over, waardoor het bij een minimale 1-0 overwinning bleef.

Maar niemand die daar nog over treurde in het Nijmeegse, want door de zege op Sparta heeft N.E.C. beslag weten te leggen op het kampioenschap van de Jupiler League. De kers op de taart; de bekroning van een mooi seizoen!

In Person Man of the Match: Navarone Foor

Opstelling N.E.C.: Smits; Gravenbeek, Van Eijden, Conboy, Leiwakabessy; Daemen, Foor, Santos (89' Breinburg); Jahanbakhsh, Ars (67' Emilsson), Limbombe.

Opstelling Sparta Rotterdam: Kortsmit; Breedijk, Ketting, Breuer (79' De Nooijer), Teijsse; Nys (67' Langedijk), Nieuwendaal, Verhaar; Dogan, Gladon (79' Voskamp), Mahmudov.
KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36