Interview

Peter Hyballa:'We blijven knokken voor ieder punt'

Peter Hyballa:'We blijven knokken voor ieder punt'
N.E.C. leed vorige week in eigen huis een vervelende 0-1 nederlaag tegen Sparta. De ploeg van Peter Hyballa wacht zondag de belangrijke taak om het verval van de afgelopen reeks te stuiten. De trainer blikte op het wekelijkse persmoment vooruit naar het duel, waarin hij vooral aanvallend een andere ploeg wil zien.

“Het was gewoon heel slecht vorige week. Vooral in balbezit moet eigenlijk alles anders tegen Heracles”, vertelt Hyballa, die het matige aanvalsspel niet wil wijten aan de keuze om met vijf verdedigers te starten. “Met drie centrale verdedigers spelen, betekent vooral dat je wat defensiever staat als je geen balbezit hebt. Aanvallend kun je met opkomende backs met net zoveel mensen voor de bal spelen, als dat je zou doen met vier verdedigers. Het probleem zat ‘m voor mij daar ook niet in, maar het was gewoon dat we voorin vrijwel geen enkele keer balbezit wisten te houden. Op de helft van Sparta ging het bijna iedere keer mis. Als je zo vaak balverlies lijdt, ga je vrijwel geen kansen creëren, laat staan dat je tot scoren komt. Ook met onze wissels kregen we het niet meer omgedraaid. Zondag zullen we op de helft van de tegenstander echt meer moeten laten zien om iets af te dwingen.”

Rustig blijven

Door de vijfde nederlaag op rij nemen ook de zorgen bij iedereen rondom de club toe. Hyballa beaamt dat dat logisch is, maar voor hem is er naar eigen zeggen niet veel veranderd. “Volgens mij blijf ik er vrij rustig onder. Ik weet dat we er gewoon keihard voor moeten blijven werken, dat wisten we in het begin van het seizoen ook al. We wonnen na de winterstop weliswaar van Roda JC en Willem II, maar ook dat waren wedstrijden die we niet zomaar even wonnen en waarin we ook af en toe onder druk stonden. We zullen net zoals daarvoor blijven knokken voor ieder punt. Maar ik snap de zorgen natuurlijk wel. Als je vijf keer achter elkaar niet wint, of dat nou in Nederland, Schotland of Zimbabwe is, dan daalt de stemming bij iedereen die de club een warm hart toedraagt. Dat is voor ons ook niet lekker, maar we zitten nu eenmaal in deze situatie en volgens mij staan er ploegen onder ons die misschien nog wel grotere problemen hebben.”

Heracles Almelo

Tegenstander Heracles staat twee plaatsen hoger dan N.E.C. Het verschil bedraagt slechts drie punten, dus bij een zege zou N.E.C. langszij kunnen komen. Hyballa schat de ploeg uit Almelo dan ook gelijkwaardig in. “Heracles is zoals alle ploegen in het rechterrijtje wel met ons te vergelijken qua kracht. Bij hun zit het gevaar vooral voorin. Spelers als Kuwas en zeker ook Armenteros kunnen vanuit het niets een goal maken. Dat hebben we in Almelo ook gezien. Ik vond dat wij daar een prima wedstrijd hebben gespeeld, alleen verloren we wel met 2-0.”

N.E.C. moet het tegen Heracles nog altijd stellen zonder Jay-Roy Grot, die op de weg terug is van een knieblessure. Toch gloort er een snelle rentree aan de horizon volgens Hyballa. “Deze zondag komt nog te vroeg, maar misschien dat hij volgende week tegen ADO Den Haag alweer inzetbaar is.” Mikael Dyrestam is wel zo goed als hersteld van zijn knieblessure. “Mikael heeft donderdag en vrijdag weer met de groep getraind. Hij is nog niet helemaal pijnvrij, dus het is de komende twee dagen even kijken hoe hij reageert. Een basisplek zal sowieso nog te vroeg komen, maar wellicht dat hij wel alweer bij de wedstrijdselectie zit.” De rest van de selectie, op Grot na, is volledig fit en speelklaar voor zondag.

Afwezig

Jay-Roy Grot (knieblessure)
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31