Interview

Peter Hyballa:'We moeten niet praten, maar gewoon doen' 

Peter Hyballa:'We moeten niet praten, maar gewoon doen' 
N.E.C. doorbrak vorig weekend met een klinkende zege op Heracles een serie van vijf nederlagen en nam daarmee afstand van de onderste regionen. Zaterdag wacht het duel met ADO Den Haag, dat als hekkensluiter nog wel bij de laagst geklasseerde ploegen bivakkeert.  Peter Hyballa blikte op het wekelijkse permoment vooruit naar de wedstrijd, waarin hij waakt voor onderschatting nu zijn ploeg weer iets is gestegen in de Eredivisie.

“Ik wil niet dat we te veel bezig zijn met de ranglijst en daardoor verslappen. ‘Niet praten, maar gewoon doen’ moet het devies zijn”, stelt Hyballa. “We kunnen niet alvast vooruit kijken hoeveel punten we nog zouden moeten halen om veilig te zijn voor handhaving, want dan lijkt het ineens alsof de buit al bijna binnen is en verzwakken we enorm. Daar wil ik echt voor waken, want iedere wedstrijd staat op zichzelf. Wat dat betreft vind ik dit duel misschien nog wel belangrijker dan de confrontatie met Heracles.” Hyballa erkent dat er wel iets van opluchting zat in zijn spelersgroep na de sterke wedstrijd en dito zege op Heracles, maar dat er qua druk wat hem betreft niets veranderd is. “De druk is er dit seizoen altijd geweest, omdat onze doelstelling nooit veranderd is. Natuurlijk voelde ik in de groep wel iets van opluchting na vorige week, maar voor mij is er niet veel veranderd. We zitten zeker met de trainingen in een bepaalde routine en ook als we vorige week niet zouden hebben gewonnen, hadden we dezelfde lijn doorgezet. Er wordt namelijk gewoon echt heel goed getraind de laatste tijd. De spelers hebben plezier en werken er keihard voor. Die lijn moeten we nu doortrekken naar Den Haag.

ADO Den Haag

Tegenstander ADO Den Haag bezet momenteel de laatste plaats in de Eredivisie en sprokkelt de recent wat punten bijeen in de strijd om directe degradatie te ontlopen. Hyballa ziet de ploeg desalniettemin niet als hekkensluiter maar als een directe concurrent die op het lastige kunstgras lastig te verslaan is. “We hebben ADO de laatste paar weken een aantal keer live in actie gezien en het lijkt vooral een ploeg met heel veel fysieke kracht, echt spelend op de power. Voetballend is het niet altijd even sterk, maar met een speler als Fernandez voorin zijn ze ook gevaarlijk in de omschakeling. Thuis wonnen we natuurlijk ruim van ze, maar sindsdien staat er met Alfons Groenendijk een andere trainer voor de groep die wat defensiever is ingesteld. Wij zullen vooral zo moeten spelen als vorig weekend tegen Heracles. Dat was één van onze sterkste wedstrijden van het seizoen en met dat spel kunnen we weer een volgende stap zetten.”

Jay-Roy Grot

Hyballa kan zaterdag alweer beschikken over Jay-Roy Grot. De aanvaller zou in eerste instantie zes weken aan de kant staan met een knieblessure, maar is sneller dan verwacht weer volledig hersteld. “Jay-Roy heeft de hele week volledig meegetraind en kan zaterdag ook eventueel alweer spelen.” Tegenover de terugkeer van Grot staat de afwezigheid van André Fomitschow en Mikael Dyrestam. De Duitse linksback kreeg tegen Heracles zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is daardoor automatisch een duel geschorst. Dyrestam moet het duel met ADO Den Haag met knieklachten aan zich voorbij laten gaan. “Mikael heeft weer dezelfde klachten aan zijn knie als de laatste weken. We zijn eigenlijk nog steeds aan het zoeken waar het probleem nou zit. Hij heeft deze week bijna niet kunnen trainen daardoor en is er dit weekend sowieso niet bij.”

Afwezig

Mikael Dyrestam (knieblessure)

André Fomitschow (geschorst)
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31