Voorbeschouwing

Voorbeschouwing N.E.C. - PSV

Voorbeschouwing N.E.C. - PSV
N.E.C. verwelkomt aankomende zaterdag landskampioen PSV in De Goffert. De Eindhovenaren staan in de Eredivisie op de tweede plaats, op twee punten van koploper Feyenoord. Het enige puntverlies tot dusverre leed PSV twee weken geleden in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, die eindigde in 0 - 0. Met name spits Luuk de Jong (hij miste een strafschop) zal zich na die wedstrijd nog wel even achter de oren gekrabd hebben.

In datzelfde weekend leed N.E.C. de eerste nederlaag van het seizoen. In Alkmaar werd het 2 - 0 voor AZ en moest aan Nijmeegse zijde Julian von Haacke inrukken nadat hij zijn tweede gele kaart van de middag in ontvangst had genomen. Nieuw in de selectie van N.E.C. is Taiwo Awoniyi. De Nigeriaanse aanvaller is op huurbasis overgekomen van Liverpool en biedt trainer Peter Hyballa meer keuzemogelijkheden in de voorhoede. Tijdens het midweekse oefenduel met het Duitse 1. FC Kleve (0 – 5) maakte Awoniyi zijn officieuze debuut voor N.E.C. en dat deed hij niet onbehoorlijk. Twee van de vijf doelpunten nam hij zelf voor zijn rekening en bij nog eens twee leverde hij de beslissende voorzet. Opvallende nieuwelingen bij PSV zijn Siem de Jong en de van FC Utrecht overgenomen Bart Ramselaar.

Vorig seizoen eindigde de wedstrijd N.E.C. – PSV in 0 - 3. In een ijskoude Goffert probeerde trainer Ernest Faber in februari van dit jaar een opstelling uit met vijf verdedigers, waarbij Rens van Eijden, Dario Dumić en Wojciech Golla met zijn drieën het hart van de defensie vormden. De tactiek pakte niet bijster goed uit, want al na een kwartier wist Luuk de Jong de 0 - 1 aan te tekenen. Na de rust zorgden Jürgen Locadia en Marco van Ginkel op hun beurt nog voor de 0 - 2 en 0 - 3 en zij gooiden daarmee de wedstrijd in het slot.

Het belooft een interessante wedstrijd te worden in de Goffert. De aanvallend ingestelde Eindhovenaren tegen een N.E.C. dat er met een beweeglijke voorhoede razendsnel uit kan komen om de tegenstander met een snelle tegenstoot pijn te doen. Beide teams zullen zich bovendien willen revancheren voor het geleden puntverlies in de vorige speelronde. Wat het gaat worden weet niemand nog, maar wat we wel weten is dat het elftal van trainer Peter Hyballa weer tot op het bot gemotiveerd zal zijn en zal strijden voor elke meter. Hopelijk met het publiek als echte twaalfde man!
N.E.C. krijgt pak slaag van PSV
N.E.C. is zaterdagavond hard over de knie gelegd door PSV. De Nijmegenaren keken na een paar minuten voetballen al tegen een achterstand aan. Uiteindelijk won de regerend landskampioen met 0-4 in Nijmegen.

De start was alles behalve gelukkig voor N.E.C. Bart Ramselaar opende al in de vierde minuut de score namens PSV. De middenvelder kreeg de bal mee van Luuk de Jong en hij schoot vervolgens de bal vanaf de rand van het strafschopgebied hard achter doelman Joris Delle. N.E.C. probeerde in de beginfase wel te voetballen, maar vanuit de omschakeling waren de bezoekers dodelijk.

Doelpunten

Dat werd binnen tien minuten nogmaals bevestigd met een doelpunt. Gaston Pereiro scoorde op aangeven van De Jong. De aanvaller uit Uruguay kreeg alle tijd en ruimte om de bal rustig in het doel te schuiven. Daarna leek de ploeg van Peter Hyballa helemaal de weg kwijt. Dat zorgde ervoor dat PSV uitliep naar een riante voorsprong. Joshua Brenet kopte geheel vrijstaand de 0-3 via de binnenkant van de paal tegen de touwen en nog binnen het halfuur maakte De Jong met een wippertje zelfs de 0-4.

Debutanten

Andre Fomitschow, Arnaut Groeneveld, Fabian Gmeiner en Taiwo Awoniyi maakten tegen de Eindhovenaren hun eerste officiële minuten in het shirt van N.E.C. In de eerste helft kreeg de thuisploeg een grote kans om tot scoren te komen. Quincy Owuso-Abeyie zette met een geniaal balletje Janio Bikel vrij voor doelman Jeroen Zoet, maar de middenvelder schoot de bal tegen de keeper van PSV op.

Tweede helft

In de tweede helft deed PSV het een stuk rustiger aan. Het elftal van trainer Phillip Cocu zat met het hoofd al bij de Champions League-wedstrijd van dinsdag tegen Atlético Madrid. Toch kon N.E.C. met de steun van het enthousiaste thuispubliek op de tribunes niet echt gevaarlijk worden. Een afstandsschot van Quincy was het grootste wapenfeit. Zijn inzet belandde in de handen van doelman Zoet. NEC gaf in de tweede helft weinig kansen weg en de bezoekers kwamen dan ook niet meer tot scoren in het restant van de wedstrijd. Zo werd de 0-4 ruststand ook de eindstand.

Het was voor N.E.C. de tweede nederlaag van het seizoen. De Nijmegenaren hebben na zes gespeelde wedstrijden vijf punten.
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31